Skip to main content

Γεωργιάδης: Να συνδέσω την παρουσία μου στο υπουργείο Εργασίας με την επιστροφή εργασιακών δικαιωμάτων

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνει αποφασισμένος να λάβει μέτρα ώστε να παταχθεί η μαύρη εργασία στον κλάδο των επαγγελματιών

«Θέλω να συνδέσω την παρουσία μου στο υπουργείο Εργασίας με την επιστροφή εργασιακών δικαιωμάτων», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.

Μάλιστα, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, υπογράμμισε ότι «όσο η χώρα μας επιστρέφει στην κανονικότητα, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θέλει να επιστρέψει στην εργασία αυτά που ο κόσμος της εργασίας δικαιούται να έχει. Αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο λογικό, τηρώντας τις δεσμεύσεις στους δανειστές μας. Η επιστροφή των τριετιών και η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, το «Μέγα Δισκοπότηρο» για την ΓΣΕΕ είναι αυτά που μπορούμε να θίξουμε εφόσον ο μέσος όρος της ανεργίας πέσει κάτω από το 9%. Δηλαδή, αφού επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, χωρίς να διακινδυνεύουμε αυτά που πετυχαίνουμε στην οικονομία», ανάφερε ο υπουργός.

Σε ερώτηση πώς εξηγείται ότι ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 11% υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού ο κ. Γεωργιάδης αφού σημειώνει την εν λόγω διαπίστωση επισημαίνει ότι μπορεί και η χαμηλή αμοιβή να επηρεάζει σημειώνοντας ότι πρέπει να ανέβει.

«Στον τουρισμό που αυξήθηκε ο μέσος μισθός, σιγά-σιγά το πρόβλημα θεραπεύτηκε σε ένα βαθμό. Κι εκεί που έγιναν οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις, στη Μήλο, ή στην Σαντορίνη, το πρόβλημα λύθηκε», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Μάλιστα στην παρατήρηση του δημοσιογράφου, «όπου έχουμε νόμιμη αύξηση του μισθού κι όχι «μαύρη» εργασία, παρατηρείται βελτίωση», ο κύριος Γεωργιάδης συμπλήρωσε: «Αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός μας στόχος της τετραετίας, αν εφαρμόσουμε σωστά τη νομοθεσία και την επιμόρφωση, θα συναντήσει ο μέσος μισθός την πραγματική ανάγκη της σημερινής αγοράς εργασίας».

Για την ανασφάλιστη εργασία

Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνει αποφασισμένος να λάβει μέτρα ώστε να παταχθεί η μαύρη εργασία στον κλάδο των επαγγελματιών, των ηλεκτρολόγων κλπ.

«Δεν γίνεται διαφορετικά. Η ψηφιακή κάρτα, λόγου χάρη, όταν εφαρμοστεί σωστά και στην αγορά εργασίας, θα αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο στα χέρια του κράτους για την αντιμετώπιση της "μαύρης" εργασίας», αναφέρει ο υπουργός. Την ίδια στιγμή ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει ότι δεν θέλει να υπάρχει απλήρωτη υπερωρία ούτε κατά ένα δευτερόλεπτο. «Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας», τόνισε.