Skip to main content

Φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό: Έληξε η σύμβαση καθαρισμού του - Λύση μέσω ιδιωτών αναζήτησε ο ΥΜΑΘ

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έβγαλε τον νέο διαγωνισμό για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού περίπου δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της σύμβασης

Με φυτοπλαγκτόν και σκουπίδια είναι γεμάτος το τελευταίο διάστημα ο Θερμαϊκός κόλπος, εικόνα η οποία δεν ταιριάζει τόσο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας όσο και σε αυτή την περίοδο που είναι γεμάτη με τουρίστες. Κάποιες ημέρες μάλιστα καλύπτει μεγάλη έκταση του κόλπου με τη δυσοσμία να είναι ιδιαίτερα έντονη.

Τι γίνεται όμως με το ειδικό πλοιάριο Αλκίππη που όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαινε και καθάριζε την επιφάνεια του Θερμαϊκού κόλπου, τι κάνει για αυτή την εικόνα ο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η διαχείριση του κόλπου;

Image

Η σύμβαση που είχε υπογράψει ο ΟΦΥΠΕΚΑ με την εταιρεία North Aegean Slops έχει λήξει από τις 13 Ιουλίου, που σημαίνει ότι εδώ και περίπου 20 ημέρες ο Θερμαϊκός δεν καθαρίζεται. Παρ' όλα αυτά, αν και η σύμβαση έχει λήξει, το ειδικό καραβάκι της εταιρείας βγαίνει κάποια πρωινά, προκειμένου να απομακρύνει ποσότητες φυτοπλαγκτόν και σκουπίδια. Ωστόσο, είναι τέτοια η ένταση του φαινομένου που όπως φαίνεται δεν αρκούν αυτές οι εξορμήσεις.

Από την πλευρά του ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει βγάλει στον αέρα νέα διαγωνιστική διαδικασία μόλις την 1η Αυγούστου για τη χρηματοδότηση και την υπογραφή νέας σύμβασης για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου. Η ημερομηνία λήξης των προσφορών είναι η 18η Αυγούστου, γεγονός που σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέα σύμβαση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει διάρκεια έως τα τέλη του 2023.

Προσωρινή λύση γέφυρα αναζητά ο Στάθης Κωνσταντιντίδης

Προσπάθειες να βρεθεί αρχικά μια προσωρινή λύση μέσω ιδιωτών μέχρι να προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΟΦΥΠΕΚΑ αναζήτησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης. Ήδη έχει έρθει σε επαφή με φορείς και επιχειρήσεις για να καλύψουν το κόστος που απαιτείται για να βγαίνει στα νερά του Θερμαϊκού η Αλκίππη. Σύμφωνα με το περιβάλλον του υφυπουργού, ήδη έχει κλείσει συμφωνία με την ΕΥΑΘ, με χορηγία της οποίας θα καθαρίζεται πέντε φορές την εβδομάδα τον Αύγουστο η επιφάνεια της θάλασσας από το ειδικό πλοιάριο. Χορηγικά θα καλυφθεί και ο Σεπτέμβριος, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον διαγωνισμό. Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντινίδης έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τον ΟΦΥΠΕΚΑ ώστε από τη νέα χρονιά η προγραμματική σύμβαση να είναι τριετούς διάρκειας.

Το θέμα του Θερμαϊκού και οι αρμοδιότητές του βρέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Στάθη Κωνσταντινίδη με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Συγκεκριμένα συζητήθηκε το ζήτημα του φορέα διαχείρισης του Σέιχ Σου και του Θερμαϊκού κόλπου, όπως και του συντονισμού κοινών δράσεων για τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Για το θέμα και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου. «Δεν χαίρεται κανένας με αυτή την εικόνα, οφείλει το κράτος, αυτοί που είναι αρμόδιοι να είχαν εδώ ένα σκαφάκι και να μαζεύαν τα φύκια και τα σκουπίδια», σημείωσε. Μάλιστα, όπως ανέφερε έχει στείλει σχετικές επιστολές στους αρμόδιους.

Image