Skip to main content

Ένα κομβικό ταξίδι που απειλείται (ξανά) με αναβολή

Ο λόγος για τον υπουργό Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο. Αρχικά επρόκειτο να επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Μάρτιο, όμως, λόγω πανδημίας, αναβλήθηκε.

«Δεν του πάει» η Ουάσιγκτον. Ο λόγος για τον υπουργό Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο. Αρχικά επρόκειτο να επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Μάρτιο, όμως, λόγω πανδημίας, αναβλήθηκε. Μετά ήταν να πάει το Μάιο. Όμως συνέπεσε με την καραντίνα στις ΗΠΑ. Και τώρα, έχει μετατεθεί για τον Ιούλιο. Αλλά και πάλι, ξαφνικά και σχεδόν από το πουθενά, προκύπτει νέο πρόβλημα στον ορίζοντα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπάρχει το ενδεχόμενο, σε περίπου έναν μήνα από τώρα, ο Αμερικανός ομόλογός του, Μ. Έσπερ, να τελεί υπό παραίτηση. Κι αυτό γιατί μπήκε στη μαύρη λίστα του προέδρου Τραμπ, επειδή αρνήθηκε «να κατεβάσει» στρατό στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων, μετά την φυλετική  δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι Αμερικάνοι όμως τη θέλουν πολύ αυτή την επίσκεψη, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως για δυο:

α) της βάσης της Σούδας και του («πυραυλοκίνητου») προβλήτα Κ-14, όπου αγκυροβολούν τα αεροπλανοφόρα,

β) των εξοπλιστικών προγραμμάτων – Ως γνωστόν, έχει αρχίσει η αναβάθμιση των 84 F-16 κι έπονται άλλα projects.

Απόδειξη όλων των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ θα βρεθεί (όπως και προ μηνός περίπου) τις επόμενες μέρες και πάλι στη Σούδα. Κι αυτή τη φορά με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Θα επιθεωρήσουν από κοντά τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές και θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο της επέκτασης τους. Είναι ένα σενάριο που παίζει εδώ και καιρό και μάλλον φτάνει η ώρα για να πάρει σάρκα κι οστά. Υπό τον όρο όμως ότι θα γίνει η επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον.