Skip to main content

Darwin IT Evolution: H εταιρεία πληροφορικής που… ορκίζεται στην εξέλιξη

Η εταιρεία συστημάτων λογισμικού των Άκη Πούλακα και Βασίλη Κουτσοτόλη έχει υλοποιήσει πάνω από 500 έργα με αιχμή την ενέργεια και τις μεταφορές

Πιστεύουν στην εξέλιξη, τόσο τη δική τους όσο και των πελατών τους, γιατί μόνο έτσι πηγαίνει κανείς μπροστά και αναπτύσσεται. Γι’ αυτό και ονόμασαν την εταιρεία τους Darwin IT Evolution, εμπνευσμένοι από τη θεωρία εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου. Άλλωστε, με τα custom made συστήματα λογισμικού που αναπτύσσουν συμβάλλουν από την πλευρά τους στην εξέλιξη των πελατών τους μέσα από τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμες λύσεις λογισμικού.

Η Darwin IT Evolution, εταιρεία συστημάτων και εφαρμογών πληροφορικής, δημιούργημα δύο φίλων, του Άκη Πούλακα και του Βασίλη Κουτσοτόλη, έχει υλοποιήσει στα 11 χρόνια ζωής της περισσότερα από 500 έργα ανά την Ελλάδα με αιχμή την ενέργεια και τις μεταφορές. Από τη Θεσσαλονίκη όπου έχει την έδρα της ειδικεύεται στην ανάπτυξη συστημάτων data analysis, στα τηλεμετρικά συστήματα και στα συστήματα διαχείρισης ροών εργασιών. Ένα δε από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει αφορά τις επιβατικές μεταφορές, με συστήματα διαχείρισης επιβατών, διαδρομών, δεμάτων, έκδοσης εισιτηρίων, χρέωσης αποστολών, ακόμα και διαχείρισης ταμείων, υποστηρίζοντας τεχνολογικά έναν ολόκληρο κύκλο εργασιών. Πρόσφατα η εταιρεία κλήθηκε να αναπτύξει ένα κοινωνικό δίκτυο για τις ανάγκες ενός πελάτη της που είχε ως στόχο να λύσει το πρόβλημα της απουσίας διαπροσωπικών σχέσεων μέσω των social media. Μέσω αυτού οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν με άλλους, βάσει του γεωγραφικού τους στίγματος, αλλά και άλλων παραμετροποιημένων παραγόντων.



Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 14 άτομα, από μαθηματικούς και προγραμματιστές μέχρι μηχανικούς, αξιοποιεί για την ανάπτυξη των συστημάτων της εργαλεία όπως τα Laravel, Vue.js, React, .Net CORE και υπηρεσίες όπως οι AWS και Azure, ενώ διαθέτει γραφείο και στην Αθήνα.

Τα επόμενα σχέδια των δύο συνεργατών έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα, καθώς τους ενδιαφέρει το διεθνές πελατολόγιο. Μάλιστα, αυτή την περίοδο έχουν επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέραν της αναζήτησης νέων αγορών, σχεδιάζουν και τη δημιουργία δικών τους εργαλείων λογισμικού, software as a service, με έμφαση στον τουρισμό και την πολιτική.  

Το στοίχημα του IT και η ανάγκη για εξέλιξη

Ο Άκης Πούλακας και ο Βασίλης Κουτσοτόλης γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ο πρώτος στα έργα υποδομής και ο δεύτερος στους αυτοματισμούς. Συζητώντας για την επόμενη μέρα και σχεδιάζοντας τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα κατέληξαν πως το IT (Information Technology) είναι το μέλλον και αποφάσισαν να εστιάσουν εκεί. Όντες μάλιστα ενεργοί πολίτες και ασχολούμενοι με τα κοινά, ήθελαν να επιλέξουν κάτι που να έχει εξέλιξη, να είναι δημιουργικό και να ξεκινά από το μηδέν. Έτσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εταιρεία που να αναπτύσσει λύσεις λογισμικού κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του πελάτη, βοηθώντας τον να προσαρμοστεί στη συνεχή εξέλιξη των τεχνολογιών και να μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα της δουλειάς του. Μάλιστα, ο Άκης Πούλακας προχώρησε στο ενδιάμεσο και σε ένα μεταπτυχιακό στο περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και σε ένα MBA με αιχμή το μάρκετινγκ και τα οικονομικά, που χρησίμευσαν αμφότερα στην πορεία της εταιρείας.    

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον μας επιλέξαμε τον σωστό τομέα για να επενδύσουμε. Ξεκινήσαμε ουσιαστικά μέσα στην οικονομική κρίση, καταφέραμε όμως να εξελιχθούμε και συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε. Είμαστε σε καλό δρόμο. Οι συνεργασίες με πολύ μεγάλους πελάτες που μας εμπιστεύονται αποδεικνύει την αξιοπιστία που καταφέραμε να χτίσουμε με το πέρασμα των ετών» λέει στη Voria ο Άκης Πούλακας, ο οποίος τα τελευταία δυόμισι χρόνια είναι και πρόεδρος της επιτροπής νεοφυών επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ιδιότητα που του δίνει την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά στις αγωνίες και τις ανάγκες των νέων επιχειρήσεων, τις οποίες αντιμετώπισε και ο ίδιος στο παρελθόν.

Ο Βασίλης Κουτσοτόλης:

O Άκης Πούλακας: