Skip to main content

Παρακμή και άδεια καταστήματα στην Πλατεία Ναυαρίνου (φωτο)

Η Πλατεία Ναυαρίνου δεν ανήκει πλέον στις προτιμήσεις των επιχειρηματιών του χώρου εστίασης και ψυχαγωγίας αλλά ούτε και του νεανικού κοινού.

Τα τελευταία χρόνια η Πλατεία Ναυαρίνου δεν είναι στις προτιμήσεις των επιχειρηματιών των κλάδων της εστίασης και της ψυχαγωγίας, αυτό είναι βέβαιο, αλλά η ερημιά που παρατηρήθηκε το διάστημα αυτό, ειδικά στο τμήμα πριν την οδό Απελλού και τη Λόρδου Βύρωνος, είναι πρωτοφανής για την περιοχή.

Το Ναυαρίνο, δυό βήματα από πολύβουες οδικές αρτηρίες του κέντρου, αποτελεί μια μικρή όαση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και ένα πολύ ξεχωριστό και αγαπημένο μέρος για γενιές Θεσσαλονικιών, που... έλιωσαν παπούτσια στο πλακόστρωτο της Πλατείας, γέμισαν ατελείωτες ώρες με φραπέδες, ταβλάκι, πόκερ αλλά και επιτραπέζια, που έδωσαν ραντεβού και οργάνωναν συναντήσεις για ταβερνοσμιξίματα. Το σινεμά, κάποτε, οι παρέες, οι συγκεντρώσεις πολιτικών και μέσα σε όλα το πέρα δώθε των τουριστών όταν ξάνοιγε ο καιρός. Δεν είναι τυχαίο που έχει δημιουργηθεί Σύλλογος Ναυαρινόβιων.

Τώρα στην Πλατεία τα ξενοίκιαστα μαγαζιά δεν είναι ένα, ούτε δύο. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό φθάνουν τα έξι - επτά και ενδεχόμενως να είναι και περισσότερα, όταν κάποτε δεν έβρισκες τρύπα ελεύθερη, τραπεζάκι να καθίσεις κι ο τόπος, σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας και ως αργά το βράδυ ήταν γεμάτος με παρέες όλων των ηλικιών και πολλή νεολαία.

Στις αλλαγές στις προτιμήσεις της νεολαίας αποδίδουν το φαινόμενο, τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Πασαλίδης, όσο και ο κτηματομεσίτης κ. Φίλιππος Προγιόπουλος.

"Οι τιμές έχουν μειωθεί, αλλά δεν υπάρχει ζήτηση. Κατάστημα περίπου 100 τ.μ. που παλαιότερα νοικιαζόταν για 3.000 ευρώ το μήνα, σήμερα νοικιάζεται για 1.000 ευρώ. Άλλο κατάστημα πωλείται εδώ και αρκετό καιρό μα δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι σταδιακά η Πλατεία υποβαθμίστηκε από συγκεκριμένες παρέες που συγκεντρώνονται στο ύψος με τη Δημητρίου Γούναρη αλλά και σε σημεία της πλατείας. Πέραν αυτού, ο Δήμος θα πρέπει να φροντίσει περισσότερο για το πράσινο και των εξωραϊσμό", είπε ο κ. Πασαλίδης προσθέτοντας: "Η νεολαία πλέον έχει τραβηχτεί σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα στη Βαλαωρίτου".

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο κ. Προγιόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι σταδιακά "χάλασε" το ύφος της Πλατείας και της περιοχής. Επιπλέον, οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν, αλλά όχι στο βαθμό που συνέβη αλλού. Πέραν αυτών, υπάρχουν οι αλλαγές στις προτιμήσεις. Τώρα τα νεανικά στέκια έκαναν γειτονιά τη Βαλαωρίτου, όπου όμως έχουν ανοίξει και αρκετά καφέ που φιλοξενούν τη πελατεία ....της ημέρας.

Παρ΄ όλα αυτά, είναι απορίας άξιο το πόσο έχει χάσει από την ελκυστικότητά της η Πλατεία, αφού και αρκετά χρόνια πριν υπήρχαν τα ίδια φαινόμενα στη περιοχή, ενώ επιπλέον ήταν αφρόντιστος ο αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Γαλερίου και δεν είχε περιφραχθεί η παιδική χαρά.

Ωστόσο, εάν ο Δήμος φροντίσει περισσότερο το χώρο της Πλατείας, ίσως αποδειχθεί ότι η περιοχή μπορεί να ξαναγίνει πόλος έλξης, αν όχι για τις νεότερες ηλικίες, για άτομα που θέλουν να απολαύσουν την χαλαρή ατμόσφαιρα αυτής της μικρής όασης στο κέντρο της πόλης.