Skip to main content

Οι καταθέσεις παραμένουν μακριά από τα γκισέ των τραπεζών

Παραμένουν σε θυρίδες και σε στρώματα, ενώ μεγάλο μέρος τους έχει τοποθετηθεί σε επενδυτικά ή σε καταθετικά προϊόντα σε τράπεζες του εξωτερικού

Πάνω από 90 δισ. ευρώ καταθέσεις εξακολουθούν να λείπουν από τις τράπεζες στα οκτώ χρόνια των μνημονίων. Σήμερα, το συνολικό τους υπόλοιπο υπολογίζεται σε περίπου 115 – 117 δισ. ευρώ, όταν τον Οκτώβριο του 2010 τα υπόλοιπα των καταθέσεων ήταν 213 δισ. ευρώ. Πολλά από αυτά τα ποσά συνεχίζουν να παραμένουν σε θυρίδες και σε στρώματα, ενώ μεγάλο μέρος τους έχει τοποθετηθεί σε επενδυτικά ή σε καταθετικά προϊόντα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στην οικονομία θα υπάρξει σημαντική χαλάρωση στα capital controls, εξέλιξη που χωρίς αμφιβολία θα στείλει μήνυμα στους καταθέτες ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εκ νέου σταθερό και δεν κινδυνεύει.

Τη μεγαλύτερη «καθήλωση» εμφανίζουν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αδυναμία των νοικοκυριών να αποταμιεύσουν. Πρόκειται για απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών και χρησιμοποιούνται για συναλλαγές ή και για λόγους πρόνοιας έναντι μελλοντικών αναγκών και έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος και της αύξησης των φόρων και των εισφορών. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν στα 49,4 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2017.

Θετική εικόνα πάντως εμφανίζουν οι καταθέσεις προθεσμίας, οι οποίες εξυπηρετούν κυρίως επενδυτικούς σκοπούς. Από τον Ιανουάριο έως και τα τέλη Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 5,6%, στα 46,8 δισ. ευρώ από 45 δισ. Κι αυτό ίσως είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα των ημερών.