Skip to main content

Eισιτήριο 25 ευρώ από αύριο στην Αγιά Σοφιά για τους τουρίστες

Η Τουρκία επιβάλλει εισιτήριο σε όσους επισκέπτονται για τουριστικούς λόγους το ιστορικό μνημείο και σύμβολο του Χριστιανισμού

Σε ισχύ τίθεται από αύριο, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024, η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας για επιβολή εισιτηρίου εισόδου στην Αγία Σοφία για τους αλλοδαπούς τουρίστες.

Το τουρκικό υπουργείο ολοκλήρωσε το διαχωρισμό των εισόδων για εκείνους που θα εισέρχονται στο μνημείο ως προσκυνητές και εκείνους που θα το επισκέπτονται για πολιτιστικούς ή τουριστικούς σκοπούς.

Η είσοδος για τους αλλοδαπούς που θα εισέρχονται στην Αγιά Σοφιά για τουριστικούς σκοπούς ανέρχεται στα 25 ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρει: «Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας του μνημείου που ξεκίνησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Έρσοϊ προβλέπεται η εγκατάσταση εκδοτηρίου εισιτηρίων σε συγκεκριμένο μέρος που έχει ήδη προετοιμαστεί για τους επισκέπτες και θα τεθεί σε λειτουργία στις 15 Ιανουαρίου.

Επιπλέον έχει γίνει η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς καθώς και συστημάτων ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης στα αξιοθέατα του τεμένους.

Οι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας που θα επισκέπτονται για σκοπούς θρησκευτικής λατρείας το τέμενος θα συνεχίσουν να εισέρχονται δωρεάν από την προβλεπόμενη για αυτό το λόγο είσοδο».