Skip to main content

87η ΔΕΘ: Το ρομπότ Pepper μάς δείχνει πώς ανακυκλώνουμε τα αποτσίγαρα (φωτο)

Η Pepper που βολτάρει στην 87η ΔΕΘ τράβηξε τα βλέμματα μικρών και μεγάλων - Άραγε πώς ανακυκλώνονται τα αποτσίγαρα;

Για τη σημασία της ανακύκλωσης των αποτσίγαρων θέλησε να ενημερώσει το κοινό η Pepper, το ρομπότ της Ακαδημίας Ρομποτικής του πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Cigaret Cycle στο περίπτερό τους στην 87η ΔΕΘ.

Διαβάστε επίσης - Το Nao και η Pepper: Τα ρομπότ του ΠΑΜΑΚ που ξετρελαίνουν τους μικρούς φίλους στην 87η ΔΕΘ

Η Pepper τράβηξε τα βλέμματα μικρών και μεγάλων οι οποίοι σταματούσαν και ρωτούσαν πώς ανακυκλώνονται άραγε τα αποτσίγαρα.

Σκοπός ήταν το ρομπότ να έχει μια διάδραση με τον κόσμο καθώς τους καλωσόριζε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τους προέτρεπε να ανακυκλώνουν τα αποτσίγαρα. «Καταφέραμε να στήσουμε τον ειδικό κάδο ανακύκλωσης δίπλα στο ρομπότ και έτσι τους καλούσε να τον γνωρίσουν. Ήταν πολύ σημαντικό πως στάθηκαν και τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι», είπε η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας, Ιωάννα Δανδέλια.

«Παρατηρήσαμε πως ο κόσμος ήταν πολύ δεκτικός σε αυτή τη διάδραση και ήθελε να ενημερωθεί από ένα ρομπότ πάρα από έναν άνθρωπο. Έχουν γίνει έρευνες πως αν ένα ρομπότ ενημερώσει κάποιον ότι έχει κάνει κάτι λάθος, αυτός ο κάποιος θα προσπαθήσει να το διορθώσει πιο εύκολα καθώς από τον άνθρωπο μπορεί να προσβληθεί», σχολίασε, ενώ είπε πως θα ήθελε να συνεχιστεί η συνεργασία με την Ακαδημία. «Το ρομπότ κατάφερε να στείλει το μήνυμα που θέλαμε: να μην πετάμε κάτω τα αποτσίγαρα, αλλά στον κάδο», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος ανακυκλώνει περισσότερα αποτσίγαρα φέτος. Έχει μάθει και εξοικειώνεται. Θέλουμε να δούμε σε ποια σημεία της Διεθνούς Έκθεσης ανακυκλώνει περισσότερα αποτσίγαρα ο κόσμος, καθώς παρατηρούμε μία αυξητική τάση φέτος», πρόσθεσε.

«Η πρόκληση ήταν να εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε τις δυνατότητες του ρομπότ και να το βάλουμε να κάνει συγκεκριμένη δράση, όπως το να ενημερώσει για την ανακύκλωση των αποτσίγαρων. Η τεχνολογία αυτή έχει πολλές λειτουργίες και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πιο φιλικό στον κόσμο για να μπορέσει να καταλάβει καλύτερα το μήνυμα», είπε o καθηγητής του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νικόλαος Φαχαντίδης, που  είναι ο υπεύθυνος του εργαστηρίου.

Η Ακαδημία Ρομποτικής βρίσκεται στο περίπτερο 14, ενώ το περίπτερο της Cigaret Cycle κοντά στην είσοδο της ΔΕΘ από την πύλη του Σιντριβανίου.

Δείτε φωτογραφίες: