Skip to main content

Πού μπορείτε να περάσετε την Καθαρά Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη - Όλες οι εκδηλώσεις των δήμων

Μουσική, χορευτικά συγκροτήματα και σαρακοστιανά εδέσματα προσφέρουν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης σήμερα, Καθαρά Δευτέρα - Όλες οι εκδηλώσεις

Μικρά και μεγάλα γλέντια, γύρω από καζάνια με αχνιστή φασολάδα, πιάτα που θα γεμίζουν με τουρσιά, ελιές, ταραμά, χαλβά και πολύχρωμοι χαρταετοί στον ουρανό, συνθέτουν το σημερινό σκηνικό της Καθαράς Δευτέρας για τη Θεσσαλονίκη. 

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ηλιοφάνεια και θερμοκρασία μέχρι 18°C τις μεσημεριανές ώρες, ενώ οι άνεμοι αν και βορειοδυτικοί δεν θα ξεπεράσουν τα 3 μποφόρ κι αυτό θα δυσκολέψει αρκετά τους χαρταετούς, τουλάχιστον μέχρι να σηκωθούν ψηλά. 

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι για άλλη μια χρονιά ο Κεδρηνός Λόφος που αναμένεται να κατακλυστεί από μικρούς και μεγάλους, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης ετοίμασε γι΄αυτούς ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι. 

Όσοι επέλεξαν να μείνουν στην πόλη το τριήμερο κι όσοι θα είναι εδώ ως επισκέπτες, αναμένεται να ανηφορίσουν σήμερα στο Σέιχ Σου, ή θα επιλέξουν το πάρκο της Νέας Ελβετίας -όπου πάντως τα δέντρα δεν ευνοούν το πέταγμα του χαρταετού-, την παραλία της Αρετσούς -εκεί ο δήμος Καλαμαριάς θα μοιράζει δωρεάν χαρταετούς-, το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στα δυτικά ή το Φράγμα της Θέρμης

Οι δήμοι έχουν οργανώσει γλέντια, με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά συγκροτήματα, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν σαρακοστιανά εδέσματα, περιμένοντας τους μικρούς καρναβαλιστές και τους γονείς τους, τις παρέες των νέων και τους μεγαλύτερους, να ξεφαντώσουν.


Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας, Δημοτικών Κοινοτήτων και Γειτονιών γιορτάζουν τα Κούλουμα 2024, με ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι γεμάτο χορό, μουσική, άφθονο κρασί και τα πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα.

Δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης είναι ευπρόσδεκτοι στις τέσσερις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την Καθαρά Δευτέρα.

Στη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού θα λάβει χώρα στον Κεδρηνό Λόφο (δάσος του Σέϊχ Σου – Πλ. Τσιάτρα) από τις 10:00 έως και τις 15:00, συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων και παραδοσιακών εδεσμάτων. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα χορευτικά συγκροτήματα: του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Οι φίλοι της Παράδοσης», το χορευτικό νέων καταφυγής Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, το χορευτικό ενηλίκων Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης και ο Λαογραφικός Όμιλος Παπάφη.

Στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θεατράκι του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους) από τις 11:00 μέχρι τις 15.00. Στην εκδήλωση συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι Τούμπας με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα προσκαλεί στο Άλσος Νέας Ελβετίας από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 «να γίνουμε μια παρέα» για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα, με ζωντανή μουσική, χορό, κρασί και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας τα κούλουμα θα γιορταστούν στην αυλή του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας από τις 11:00 έως και τις 15:00 με τη συμμετοχή χορευτικών σχημάτων των Συλλόγων της Τριανδρίας.


Δήμος Θέρμης 

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκατοντάδες επισκέπτες απ' όλη τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να κατακλύσουν τους χώρους στο Φράγμα της Θέρμης για το πέταγμα του χαρταετού, το οποίο θα συνοδεύεται με άφθονα παραδοσιακά εδέσματα και μουσική. Συγκεκριμένα σαρακοστιανά εδέσματα θα περιμένουν από τις 11:00 τους επισκέπτες ενώ στις 12:00 ξεκινά ένα υπέροχο λαϊκορεμπέτικο πρόγραμμα με τους μουσικούς του δρόμου «Γιαγκίνηδες – Full band». Θα ακολουθήσει DJ Party μέχρι το κλείσιμο της ημέρας (18.00), ενώ παράλληλα θα βρίσκονται στον χώρο του Φράγματος βανάκια με Street Food για όσους θέλουν μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Θα συμμετέχει και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με δράσεις για τους μικρούς μας φίλους.

Την ίδια μέρα, παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες κοινότητες του δήμου. Ειδικότερα:

Σουρωτή -11:00: Παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά κεράσματα. Συμμετέχουν η Κοινότητα Σουρωτής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουρωτής «Η Πηγή».

Πλαγιάρι -11:00: Παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά κεράσματα στη θέση ΤΟΥΜΠΑ Πλαγιαρίου, με παραδοσιακή φασολάδα, μουσική, χορό και άφθονο κέφι και τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και του Συλλόγου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙ.Σ.Ο.) .

Άγιος Αντώνιος -11.30: Παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά κεράσματα στην κεντρική πλατεία Αγίου Αντωνίου με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναγία Σουμελά Αγίου Αντωνίου», η Κοινότητα Αγίου Αντωνίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας», ο ΜΑΣ Ατρόμητος Αγίου Αντωνίου και η Νεολαία Αγίου Αντωνίου.

Κάτω Σχολάρι - 11:00: Παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά κεράσματα στο γήπεδο Κάτω Σχολαρίου, με μουσική, χορό και πολύ κέφι και με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων.

Καρδία - 11.30: Για πρώτη φορά η Κοινότητα Καρδίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς οργανώνει τον εορτασμό των Κούλουμων της Καθαράς Δευτέρας. Παραδοσιακό γλέντι και πέταγμα χαρταετών στη θέση «Τσαΐρι» πάνω από το γήπεδο Καρδίας, με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα, μουσική από dj, χορό και πολύ κέφι. Διοργάνωση: Κοινότητα Καρδίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Δήμος Θερμαϊκού 

Οι εκδηλώσεις του τριημέρου της Αποκριάς στον δήμο Θερμαϊκού κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα, με δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Κούλουμα στο Μεσημέρι

«Πάρτε οικογένεια, φίλους, χαρταετούς και ελάτε να γιορτάσουμε μαζί…», αναφέρει ο Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες» και προσκαλεί στις 10:00 μικρούς και μεγάλους να περάσουν την Κ. Δευτέρα μαζί. Στο γήπεδο του Μεσημερίου, ο όμιλος έχει φροντίσει να υπάρξουν τραπέζια και καρέκλες. Παράλληλα, θα προσφέρονται φασολάδα και λαγάνες.

Λιμάνι Αγγελοχωρίου

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου «Ο Φάρος», διοργανώνει στις 11:00 στο λιμάνι Αγγελοχωρίου εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο. «Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί, με πολύ μουσική και τα καθιερωμένα, λαγάνα, χαλβά, τουρσί, ελιές, ταραμά και καλό κρασί θα συνοδέψουν τη φασολάδα μας», αναφέρει ο Σύλλογος.


Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής

Φασολάδα, λαγάνες, τουρσί, ελιές, χαλβάς… και μικρές εκπλήξεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να περάσουν την πρώτη μέρα της Σαρακοστής δίπλα στην φύση. Τόσο το μαγευτικό τοπίο, όσο και το ανακαινισμένο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, μοιάζουν ο απόλυτος κοντινός και συγχρόνως ιδανικός προορισμός για όλη την οικογένεια.


Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Περαίας

Κέφι, Χορός και Σαρακοστιανά εδέσματα, περιμένουν μικρούς και μεγάλους στις 12:00 στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Περαίας. Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θερμαϊκού, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού & Νεολαίας με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Θερμαϊκού «Απόλλων».


Δήμος Καλαμαριάς

Με ένα παραδοσιακό, διπλό γλέντι δίπλα στη θάλασσα θα γιορτάσει η Καλαμαριά τα Κούλουμα. Ο Δήμος Καλαμαριάς περιμένει μικρούς και μεγάλους, την Καθαρά Δευτέρα στην πλαζ Αρετσούς από τις 11:00,  για να γλεντήσουν όλοι μαζί με τη συναυλία του μουσικού συνόλου ASMA, αλλά και υπό τους ήχους της Ποντιακής Λύρας από τον δεξιοτέχνη Παναγιώτη Κογκαλίδη. Ο Δήμος Καλαμαριάς και η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Πολιτισμού, θα τιμήσουν,  το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού, μοιράζοντας δωρεάν 300 χαρταετούς που θα ταξιδέψουν ψηλά στον ουρανό.

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη 

Ραντεβού με τους δημότες του δήμου, αλλά και τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν να γιορτάσουν «εκτός των τειχών» την Καθαρά Δευτέρα και να συμμετέχουν σε ένα παραδοσιακό αλλά και ποιοτικό γλέντι, δίνει φέτος ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, διοργανώνοντας τα Κούλουμα του 2024 στις Κοινότητες του δήμου

Πιο συγκεκριμένα, δράσεις για μικρούς και μεγάλους θα πραγματοποιηθούν ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας στα εξής σημεία:

Χορτιάτης - Γυμνάσιο Χορτιάτη 
Εξοχή - Γήπεδο Ποδοσφαίρου
Ασβεστοχώρι, Προαύλιος χώρος δημοτικών σχολείων
Φίλυρο, Πλατεία Φιλύρου
Πυλαία, Ελαιόραμα

Δήμος Λαγκαδά

Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο Σοχός και αποκορύφωμα των τριήμερων εκδηλώσεων η απογευματινή παρέλαση Μικρών και Μεγάλων Κουδουνοφόρων «Μεριού». Νωρίτερα από τις 11 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, προγραμματίζεται ένα δίωρο γεμάτο χορούς και τραγούδια. Στην κεντρική πλατεία θα εμφανιστούν Τμήματα Παραδοσιακών Χορευτικών, ο «Άγιος Χριστόφορος» και ο Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Σοχού υποδεχόμενοι τον Διόνυσο Σταυρούπολης, το Χοροστάσι, μουσικούς και χορευτές απ’ τον Ξηροπόταμο. Θα ακολουθήσει μοίρασμα φασολάδας και σαρακοστιανών εδεσμάτων και από τις 14.30 ξεκινά το «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το έθιμο της Συγχώρεσης με το μοίρασμα πορτοκαλιών και το χειροφίλημα στους γηραιότερους. Πεζοπόρα τμήματα σχολείων φορέων κατοίκων και συλλόγων θα ανοίξουν την παρέλαση,  μετά την αναπαράσταση των Αράπηδων του Ξηροποτάμου και η κάθοδος των Κουδουνοφόρων με τους βενιαμίν «Μέριου» εν αρχή και ακολούθως τους μεγαλύτερους τελεστές, θα ξεκινήσει στις 16.00μμ

Η Κοινότητα Λαγκαδά ετοιμάζει «Κούλουμα παραδοσιακά, όπως παλιά, στην πλατεία του Λαγκαδά». Προσφορά παραδοσιακής φασολάδας μαγειρεμένη σε καζάνια, λαγάνα και σαρακοστιανά εδέσματα. Διασκέδαση και παιχνίδι με το παραδοσιακό γαϊτανάκι και ανιματέρ για τα παιδιά. Με τη συμβολή του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Λαγκαδά και του Συλλόγου Μικρασιατών Λαγκαδά.

Στην πλατεία του Ασκού, αλλά και στο προαύλιο χώρο του παλιού σχολείου του Πολυδενδρίου, προσφέρεται σε όποιον επιθυμεί φασολάδα μαζί με διάφορα νηστίσιμα εδέσματα από τους πολιτιστικούς συλλόγους« Ενωση Ασκού» και «Φάρος». 

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασσήρου θα ξεκινήσουν στις 12.30 μμ με την παρέλαση των καρναβαλιστών, ενώ θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι και σαρακοστιανά εδέσματα

Δήμος Ωραιοκάστρου

Με φασολάδα, λαγάνες και σαρακοστιανά εδέσματα θα γιορταστούν τα «Κούλουμα» την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024, στον Δήμο Ωραιοκάστρου. 

Οι εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα θα αρχίσουν στις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθούν στις εξής τοποθεσίες:

Ωραιόκαστρο: Αλώνια

Νεοχωρούδα: Κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων Εκκλησίας

Πεντάλοφος: Αυλή Δημοτικού Σχολείου

Ν. Φιλαδέλφεια: Πλατεία

Μεσαίο: Πλατεία

Πετρωτό: Αυλή Δημοτικού Σχολείου

Μονόλοφος: Πλατεία

Μελισσοχώρι: Πλατεία

Λητή: Ανεμόμυλοι

Δρυμός: Τσούκες.


Δήμος Νεάπολης Συκεών

Από τις 11 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας η φασολάδα, η λαγάνα και κρασί θα περιμένουν τους δημότες στο Πάρκο Ρουμανικών με το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Κεχαγιά, στον αύλειο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Πεύκων, με το μουσικό σχήμα «Ακούσματα Παράδοσης» και στη Δενδροφυτεία στις Συκιές με το συγκρότημα του Νίκου Ταλέα.


Δήμος Κορδελιού Ευόσμου 

Με μουσικά παραδοσιακά σχήματα, χορευτικά τοπικών συλλόγων, φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου:

 Αμφιθέατρο – πεζόδρομος (Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου – Κορδελιού)

Πάρκο Προσκόπων (Δημοτική Ενότητα Ευόσμου)

Πάρκο Ελπίδας – ΚΑΠΗ (Δημοτική Ενότητα Ευόσμου)


Δήμος Παύλου Μελά

Με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα, πέταγμα χαρταετού και γλέντι θα γιορταστούν τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου και στην Τραυματιούπολη Ευκαρπίας. Τα εδέσματα που θα μοιραστούν είναι φασολάδα, ταραμοσαλάτα, λαγάνα, χαλβάς και κρασί. Και στα δύο σημεία θα διανεμηθούν δωρεάν χαρταετοί. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά και οι δημοτικές κοινότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας.

Στρατόπεδο Καρατάσιου

Παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό σχήμα “ΑΝΤΙΚΡΥ”, τους Βασίλη και Ιωάννη Ιωαννίδη και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του δήμου. Προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, διανομή χαρταετών

Τραυματιούπολη Ευκαρπίας

Προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, διανομή χαρταετών. Συμμετοχή της Ομάδας Κρουστών του Δήμου Παύλου Μελά “TURUKUTU”


Δήμος Χαλκηδόνος

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέων στο Μικρό Μοναστήρι διοργανώνει εκδήλωση την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024 Κούλουμα 2024 στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Στάδιο Μικρού Μοναστηριού. Θα προσφέρουν δωρεάν  φασολάδα, λαγάνα, σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί! Επίσης θα έχει ζωντανή μουσική με τον Θανάση Σέρκο με ταυτόχρονη συμμετοχή των παιδικών χορευτικών του Συλλόγου.

Δήμος Δέλτα

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Σίνδου «Ο Ρόδακας» σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Δέλτα καλεί την Καθαρά Δευτέρα στις από τις 10:30 στο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σίνδου για τα Κούλουμα. Όπως αναφέρει ο σύλλογος: «Με αγάπη, μεράκι, καλή διάθεση, νόστιμη φασολάδα, λαγάνες,κ πολυυυυυ χορό σας περιμένουμε να έρθετε κοντά μας να γιορτάσουμε τα κούλουμα όπως κάθε χρόνο».