Skip to main content

Επιχείρηση προσέγγισης του ΔΝΤ, μέσω... τρίτων για να γλυτώσουμε μέτρα

Έχουν ενεργοποιηθεί διάφορα «κανάλια» με στόχο να να παρέμβει η αμερικανική κυβέρνηση στη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Προσπάθεια να παρέμβει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνει τις τελευταίες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω τρίτων. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, το Μαξίμου επιχειρεί να διασφαλίσει ότι η διοίκηση του Ταμείου, στο προσεχές διάστημα:

α) δεν θα επιμείνει στη λήψη επιπλέον σκληρών μέτρων, εντός του 2018 (πρόκειται για επιπρόσθετα μέτρα, σε σχέση με αυτά που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης)

β) δεν θα επιμείνει στην ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, ύψους 10 δις ευρώ, όπως το έχει ήδη κάνει.

Για τον σκοπό αυτό έχουν ενεργοποιηθεί διάφορα «κανάλια», που οδηγούν στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (Μνούτσιν) και στο υπουργείο Εμπορίου (Ρος). Αυτό το οποίο ζητείται είναι να παρέμβει η αμερικανική κυβέρνηση στη διοίκηση του Ταμείου και να του ζητήσει να ξεπεράσει τις «αγκυλώσεις». Όπως ακριβώς συνέβαινε δηλαδή και επί εποχής Ομπάμα...

Μέχρι στιγμή, πάντως, η προσπάθεια δεν έχει αποδώσει καρπούς, αν και η ημερομηνία επίσκεψης της κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα πλησιάζει. Εκτός και αν αναβληθεί και πάλι, γεγονός το οποίο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά εξυπηρετικό σχεδόν για όλες τις πλευρές, από πολλές απόψεις.

Αν πάντως το ΔΝΤ παραμείνει τελικώς στο ελληνικό πρόγραμμα και αν επιμείνει στην νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, τότε αυτή θα πρέπει να αναμένεται χρονικά το καλοκαίρι του 2018. Κρίσιμη για την επόμενη μέρα του ΔΝΤ στη χώρα μας αναμένεται ότι θα είναι η φθινοπωρινή σύνοδος του, στις 16 και 17 Οκτωβρίου. Λογικά, την επομένη και οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην χώρα μας, για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.