Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 17 έως 23 Ιουνίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

21.6.2018: Στην Ολλανδία, 125 βουλευτές από την πλειοψηφία και την αντιπολίτευση ψήφισαν κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τα Σκόπια. Η απόφαση δεν ήταν απροσδόκητη, όπως είχαν προειδοποιήσει οι Κάτω Χώρες, τους τελευταίους μήνες, και ακόμη και τώρα ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αλβανία και τα Σκόπα δεν είναι έτοιμες, καθώς υπάρχουν προβλήματα με το έγκλημα και τη διαφθορά.

21.6.2018: Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι παρατηρείται αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης σε ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και συγκεκριμένα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία και Μαυροβούνιο. «Αν και ο αριθμός των ατόμων που περνούν τα σύνορα των χωρών αυτών δεν είναι ακόμη ανησυχητικός, στόχος μας είναι να συνεργαστούμε, έτσι ώστε να μη επιτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης», δήλωσε ο Αβραμόπουλος.

ΑΛΒΑΝΙΑ

18.6.2018: Η βουλευτής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων-PDIU, Ρέμε Λάλα, δήλωσε ότι προσχωρεί επίσημα στο κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Διευκρίνισε ότι η έδρα της από τώρα ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική που βλέπει τη σωτηρία της σε άλλο κόμμα. Την ίδια απόφαση έλαβε και η βουλευτής Έλενα Τζίνα που εκλέγεται στο Ελμπασάν.

18.6.2018: Συνάντηση Αλβανών βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μετείχε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του PS, Ταουλάντ Μπάλλα, οι βουλευτές Ούλσι Μάνια, Γούργκις Σούρμπια και ο Γραμματέας της Διασποράς Στεφάν Τσίπα. Ο Μπάλλα αναφέρθηκε στην κατάργηση της σφραγίδας "apostil", που απαλλάσσει τους Αλβανούς από το ποσό των 30-32 ευρώ που κάθε ένας έπρεπε να καταβάλει, και τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία στην Αλβανία από τον τόπο που ζουν και εργάζονται (Ελλάδα), που βρίσκεται στο πλαίσιο της Εκλογικής Μεταρρύθμισης του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, καθώς και στην αμοιβαία αναγνώριση της άδειας οδήγησης στις δύο χώρες.

21.6.2018: Σαλί Μπερίσα: «Η Ελλάδα κάνει ένα ιστορικό λάθος, από τα μεγαλύτερα, ανοίγει μία σύγκρουση με την Αλβανία και τους Αλβανούς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ληστέψει με αυτόν τον τρόπο, επειδή βρήκε έναν δεύτερο Γεώργιο Ζωγράφο στο πρόσωπο του Έντι Ράμα», είπε χαρακτηριστικά (μια έκφραση που τελευταία την συνηθίζει). Το αδίκημα που βλέπω εγώ είναι ότι στην αλβανική διαπραγματευτική ομάδα σήμερα υπάρχουν δύο "κατάσκοποι" όπως και στην κυβερνητική ηγεσία δύο ενδοτικοί, αυτό είναι το άσχημο. Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι έχει περάσει ο καιρός να αποσπούν αλβανικά εδάφη χωρίς να υπολογίζουν τους Αλβανούς».

21.6.2018: Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα αλβανικά ΜΜΕ, ο Νίκος Κοτζιάς επέβαλε την ελληνική θέση να μη συμπεριληφθεί στη συμφωνία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Αθήνας και Τιράνων. Η ιστοσελίδα του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού Report tv, με τίτλο: «Σκάνδαλο: Ο ΥΠΕΞ Μπουσάτι χαρίζει τη "Τσαμουριά" στην Ελλάδα. Τα ελληνικά ΜΜΕ: Το "τσάμικο ζήτημα" δεν έχει συμπεριληφθεί στη συμφωνία», μεταδίδει ότι στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει συμπεριληφθεί το "τσάμικο ζήτημα".

21.6.2018: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί δέχθηκαν να μη συζητηθεί το τσάμικό ζήτημα, αλλά ζήτησαν ως αντάλλαγμα, να μη θέσει η Ελλάδα ζήτημα Βορειοηπειρωτών, όπως και έκανε δεκτό η ελληνική πλευρά. Όμως, οι Τσάμηδες είναι εγκληματίες πολέμου, ενώ οι Βορειοηπειρώτες απέκτησαν με συνθήκη Αυτονομία, την οποία "θάβει" τώρα η Ελλάδα

21.6.2018: Σάλος δημιουργήθηκε με μια 80χρονη βορειοηπειρώτισσα, που την εμπόδισε με βία η αλβανική αστυνομία να βγάλει μεροκάματο στην Χιμάρα. Έξαλλη η 80χρονη έπιασε ένα τσεκούρι και κουτσαίνοντας έφθασε στο αστυνομικό τμήμα της Χιμάρας ζητώντας τον διοικητή, να μάθει γιατί την εμποδίζουν στη δική της περιουσία να επενδύσει. «Ντροπή δεν έχετε; Τι θα γινόταν εάν αυτά τα κάνατε στη μάνα σου; Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κατάσταση. Δεν μας αφήνετε να κάνουμε επιχειρήσεις και μας χτυπάτε. Οι Χιμαριώτισσες θα σταματήσουν του κλέφτες και τους ληστές των περιουσιών μας», του είπε.

22.6.2018: Η αλβανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Αθήνα στο τελικό κείμενο της Συμφωνίας να προστεθεί μια φράση, όπου η ελληνική πλευρά με κάποιο τρόπο να αναφέρει ότι λυπάται για τα δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος που έχουν ενθαρρύνει το μίσος και τον εκτοπισμό ανθρώπων από τα σπίτια τους στην περιοχή της Ηπείρου, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι το αίτημα αυτό της αλβανικής πλευράς έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

22.6.2018: Μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες στο συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγή έχουν καταγραφεί 140 λαθρομετανάστες από χώρες όπως η Συρία και το Ιράν. Πέρασαν τα σύνορα από παρόδους και έφθασαν στα χωριά Βέρνικ και Τρεστενίκ. Οι Σύροι συνελήφθησαν κατά ομάδες των 10 ή 20 ατόμων και μεταφέρθηκαν αμέσως στο αστυνομικό τμήμα για διερεύνηση των στοιχείων τους. Μετά την εγγραφή τους στο Τμήμα Μετανάστευσης, οδηγήθηκαν στο κέντρο των αιτούντων άσυλο στην πρωτεύουσα με αστυνομικά οχήματα.

23.6.2018: Στην Αλβανία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ένα ή και περισσότερα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Η πρόταση φαίνεται να προήλθε από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον αυστριακό καγκελάριο Ζεμπάστιαν Κουρτς. Ο αυστριακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτερ Λάουνσκι-Τίφενταλ επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Αλβανία. Από την πλευρά του ο Έντρι Φούγκα σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού, δήλωσε στην DW ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα ή συνομιλίες.

23.6.2018: Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, προβλέπει δραματικά γεγονότα στην περιοχή εάν ο Έντι Ράμα υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα για νέα σύνορα. Σε συνέντευξή του, ο Μπερίσα είπε ότι εάν ο Ράμα υπογράψει τη συμφωνία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν Βαλκανικό Πόλεμο. «Αυτό που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός Ράμα είναι μια νέα κατανομή των αλβανικών περιοχών, στις οποίες μπορεί να προκληθούν συγκρούσεις», δήλωσε ο Μπερίσα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι επιζήμια για την Αλβανία και σημαίνει απώλεια των νέων χωρών από το 1913.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

21.6.2018: Εκπρόσωποι δέκα μεγάλων ελληνικών εταιρειών είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ στη Φιλιππούπολη, στο πλαίσιο του διήμερου οικονομικού φόρουμ που λαμβάνει χώρα στην πόλη. Οι Έλληνες επιχειρηματίες ευχαρίστησαν τη βουλγαρική κυβέρνηση για το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα. Τόνισαν ότι η Βουλγαρία είναι ελκυστική για τους φόρους των επιχειρήσεων και τα καλά οικονομικά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι ο τρίτος επενδυτής στη Βουλγαρία με κύκλο εργασιών άνω των 3,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι περίπου 70.000 Βούλγαροι εργάζονται σε ελληνικές επιχειρήσεις.

21.6.2018: Η Βουλγαρία θα προτείνει το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες και την ίδρυση κέντρων για τους πρόσφυγες πολέμου εκτός του ευρωπαϊκού εδάφους στην άτυπη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υποστήριξε ότι θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα στη Λιβύη και την Τουρκία, στα οποία θα εξετάζονται οι υποθέσεις των μεταναστών προτού αυτοί να φτάσουν στην Ευρώπη.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

19.6.2018: Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, σχετικά με τη νέα ονομασία του γειτονικού κράτους, δημιουργεί ένα καλό περιφερειακό κλίμα και ανοίγει την ευρωατλαντική προοπτική για τα βαλκανικά κράτη. Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, υποδέχθηκε στην Πρίστινα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, Μπουζάρ Οσμάνι. «Όλα τα καλά νέα από την "Μακεδονία" είναι καλά νέα για το Κοσσυφοπέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο Θάτσι. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ θεωρείται η σημαντικότερη μετά την Συμφωνία Πλαίσιο της Αχρίδας, όπως σημειώνεται.

21.6.2018: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 24η Ιουνίου, είναι πολύ σημαντική, διότι αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για τη συμφιλίωση των δύο λαών. Στην Πρίστινα, ο Θάτσι ανέφερε ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρονται για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

18.6.2018: Ο Μίλαν Κνέζεβιτς, ένας από τους ηγέτες του συνασπισμού του "Δημοκρατικού Μετώπου" του Μαυροβούνιου, αφέθηκε ελεύθερος μετά από 88 ημέρες κράτησης. Ο Κνέζεβιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση με την κατηγορία της επίθεσης εναντίον αστυνομικού, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του "Δημοκρατικού Μετώπου", αλλά ο συνασπισμός υποστηρίζει ότι έγινε για πολιτικούς λόγους. Ο συνασπισμός συνεργάζεται με τη Σερβία και τη Ρωσία και αντιτίθεται, σθεναρά, στη φιλοδυτική πολιτική των αρχών του Μαυροβουνίου.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

21.6.2018: Η Ρουμανία αποτελεί πρότυπο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ στο Βουκουρέστι. Η δήλωση του Μίτσελ έρχεται σε μια εποχή που η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ρουμανίας προσπαθεί να μετριάσει την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την αξιοσημείωτη πρόοδο και δεν θα θέλαμε να δούμε τη Ρουμανία να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω», δήλωσε ο Μίτσελ.

ΣΕΡΒΙΑ

18.6.2018: Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το 39% των πολιτών της Σερβίας έχει θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο αριθμός των ατόμων μειώθηκε κατά 2%, μεταξύ των οποίων την καλύτερη άποψη έχουν οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών. Αρνητική άποψη έχει το 22% των ερωτηθέντων και ουδέτερη το 37%. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι Σέρβοι δεν εμπιστεύονται ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε τους κρατικούς θεσμούς. Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι 44% και στο Κοινοβούλιο 33%. Εν τω μεταξύ, δυσπιστία προς αυτούς τους θεσμούς έχει εκφράσει το 49% των ερωτηθέντων.

20.6.2018: Δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου σχολιάζουν έντονα την απουσία αντίδρασης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το επίσημο Βελιγράδι προβληματίστηκε από την επίτευξη συμφωνίας διαβλέποντας τον κίνδυνο να αυξηθούν τώρα οι πιέσεις από την Ε.Ε. για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Εκφράζεται η άποψη ότι αφού η Ε.Ε. ανάγκασε μία χώρα να αλλάξει όνομα θα προσπαθήσει να αναγκάσει και τη Σερβία να κάνει ταπεινωτικές υποχωρήσεις στο ζήτημα του Κοσόβου.

ΣΚΟΠΙΑ

18.6.2018: Εβδομήντα τέσσερις ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στη "μακεδονική" γλώσσα στο πλαίσιο των προγραμμάτων των πανεπιστημίων τους, καθηγητές και επιστήμονες από 25 κράτη συμμετέχουν στο Διεθνές Συνέδριο για τη "μακεδονική" γλώσσα που διοργανώνεται για 51η χρονιά στην Αχρίδα.

18.6.2018: Η Ακαδημία των Σκοπίων (MANU) και η Βουλγαρική Ακαδημία (BAN) υπέγραψαν πρωτόκολλο για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας στις επιστημονικές συζητήσεις, με σκοπό να φέρουν τους νέους των δύο χωρών πιο κοντά. «Με κοινές συζητήσεις, επιστημονικές αναφορές και ιδιαίτερα εκείνων των ελκυστικών των τεχνολογιών, της πληροφορίας και της επικοινωνίας, της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, με πολιτιστικά προγράμματα, οι πρόεδροι των δύο Ακαδημιών Επιστημών θα φέρουν σε επαφή τους νέους», αναφέρει η ανακοίνωση της Ακαδημίας των Σκοπίων.

18.6.2018: Επιστρέφουν οι απόγονοι των "Παιδιών του Παιδομαζώματος"; Σύμφωνα με τον γνωστό Γ. Λιάνη, «η Φλώρινα είναι η μεγάλη κερδισμένη αυτής της υπόθεσης, γιατί θα ανοίξει η γραμμή που πάει απευθείας από την Πρέσπα, θα γίνει η γραμμή Θεσσαλονίκης-Φλώρινας-Μοναστηρίου, και θα επιστρέψουν μετά τη συμφωνία αυτή οι πολιτικοί πρόσφυγες».

18.6.2018: Ο επικεφαλής της φιλορωσικής "Ενωμένης Μακεδονίας", Γιάνκο Μπάτσεφ, ανέβηκε σε ένα τεθωρακισμένο όχημα στο χώρο της διαδήλωσης κρατώντας στο ένα χέρι σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας και στο άλλο τη Ρωσική σημαία. Η συμμετοχή του εκτιμήθηκε ως φυσιολογική, αφού το κόμμα του βρίσκεται στον "μακεδονικό»" ακροδεξιό χώρο.

19.6.2018: Κατά της Ελλάδας για αναγνώριση "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα, είχε προσφύγει το 1997 ο σημερινός βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σέλτσας, μαζί με άλλους φιλοσκοπιανούς της Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας την καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη μη αναγνώριση του σωματείου "Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού" στη Φλώρινα. Τα πρόσωπα που προσέφυγαν κατά της Ελλάδας, ισχυρίστηκαν ευθέως πως είναι εθνικά "Μακεδόνες" και πως διατηρούν "μακεδονική" εθνική συνείδηση.

19.6.2018: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο "αν χρειαστεί" να κινηθούν διαδικασίες αποπομπής του προέδρου της χώρας προκειμένου, όπως είπε, «να μη επιτραπεί σε κανέναν να κόψει το δρόμο της "Μακεδονίας" προς την Ευρώπη». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι: «Με τη συμφωνία έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο "μακεδονικό" έθνος με μια αναγνωρισμένη "μακεδονική" γλώσσα».

19.6.2018: «Στο Μαυροβούνιο, σχετικά με την εισδοχή του στο ΝΑΤΟ, ο λαός παραμελήθηκε εντελώς. Το ίδιο ισχύει και στα Σκόπια, πέρα από την πλειοψηφική γνώμη των "Μακεδόνων", αλλά και πέρα από την πλειοψηφική άποψη των Ελλήνων. Τώρα υπάκουοι πολιτικοί σαν τον Τζουκάνοβιτς του Μαυροβουνίου, είναι ο Ζάεφ και ο Τσίπρας που και οι δύο ελέγχουν την πολιτική σκηνή και εξελέγησαν για ορισμένους σκοπούς, με το τέχνασμα της βούλησης του λαού», δήλωσε ο αναλυτής Αλεξάνταρ Πάβιτς στο Sputnik.

19.6.2018: Ο πρόεδρος της πΓΔΜ απάντησε στην πρόκληση του πρωθυπουργού που απείλησε με καθαίρεσή του αν δεν υπογράψει τη συμφωνία στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από το λαό. «Καλώ τον Ζάεφ μαζί με τα 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας. Η θέση μου όσον αφορά την επιζήμια συμφωνία είναι οριστική και δεν αλλάζει παρά τις απειλές και τις πιέσεις», δήλωσε.

20.6.2018: Οι πρώτες αλλαγές που έχουν γίνει μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας για το όνομα, έχουν ήδη ενταχθεί στο BBC, το οποίο καταγράφει τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία στο χάρτη του, ενώ η Μακεδονία βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

20.6.2018: Οι αστυνομικοί θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στο αστυνομικό συγκρότημα Γκόρτσε Πετρόφ σε διαμορφωμένη αίθουσα σκοποβολής. Η εγκατάσταση είναι δωρεά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αξίας 900 χιλιάδων δολαρίων. Τα εγκαίνια έγιναν από τον υπουργό Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η δυνατότητα για ασκήσεις τακτικής και σκοποβολής θα βοηθήσει τους επαγγελματίες στην επιβολή του νόμου στη "Μακεδονία" εξυπηρετώντας καλύτερα τους πολίτες.

20.6.2018: Ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι έδωσε ορισμένες εξηγήσεις για τις οργανωμένες διαμαρτυρίες που γίνονται κατά της συμφωνίας του ονόματος. Ο Σπασόφσκι διατύπωσε τη θέση ότι οι διαμαρτυρίες διοργανώνονται από ένα πολιτικό κόμμα που ονομάζεται "Αληθινή Ρωσία" και από μερικές ενώσεις και άτομα που οργανώνονται μέσω του Facebook, ενώ δημόσια αποφεύγουν να σχολιάσουν.

20.6.2018: «Είμαστε Σλάβοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμίτροφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε. Σε ερώτηση «πότε ξεκινά η "μακεδονική" ιστορία», ο Ντιμίτρφ είπε ότι αυτό είναι θέμα των ιστορικών και ότι ο ίδιος είναι νομικός. «Όμως, ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιο-σλαβικές γλώσσες, όπως και ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας… νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.

21.6.2018: Την αισιοδοξία του ότι τα ευρωπαϊκά όργανα, που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουν τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. «Το ολλανδικό κοινοβούλιο έλαβε θετική απόφαση για τη χώρα μας. Ελπίζω ότι το ίδιο θα κάνει στο μέλλον και για την Αλβανία, επειδή και αυτοί εργάστηκαν πολύ ως χώρα. Ελπίζω, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ότι και η Γαλλία και οι άλλες χώρες που έχουν επιφυλάξεις θα κάνουν τη στροφή (στη στάση τους), επειδή οι μεταρρυθμίσεις εντός της Ε.Ε. μπορούν να γίνουν παράλληλα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την "Μακεδονία".

22.6.2018: «Οι όροι της συμφωνίας των Πρεσπών σε σχέση με τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" συγκρούονται στην έννοια του κυρίαρχου κράτους, με μια ξεχωριστή ιστορία, ταυτότητα και γλώσσα και δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις και η τελική συμφωνία δεν βρίσκονται στο πνεύμα του σεβασμού μεταξύ των μερών, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η "Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία"». Η ΕΕΣ, φοβάται ότι με την μη υποστήριξη της "μακεδονικής μειονότητας" σε αυτές τις χώρες η κατάσταση θα αρχίσει να επιδεινώνεται, επειδή η συμφωνία υπονομεύει τη μακεδονική ταυτότητα σε γενικές γραμμές.

22.6.2018: Στα Σκόπια βρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επίσημος προσκεκλημένος του δημάρχου της πόλης Πέτρε Σιλέγκοφ. Η πόλη των Σκοπίων τίμησε, με μεγάλη μουσική εκδήλωση στο κέντρο της πόλης, την συμπλήρωση 55 ετών από τον μεγάλο σεισμό που στοίχισε τη ζωή 1.000 ανθρώπων και άφησε άστεγους 200 χιλιάδες. Παράλληλα, τίμησε και πόλεις, όπως η Αθήνα, που με επιστήμονες και ειδικούς συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση των Σκοπίων, ενώ στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο Πρωθυπουργός κ. Ζόραν Ζάεφ.

23.6.2018: Κληθείς να δώσει παραδείγματα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ απάντησε «Οι κρατικοί οργανισμοί θα υπακούουν την αρχή της συμφωνίας και το νέο όνομα. Όλοι οι άλλοι οργανισμοί, ενώσεις, εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο "μακεδονικός" τόσο στη χώρα όσο και οπουδήποτε στον κόσμο. Για παράδειγμα "μακεδονική" κουλτούρα».

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

20.6.2018: Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Σλοβενία. Δεκάδες άνθρωποι πέφτουν από τις κερασιές αυτή την εποχή που είναι περίοδος συγκομιδής. Σλοβένοι τραυματολόγοι λένε μάλιστα ότι πλέον το μάζεμα κερασιών μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο εγχείρημα από την οδήγηση μοτοσικλέτας χωρίς κράνος. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό βαριά τραυματισμένων από πτώση από κερασιές.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi