Skip to main content

Αποφυλακίζεται με βούλευμα το «Λίπος», ο νονός της γεωργιανής μαφίας

Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν ακόμη τη μη εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης από τις αρχές της Γαλλίας - Είχε συλληφθεί το 2018 στην Πυλαία στη Θεσσαλονίκη

Εκτός φυλακής βρίσκεται από σήμερα ο διαβόητος Γεωργιανός αρχιμαφιόζος της Vor V Zakone, Lasha Shushanashvili γνωστός με το προσωνύμιο «Χοντρός» ή «Λίπος».

Όπως αποκαλύπτει το newsit.gr, ο 62χρονος αρχιμαφιόζος, τον οποίο ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει το «Λίπος» ως τον «νούμερο ένα κακοποιό του κόσμου», έκλεισε πίσω του τη βαριά πύλη των φυλακών Κορυδαλλού, μετά την έκδοση βουλεύματος το οποίο διατάσσει την αποφυλάκιση του.

Ο «χοντρός» που ήταν για χρόνια ένας από τους βασικούς στόχους των διεθνών διωκτικών αρχών, ως ο «εγκέφαλος» της γεωργιανής Μαφίας, με ένα ιδιαίτερα σκληρό «βιογραφικό» στον υπόκοσμο, εντάλματα σύλληψης σε Ισπανία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα και με τους πράκτορες του FBI να έχουν εμπλοκή στην κινηματογραφική σύλληψη του στον Αστέρα Βουλιαγμένης το 2012, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υγείας και για το λόγο αυτό εκρατείτο στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Μάλιστα, εκτός του ότι είναι πλέον ελεύθερος όπως φαίνεται δεν θα βρεθεί και στα χέρια των γαλλικών αρχών που ζητούν την έκδοση του καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα έγγραφα, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν την μη εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης από τις αρχές της Γαλλίας.

Το βούλευμα και η αποφυλάκιση

Χθες, όπως προκύπτει από έγγραφο του newsit.gr, το Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, απέστειλε έγγραφο με την ένδειξη «Κατεπείγον» προς την διεύθυνση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού με θέμα: «Παραγγελία αποφυλάκισης του υπηκόου Γεωργίας Shushanashvili Lasha» το οποίο ανέφερε πως: «Παρακαλούμε όπως αποφυλακίσετε, αν δεν κρατείται για άλλη αιτία τον εν θέματι του οποίου η κράτηση επιβλήθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμόν 62/2023 από 24 – 10 – 2023 εντολής προσωρινής σύλληψης του Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, απόσπασμα της οποίας σας επισυνάπτουμε, με την οποία αποφασίστηκε η μη εκτέλεση του από 29 -07 – 2020 Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης των Αρχών της Γαλλίας και η απόλυση του εάν δεν κρατείται για άλλη αιτία».

Στις επόμενες γραμμές παρατίθεται το Βούλευμα του Εφετείου Αθηνών το οποίο αναφέρει οτι: « Αποφασίζει την μη εκτέλεση του από 29 – 07 – 2020 Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης των Αρχών της Γαλλίας κατά του εκζητούμενου υπηκόου Γεωργίας Shushanashvili Lasha κατοίκου Θεσσαλονίκης και νυν προσωρινά κρατούμενου το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού 1, προκειμένου να εκτίσει ποινή 10 ετών που του επιβλήθηκε ερήμην δυνάμει της υπ’ αριθμόν 16/329/029 Από 16 – 06 – 2020 απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Rennes Γαλλίας, για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (συμμετοχή ως μέρος οργανωμένης ομάδας, στην επένδυση, απόκρυψη η μετατροπή προϊόντων δευτεροβάθμιου ποινικού αδικήματος, όπως προβλέπονται και τιμωρούνται από τον ποινικό κώδικα της Γαλλίας, πράξεις οι οποίες είναι αξιόποινες επίσης και κατά την ελληνική νομοθεσία.

Διατάσσει την απόλυση του εκζητούμενου αν δεν κρατείται για άλλη αιτία. Διατάσσει την διαβίβαση της δικογραφίας στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Κρίθηκε αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε αμέσως στο ακροατήριο του σε δημόσια συνεδρίαση στην Αθήνα στις 21 Νοεμβρίου 2023».

Οι κινηματογραφικές συλλήψεις του «Λίπους» στην Ελλάδα

Το «Λίπος» όπως αναφέρεται και στο βούλευμα είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης, έχει συλληφθεί δύο φορές στην Ελλάδα και μάλιστα την τελευταία ήταν στο σπίτι του στην Πυλαία.

Ήταν Απρίλιος του 2018 όταν αστυνομικοί τον εντοπίζουν και του περνούν χειροπέδες, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ελληνικής και της γαλλικής αστυνομίας σε Βρετάνη και Θεσσαλονίκη, με την κωδική ονομασία «Καύκασος – Νορμανδία».

Ένα μυστικό σχέδιο που έστησαν οι αρχές για να βγάλουν «off» πλοκάμια της Γεωργιανής μαφίας «Vor V Zakone» που έχουν απλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αρχηγός των οποίων, σύμφωνα με τους αστυνομικούς αναλυτές, ήταν το «Λίπος».  Οι γαλλικές αρχές ζήτησαν την έκδοση του όμως κατάφερε να την μπλοκάρει.

Το ίδιο αίτημα είχε γίνει και το 2013 και από τις αρχές της Ισπανίας, μετά την κινηματογραφική σύλληψη του στον Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Ισπανική Αστυνομία και Ερυθρά Αγγελία της Interpol για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες και άλλες ενέργειες κακουργηματικού χαρακτήρα που σύμφωνα με το ένταλμα τελέσθηκαν το 2009 στην Ισπανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε συμπεριλάβει τον Shushanashvili στη λίστα μελών της «Brothers’ Circle», μιας σκληρής εγκληματικής οργάνωσης με διεθνή πλοκάμια και αντικείμενο τη διακίνηση ναρκωτικών.

Μάλιστα, ο τότε πρόεδρος Ομπάμα αναφερόμενος στο «Λίπος» τον χαρακτήρισε ως τον «νούμερο ένα κακοποιό του κόσμου».