Skip to main content

Η πρόταση της ομάδας φοιτητών Ευ Ζην για αναμόρφωση του πάρκου του ΑΠΘ

Ακόμη και περίπτερο όπου θα γίνεται διάθεση βιολογικών προϊόντων από το αγρόκτημα του ΑΠΘ σε χαμηλές τιμές προβλέπει η πρόταση των φοιτητών του ΑΠΘ.

Ελλιπής φωτισμός, βανδαλισμοί, εγκατάλειψη και εγκληματικότητα συνθέτουν την εικόνα της Πανεπιστημιούπολης, μέσα στην οποία περνούν ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς τους χιλιάδες φοιτητές της Θεσσαλονίκης. Όμως, η «Ευ Ζην» μια ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ οραματίστηκε ένα διαφορετικό campus, αναβαθμισμένο και φιλόξενο και η ιδέα της αναμένεται να γίνει πραγματικότητα, με τη συνδρομή της Αττικό Μετρό Α.Ε. που έχει δείξει ενδιαφέρον να στηρίξει το έργο.

Η πρόταση της «Ευ Ζην» αφορά την ανάπλαση ενός άλσους που βρίσκεται πάνω από την Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, ανάμεσα από την Πολυτεχνική Σχολή και το ΑΧΕΠΑ. Αρχικά, στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται κούρεμα των ήδη υπαρχόντων δέντρων και η τοποθέτηση νέων. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία πλακόστρωτων μονοπατιών. Το πάρκο θα περιλαμβάνει παγκάκια, επιτραπέζια παιχνίδια που θα είναι ενσωματωμένα στο πάτωμα και επιδαπέδιος φωτισμός με οπτικές ίνες. Ακόμη, στο γωνιακό τμήμα του χώρου θα δημιουργηθεί περίπτερο όπου, σε συνεργασία με φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας, θα γίνεται διάθεση βιολογικών προϊόντων από το αγρόκτημα του ΑΠΘ σε χαμηλές τιμές.

 

Δείτε εδώ τον χάρτη σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Το κόστος του έργου ανέρχεται γύρω στα 16.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες μέχρι την παράδοση, υπολογίζεται στους δύο μήνες.

Η ιδέα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι, στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής και πήρε το «πράσινο φως» για να συνεχιστεί η μελέτη και να αναζητηθούν χορηγοί. Τα μέλη της Ευ Ζην προσέγγισαν στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε. στο περιθώριο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και η εταιρεία ενδιαφέρθηκε να στηρίξει το έργο. Ακολούθησαν συναντήσεις και παρουσιάσεις και πλέον απομένει να προσδιοριστεί η συμφωνία της εταιρείας με το Πανεπιστήμιο, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Την ερχόμενη Τρίτη η Ευ Ζην θα συναντηθεί με την Τεχνική Υπηρεσία του ΑΠΘ, για να συζητήσουν το περιεχόμενο της μελέτης, ενώ αναμένεται και σχετική έγκριση από την Πρυτανεία.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του έργου στα στελέχη της Αττικό Μετρό

 

Η ομάδα «Ευ Ζην» δημιουργήθηκε από εθελοντές φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του μαθήματος Αγροτική Οικονομικής και Πολιτικής, υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Ελένης Παπαδοπούλου. Πλέον, σε αυτήν συμμετέχουν φοιτητές και από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Ο κύριος σκοπός τους είναι η δημιουργία και η προώθηση ιδεών και λύσεων που προέρχονται από φοιτητές σε θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό, μέσα στην Πανεπιστημιούπολη αλλά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης γενικότερα. Όπως εξηγεί στη Voria.gr η καθηγήτρια Ελένη Παπαδοπούλου «στόχος είναι η δημιουργία κλίματος συνεργασίας μεταξύ των φοιτητών διάφορων ειδικοτήτων και η ανάπτυξη του συμμετοχικού σχεδιασμού».

Στιγμιότυπο από την εργασία των φοιτητών για την εκπόνηση της μελέτης

 

«Οι φοιτητές καλούνται να δώσουν λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν κάποιο χώρο, σύμφωνα με όσα προτείνουν οι χρήστες του χώρου, με μικρές οικονομικές παρεμβάσεις», προσθέτει η ίδια. Για το συγκεκριμένο έργο «ανοίξαμε τα μάτια μας και κοιτάξαμε την Πανεπιστημιούπολη σαν να τη βλέπαμε για πρώτη φορά».

Από την πλευρά τους οι φοιτητές τονίζουν την ανάγκη για αναπλάσεις στους χώρους του ΑΠΘ. «Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τα πάρκα και να τα γεμίσουμε με ζωή, για να γίνεται πλέον το ΑΠΘ "καταφύγιο" για παράνομες δραστηριότητες», λέει στη Voria.gr η Ελένη Καλαντζή, ενώ ο Γιώργος Γιαπλές προσθέτει πως στο νέο πάρκο θα μπορεί κανείς να χαλαρώσει, να διαβάσει ή να διασκεδάσει και να χαρεί το πράσινο, αισθανόμενος άνεση και ασφάλεια.

Το κινητό περίπτερο διάθεσης βιολογικών προϊόντων από το Αγρόκτημα του ΑΠΘ