Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία γονέων μαθητών στο ΥΜΑΘ για τη μεταφορά τους στα σχολεία

«Χρειαζόμαστε εννέα λεωφορεία και αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο τρία»: Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσαν υπόμνημα

Σε μια ακόμη διαμαρτυρία προχώρησαν γονείς και μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας για τη μη μεταφορά 500 και πλέον μαθητών στα σχολεία τους, όπως καταγγέλλουν.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Θανάσης Κοκονάς επισήμανε ότι το πρόβλημα με τα λεωφορεία δεν είναι καινούργιο, αλλά τη φετινή σεζόν είναι πολύ έντονο.

"Υπάρχουν πάνω από 500 μαθητές μεταξύ αυτών με ειδικές ανάγκες που δεν μεταφέρονται στα σχολεία, αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι τους ή να τους μεταφέρουν οι γονείς τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Περιφέρεια δεν πήρε όλα τα μέτρα για να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών. Κατά τη γνώμη μας έχει την κύρια ευθύνη, γιατί δεν προχωρά έγκαιρα στους διαγωνισμούς και, την ίδια ώρα, τα τουριστικά πρακτορεία, επειδή δεν έχουν το επιδιωκόμενο κέρδος, δεν παίρνουν τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα αυτά να χαρακτηρίζονται άγονα και να μένουν εκτός" ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε ότι για την επίλυση του θέματος πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Παιδείας καθώς, όπως είπε, πρόκειται για ένα κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. "Δεν είναι δυνατόν οι μαθητές για άλλη μια χρονιά, 1,5 μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, να μένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δίνονται παραπάνω από 27 εκατ. ευρώ ετησίως στην Κ. Μακεδονία και μεταφορές δεν έχουμε. Δυστυχώς για το ζήτημα υπάρχει ένα θολό τοπίο. Πρέπει να παρέμβει το υπουργείο για να αλλάξει η διαδικασία" υπογράμμισε.

Όπως επισήμανε, η μη μεταφορά των μαθητών με σχολικά ανατρέπει ολόκληρο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με τους γονείς να αναγκάζονται να καθυστερούν να πάνε στις δουλειές τους για να μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο. "Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους γονείς των ΑμεΑ που αναγκάζονται να τα κρατούν στο σπίτι, παίρνοντας άδειες από τις δουλειές τους, ή να βρίσκουν τρόπους που δεν είναι ενδεδειγμένοι για τη μεταφορά των παιδιών τους", πρόσθεσε.

Η Στέλλα Μαβίδου, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πεύκων και του 3ου Νηπιαγωγείου Πεύκων, ανέφερε σχετικά:

"Έχουμε έλλειψη από λεωφορεία. Δώδεκα παιδιά δεν έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν ακόμα σχολείο, ενώ κάποια άλλα έχουν 'συμπτυχθεί' στα τρία υπάρχοντα λεωφορεία τα οποία αναγκάζονται να φεύγουν πολύ πρωί, 6:30 το πρώτο, ώστε να μπορέσουν 8:15 να φτάσουν στο σχολείο. Υπάρχουν παιδιά από όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη που ταλαιπωρούνται. Χρειαζόμαστε εννέα λεωφορεία και αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο τρία. Φέτος είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα, γιατί τελειώνει ο δεύτερος μήνας μαθημάτων και ακόμα δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα", υπογράμμισε.

Η Ειρήνη Καλιαρτζάκη, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Γουμένισσας, ανέφερε ότι το πρόβλημα στην περιοχή είναι τεράστιο.

"Έχουμε πρόβλημα στα χωριά που είναι δίπλα στη Γουμένισσα, αλλά και γενικά στον νομό Κιλκίς. Είναι λυπηρό αυτές τις μέρες να αγωνιούν οι γονείς για το πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Υπάρχουν παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, γιατί οι γονείς τους δουλεύουν και δεν μπορούν να τα μεταφέρουν. Προς το παρόν, πολλοί βρίσκουν λύση με τους γείτονες ή με τους γονείς άλλων γονέων, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση. Πρόκειται για αποστάσεις πάνω από 3 χιλιόμετρα", είπε η ίδια.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα στο ΥΜΑΘ.

Image