Skip to main content

Τράπεζες στον... αέρα - Τα αποτελέσματα των stress test

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αποχωρούν η μία μετά την άλλη από τα Σκόπια. Στη θέση τους «τοποθετούνται» μόνο τουρκικές.

Τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα κρίσιμα αποτελέσματα των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Τότε θα ξέρουμε τα πάντα», έλεγε χθες στη Voria.gr κορυφαίος τραπεζίτης, ο οποίος, ωστόσο, μας διευκρίνισε το εξής, εν πολλοίς, παράδοξο: «Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας δηλαδή, δεν ξέρουμε ποιες παραδοχές, ποια κριτήρια και ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει η ΕΚΤ σε αυτή την άσκηση. Συνεπώς, είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι!».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα στείλει τα αποτελέσματα των ελέγχων μέσα σε ξεχωριστούς φακέλους σε κάθε τράπεζα. Αν κάποια από αυτές κοπεί στην άσκηση, ο φάκελος θα περιέχει και τις οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει και πότε για να διορθώσει την κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ωστόσο ότι θα πρέπει να προχωρήσει και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό, εκτός συνόρων η ελληνική τραπεζική παρουσία συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αποχωρούν η μία μετά την άλλη από τα Σκόπια. Στη θέση τους «τοποθετούνται» μόνο τουρκικές, γεγονός το οποίο κάνει την «ήττα» διπλή. Η οικονομική εξάρτηση της γειτονικής χώρας από την Αγκυρα συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς κι αυτό είναι κάτι που κανονικά θα έπρεπε να κάνει την ελληνική πλευρά δύο φορές πιο προσεκτική, από πολλές απόψεις...