Skip to main content

Δραγασάκης: Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στη Βαλκανική Συνανάπτυξη

Στις αρχές της δεκαετίας του΄90 υπήρξε μια ευκαιρία που χάθηκε. Σήμερα δίνεται μια «δεύτερη ευκαιρία» για τη Βαλκανική Συνανάπτυξη, τόνισε.

Την ανάγκη να συζητήσουμε διεξοδικά την ιδέα της Βαλκανικής Συνανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην αμοιβαία και ισότιμη συνεργασία και στην οποία η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, κατά την ομιλία του στο 11ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις αρχές της δεκαετίας του΄90 υπήρξε μια ευκαιρία που χάθηκε. Σήμερα δίνεται μια "δεύτερη ευκαιρία" για τη Βαλκανική Συνανάπτυξη. Τότε η ιδέα της συνανάπτυξης και ισότιμης συνεργασίας ήταν εξαιρετικά μειοψηφική. Την υποστήριξε κυρίως ο Συνασπισμός και κάποιες κοινωνικές δυνάμεις.

Ήδη, από το 1995, ο Συνασπισμός διοργάνωσε το Βαλκανικό Φόρουμ Αριστερών και Προοδευτικών Δυνάμεων, με συμμετοχή 15 κομμάτων από την περιοχή και σκιαγράφησε ένα σχέδιο Βαλκανικής Συνανάπτυξης.

Όμως επικράτησε η λογική της ελληνικής "διείσδυσης" στα Βαλκάνια, είπε ο κ. Δραγασάκης και συνέχισε: "Δυστυχώς τα πράγματα πήραν διαφορετική τροχιά. Η ένταξη της χώρα μας στο ευρώ, το φθηνό χρήμα δημιούργησαν συνθήκες αλαζονείας και αντί μιας σχεδιασμένης συνανάπτυξης είχαμε μια άναρχη χρηματοπιστωτική επέκταση και όταν η κρίση ξέσπασε στην Ελλάδα κατέρρευσε. Επίσης, η Ελλάδα αντί να γίνει παράγοντας λύσης των προβλημάτων, δυστυχώς, γίναμε μέρος του προβλήματος". 

Σήμερα, είπε, πως υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες, σε σύγκριση με το 1990, καθώς η Ελλάδα που ήταν βασικός πρωταγωνιστής έχασε σε αξιοπιστία και κύρος, έχουμε αναζωπύρωση εθνικισμών, ανταγωνισμών, έχουν αναπτυχθεί νέες ανισότητες στα Βαλκάνια (άλλες χώρες έχουν γίνει μέλη της Ε.Ε. και άλλες έχουν μείνει εκτός) και δεν υπάρχει ηγέτης στην περιοχή για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Η κάθε χώρα και κυβέρνηση προσπαθεί να αποκτήσει το δικό της προβάδισμα.

Υπάρχουν, ωστόσο, και θετικοί παράγοντες, όπως οι κοινές δυνατότητες συνεργασίας, το νέο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περιοχή και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής αποτελούν πέρασμα, γέφυρα στη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, ενώ όλες οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) ενδιαφέρονται για την περιοχή.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν τη δεύτερη ευκαιρία για τη Βαλκανική Συνανάπτυξη, που αυτή τη φορά  πρέπει να στηριχθεί στην ισότιμη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία των χωρών, επισήμανε.

Για την Ελλάδα ο κ. Δραγασάκης είπε ότι πρέπει να κάνει τη Βαλκανική Συνανάπτυξη κομμάτι του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη, να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και τα παθήματα να γίνουν μαθήματα.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που προσφέρεται για να λυθούν εκκρεμότητες του παρελθόντος με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, στη βάση, πάντα, της αμοιβαιότητας.

Ειδικότερα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ είπε πως "όσο αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται έχουμε κόστος, θεωρούμαστε μέρος του προβλήματος, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία του Βερολίνου, ακριβώς γιατί κάποιοι μας θεωρούν ότι είμαστε  μέρος του προβλήματος".

Για την προώθηση της Βαλκανικής Συνανάπτυξης πρότεινε τη δημιουργία μιας "δεξαμενής έργων" και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα προχωρήσει στη συγκρότηση Διϋπουργικής Επιτροπής η οποία θα αξιολογήσει προτάσεις που θα κατατεθούν.