Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης - τραπεζοκαθίσματα: Περιθώρια τέλος για τους καταπατητές του κοινόχρηστου χώρου - Ξεκινούν έλεγχοι και πρόστιμα

Ξεκάθαρο μήνυμα Αγγελούδη σε όσους καταπατούν τον κοινόχρηστο χώρο - «Δεν φοβάμαι το πολιτικό κόστος»

Προθεσμία τέλος για όσους καταπατούν τον δημόσιο χώρο. Πλέον έρχονται τα πρόστιμα και η απομάκρυνση των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων. Αυτό το μήνυμα εκπέμπεται από το δημαρχιακό μέγαρο προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Είχε προηγηθεί η μεγάλη σύσκεψη μεταξύ του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη και των δύο αντιδημάρχων Επιχειρηματικότητας Παντελή Καζαντζίδη και Δημοτικής Αστυνομίας Κώστα Τσιαπακίδη με εκπροσώπους φορέων, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, παρανόμως, από όσα προβλέπει η άδεια των καταστημάτων.

Τότε είχε δοθεί προθεσμία δεκαπέντε ημερών για να επιστρέψουν τα καταστήματα στην κανονικότητα της προ Covid περιόδου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όπως προβλέπεται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Σε διαφορετική περίπτωση ξεκινούν οι έλεγχοι και όπου εντοπιστούν παραβάσεις θα επιβληθούν πρόστίμα. Η προθεσμία αυτή τελειώνει μεθαύριο, Τετάρτη και από την επόμενη μέρα πρόκειται να ξεκινήσει ένα μπαράζ ελέγχων από τη δημοτική αστυνομία.

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, τονίζοντας με έμφαση ότι σε αυτό το θέμα δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος. «Επιθυμώ τον διάλογο και τη συνεννόηση. Δεν φοβάμαι όμως το πολιτικό κόστος. Μετά την Τετάρτη υπάρχουν ρητές οδηγίες προς τη Δημοτική Αστυνομία και στις αρμόδιες υπηρεσίες για οργανωμένη παρέμβαση για την προστασία του δημόσιου χώρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, μια μικρή μειοψηφία υπονομεύει την προσπάθεια της πλειονότητας των καταστηματαρχών που τηρούν το κανονιστικό πλαίσιο. Μέσα σε αυτό το δεκαπενθήμερο η Δημοτική Αστυνομία είχε διανείμει ενημερωτικό σημείωμα αναφορικά με τη νόμιμη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και την ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα της προ Covid περιόδου. Στο έγγραφο μάλιστα ξεκαθαριζόταν ότι οι έλεγχοι του δήμου θα είναι τακτικοί και αυστηροί για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης και τα δικαιώματα των δημοτών.

Καλούσε τους καταστηματάρχες άμεσα να προχωρήσουν στην έκδοση της άδειας κατάληψης κοινοχρήστου χώρου και να διαγραμμίσουν τον χώρο, όπως προβλέπεται. Επίσης να διασφαλίσουν ότι ο κάθε είδους εξοπλισμός δεν θα υπερβαίνει τα όρια που θα αιτηθούν και έχουν παραχωρηθεί για το 2024, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις από στοιχεία αστικού εξοπλισμού. «Όλο το προηγούμενο διάστημα δίναμε έγγραφο στους καταστηματάρχες. Από την Πέμπτη ξεκινάμε τους ελέγχους κυρίως σε χώρους όπου γίνεται καταπάτηση του δημόσιου χώρου και δημιουργείται πρόβλημα στη μετακίνηση των πεζών», τόνισε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Δημοτικών Κοινοτήτων και Γειτονιών Κώστας Τσιαπακίδης. Ξεκαθάρισε ακόμη πως όπου υπάρχει παράβαση, ο δήμος δεν θα επιδείξει καμία ανοχή και θα γίνεται άρση των τραπεζοκαθισμάτων.  

Σύμφωνα με τον κ. Τσιαπακίδη ήδη κάποιοι εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες έχουν αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες τις προτάσεις τους, ώστε ο δήμος να προχωρήσει στην επεξεργασία νέας κανονιστικής κοινόχρηστου χώρου που θα ξεκινήσει να τηρείται από την 1η Ιανουαρίου του 2025.