Skip to main content

Έπιπλο Τριανταφυλλίδης: Ιστορία μισού αιώνα στην επιπλοποιία από τη Θεσσαλονίκη

Από κατοικίες, ξενοδοχεία και καταστήματα μέχρι κελιά μοναστηριών στο Άγιον Όρος εξοπλίζει η βιοτεχνία, που έχει στο τιμόνι τη δεύτερη γενιά.

Με σχεδόν μισό αιώνα παράδοσης στην επιπλοποιία και με την τέχνη του ξύλου να περνά από τον πατέρα στα παιδιά, η Έπιπλο Τριανταφυλλίδης στην Ιωνία Θεσσαλονίκης εξοπλίζει από κατοικίες, ξενοδοχεία και καταστήματα μέχρι κελιά μοναστηριών στο Άγιον Όρος. Μάλιστα, αυτή την περίοδο η εταιρεία, που έχει στο τιμόνι τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη και την αδερφή του Νίκη, δρομολογεί τη δημιουργία ενός showroom στην περιοχή των Αμπελοκήπων, για να έρθει ακόμα πιο κοντά στους ανθρώπους που την εμπιστεύονται εδώ και 45 χρόνια. Η Έπιπλο Τριανταφυλλίδης, έχοντας κάνει κάποιες εξαγωγές στο παρελθόν σε Κύπρο και Γερμανία, έχει το βλέμμα της στραμμένο και στο εξωτερικό πέραν της εγχώριας αγοράς.

Η ιστορία της οικογενειακής βιοτεχνίας ξεκίνησε το 1977, όταν ο Λάμπρος Τριανταφυλλίδης, πατέρας του Κωνσταντίνου και της Νίκης, αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό μαγαζί στην Ξηροκρήνη και να εργαστεί πάνω στην τέχνη του επίπλου, που είχε μάθει από την ηλικία των 12 ετών. Στο ξεκίνημα έπαιρνε παραγγελίες για έπιπλα και στη συνέχεια μπήκε πιο συστηματικά στην παραγωγή, που τον οδήγησε στη μετακόμιση σε έναν μεγαλύτερο χώρο στα τέλη της δεκαετίας του ’80, στην Ιωνία, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα η εταιρεία. Μάλιστα, σύντομα η επιπλοποιία, γνωστή ως Έπιπλα Λάμπρος, απέκτησε μεγάλη φήμη λόγω της τέχνης του δημιουργού της σε σημείο που έρχονταν από γειτονικούς νομούς να προμηθευτούν τα έπιπλά της.

Η αγάπη του αυτή για το έπιπλο πέρασε, όπως ήταν φυσικό, στα δύο του παιδιά, που ήξεραν από νωρίς ότι η επιπλοποιία θα ήταν συνυφασμένη με το μέλλον τους. Μάλιστα, όπως λέει στη Voria ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, όσο θυμάται τον εαυτό του, καλοκαίρια και Σάββατα ήταν πάντα στη βιοτεχνία και μάθαινε τα μυστικά του σχεδιασμού και της κατασκευής του επίπλου από τον πατέρα του. «Αγαπούσα από παιδί την τέχνη αυτή. Είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία, αν και δύσκολη, αφού πρέπει να ‘’ακούς’’ το ξύλο, να αντιλαμβάνεσαι πώς πρέπει να δουλευτεί. Κάποια μυστικά τα μαθαίνεις και κάποια τα… κλέβεις. Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται μεράκι» σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως μαζί με την αδερφή του έμαθαν από τον πατέρα τους την τιμιότητα, τη συνέπεια και την πολλή δουλειά. Θυμάται μάλιστα κατά τη δεκαετία του’80, μια εποχή ιδιαίτερα αποδοτική για την εγχώρια επιπλοποιία, ότι τον εντυπωσίαζε το πόσο γρήγορα κατασκευάζονταν και πωλούνταν τα έπιπλα. Τα δύο αδέρφια πάντως δεν αμέλησαν τις σπουδές τους, παρά την αγάπη τους για το έπιπλο, με τον Κωνσταντίνο να σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων και την αδερφή του να ακολουθεί σπουδές στο τμήμα γεωργικών μηχανημάτων και αρδεύσεων, προτού μπουν το 2004 στην εταιρεία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν διευρύνει σημαντικά την γκάμα των επίπλων τους και τους χώρους όπου δραστηριοποιούνται, ενώ η εταιρεία τους είναι μία από τις λίγες που συνεχίζει να δουλεύει το σουηδικό πεύκο, ένα απαιτητικό υλικό, διατηρώντας την παράδοση του Λάμπρου Τριανταφυλλίδη.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να φτιάχνεις ένα έπιπλο με τα χέρια σου και να γίνεται λειτουργικό στο σπίτι, στο ξενοδοχείο, στο κατάστημα κάποιου άλλου» λέει ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.