Skip to main content

Ελληνικές και ξένες εταιρείες προς αναζήτηση κεφαλαίων

Τα ξένα funds που έχουν τοποθετηθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που φαίνεται να διαμορφώνεται στον ορίζοντα.

Την άντληση 200 εκατ. ευρώ από την ελληνική αγορά μέσω μιας ομολογιακής έκδοσης σχεδιάζουν στην AegeanAirlines. Μόνο που κάτι τέτοιο με τη σημερινή εικόνα της, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο. Γεγονός που προκαλεί προβληματισμό ευρύτερα, αφού υπό κανονικές συνθήκες, ομολογιακές εκδόσεις εισηγμένων επιχειρήσεων, μέσω της ελληνικής αγοράς, θα γίνονταν σε καθημερινή βάση. Τώρα, ωστόσο, γίνονται δεύτερες, τρίτες και τέταρτες σκέψεις, κάθε φορά που έρχεται προς συζήτηση μια τέτοια έκδοση, αφού το κλίμα στην αγορά έχει βαρύνει υπέρμετρα. Η ανάγκη για ρευστότητα, ωστόσο, είναι μεγάλη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ένα μετά το άλλο, τα ξένα funds που έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σπεύδουν να αξιοποιήσουν πλέον την μοναδική ευκαιρία που φαίνεται να διαμορφώνεται στον ορίζοντα: το real estate. Και σπεύδουν να δημιουργήσουν ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) για να επενδύσουν στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα, είναι αυτός του Brevan Howard , που υπολογίζεται ότι έχει τοποθετήσει, μέχρι σήμερα, περί τα 120 εκατ ευρώ στην ελληνική αγορά. Το συγκεκριμένο fund έσπευσε να συστήσει ανάλογη εταιρία, για να επενδύσει στην αγορά κατοικιών, γης και όχι μόνο.

Εκτιμάται ότι οι υπεραξίες που κρύβονται εκεί εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Κατά συνέπεια, όλοι σπεύδουν για να προλάβουν, πριν και η συγκεκριμένη αγορά πάρει την ανιούσα, για τα καλά.