Skip to main content

Sea Drone WaterShark: Το drone-σκούπα που θέλει να καθαρίσει τον Θερμαϊκό (φωτο)

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Aegean Rebreath, καθαρίζουν από τα σκουπίδια τη θάλασσα της Θεσσαλονίκης

Έχοντας ήδη πέντε δράσεις καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου στο ενεργητικό του, το Sea Drone WasteShark παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Aegean Rebreath, σε σταντ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην έκθεση ForwardGreen που άνοιξε τις πύλες της σήμερα, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Helexpo.

Το Sea Drone WasteShark κατασκευάστηκε στην Ολλανδία, έχοντας σχεδιαστεί για να καθαρίσει τα κανάλια της χώρας. Στην Ελλάδα, έπειτα από σύμπραξη της Aegean Rebreath και της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το θαλάσσιο drone βγήκε στη θάλασσα του Θερμαϊκού και πραγματοποίησε δράσεις καθαρισμού. Οι φοιτητές του ΑΠΘ πραγματοποίησαν τις απαραίτητες μετρήσεις προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιηθεί στα νερά του Θερμαϊκού το sea drone. Για τη σύμπραξη αυτή μεσολάβησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αντιγόνη Ζαφειράκου, η οποία συντόνισε την εκδήλωση.

Όπως μάλιστα είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του το μέλος της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος, παρότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί δράση καθαρισμού στον Θερμαϊκό σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, το 2023, η διοίκηση του κεντρικού δήμου «δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει το μηχάνημα».

«Αυτό όμως έγινε για καλό, διότι συνεργαστήκαμε με το ΑΠΘ μέσω της κ. Ζαφειράκου και, ξαφνικά, από εκεί που δεν αξιοποιείτο το μηχάνημα, άρχισε πλέον να συλλέγει δεδομένα σχετικά με τα απορρίμματα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το μέλος της Aegean Rebreath, το μηχάνημα συλλέγει σε κάθε διέλευσή του 30 ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και 30 κιλά από μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα.

Σύμφωνα με την κ. Ζαφειράκου, «το συγκεκριμένο μηχάνημα αποτελεί ένα μέσο για να ενισχυθεί η περιβαλλοντική προστασία στη Θεσσαλονίκη».