Skip to main content

Δημοσκόπηση Pulse: Ευρύ προβάδισμα 21,5 μονάδων της ΝΔ - Μάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Ο ΣΥΡΙΖΑ φρενάρει την φρενήρη κάθοδό του, από το 17% του περασμένου Σεπτεμβρίου και ενισχύεται και κατά μισή μονάδα μετά το επεισοδιακό συνέδριό του - Κάμψη σημειώνει το ΠΑΣΟΚ

Το ισχυρό προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη, τις αντιστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ελαφρά κάμψη του ΠΑΣΟΚ, καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Στην δημοσκόπηση η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου έχει 17,5 μονάδες διαφορά, ενώ γίνεται μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση.

Παράλληλα οι πολίτες και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν τις εξελίξεις στο κόμμα, τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Αλέξη Τσίπρα μετά το συνέδριο.

Πρόθεση ψήφου ευρωεκλογών

Αναλυτικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,5% (από 30,5% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση) ο ΣΥΡΙΖΑ από 11,5% ανεβαίνει στο 12%, ποσοστό που έχει και το ΠΑΣΟΚ το οποίο ψάνει μισή ποσοστιαία μονάδα. Το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση με 7,5%, η Λύση έπεται με 7% ενώ η γκρίζα ζώνη είναι στο 16%.

Η μάχη της δεύτερης θέσης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Στη μάχη της δεύτερης θέσης, ο ΣΥΡΙΖΑ φρενάρει την φρενήρη κάθοδό του, από το 17% του περασμένου Σεπτεμβρίου και ενισχύεται και κατά μισή μονάδα μετά το επεισοδιακό συνέδριό του. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει κάμψη (αν και βρίσκεται πάνω από το 10,5% που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2023).

Πρόθεση με αναγωγή

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή (Σενάριο κατανομής αναποφάσιστων) η ΝΔ κυριαρχεί με ποσοστο 35,5% και διαφορά 21,5 μονάδων από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που κινούνται στο 14%. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ τσιμπάει μισή μονάδα (από 13,5% στο 14%) την οποία χάνει το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 9%, η Ελληνική Λύση με 8,5% και η Νίκη με 4%. Από 3% έχουν Σπαρτιάτες, Πλεύση και - για πρώτη φορά - η Νέα Αριστερά.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι για μια ακόμη φορά σαρωτικά πρώτος στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 34% έναντι 10% του Στ. Κασσελάκη και 8% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη.

Εντυπωσιακό ποσοστό πρόθεσης συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα σε σχέση με συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Το 69% όσων δηλώνουν πρόθεση ψήφου, απαντούν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, ενώ το 17% μάλλον ναι (σύνολο 86%).

Pulse για μη κρατικά ΑΕΙ

Το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το νομοσχέδιο για μη κρατικά ΑΕΙ κινείται στη σωστή κατεύθυνση έστω και με κάποιες αλλαγές, ενώ το 42% εκτιμά ότι κινείται στη λάθος κατεύθυνση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι το 91% των ψηφοφόρων ΝΔ δηλώνουν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (εκ των οποίων το 39% θεωρεί ότι χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ είναι στο 63%, δείχνοντας ότι η γραμμή του κόμματος να μην το ψηφίσει μάλλον δεν ικανοποιεί τους ψηφοφόρους του.

Το 53% διαφωνεί με τις φοιτητικές καταλήψεις

Το 53% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια έναντι 21% που απαντούν ότι συμφωνούν και 19% που μάλλον συμφωνούν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σχετικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σύνολο του δείγματος, το 37% πιστεύει ότι ο Στ. Κασσελάκης βγαίνει αποδυναμωμένος, το 34% στα ίδια, το 17% ενισχυμένος. Στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ το 58% εκτιμά ότι ο κ. Κασσελάκης βγήκε ενισχυμένος έναντι του 26% που απαντά το αντίθετο.

Στο ίδιο ερώτημα, για τον Αλέξη Τσίπρα, το σύνολο των ψηφοφόρων εκτιμά σε ποσοστό 48% ότι βγήκε αποδυναμωμένος και μόλις το 7% ενισχυμένος. Στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ το 30% θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός βγήκε αποδυναμωμένος, το 19% ενισχυμένος, το 41% τα ίδια.

Συνολικά στο ισοζύγιο, ο μεγάλος χαμένος είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο (56%), ο Τσίπρας ακολουθεί (48%) και ο Κασσελάκης με 37%.