Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
x

ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ: ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι τόνισε την Παρασκευή ότι το δημοψήφισμα για τη διάσπαση Ιράκ-Συρίας θα απειλούσε την ασφάλειά της.

Αντίμετρα με διπλωματικές, πολιτικές, οικονομικές διαστάσεις, αλλά και διαστάσεις ασφαλείας προανήγγειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ για την περίπτωση που δεν ματαιωθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ερωτηθείς αν μια διασυνοριακή επιχείρηση είναι μεταξύ των επιλογών, ο Γιλντιρίμ απάντησε: «Φυσικά, είναι ζήτημα χρονικής συγκυρίας το πότε θα εφαρμοστούν (τα αντίμετρα). Οι συνθήκες θα το καθορίσουν».

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, τόνισε την Παρασκευή ότι το δημοψήφισμα θα απειλούσε την ασφάλειά της και θα υποχρέωνε την Άγκυρα να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος ενός γείτονα και εμπορικού εταίρου της.

Η Τουρκία, που διαθέτει τον πολυπληθέστερο κουρδικό πληθυσμό στην περιοχή και αντιμάχεται τους Κούρδους αντάρτες, έχει προειδοποιήσει ότι η όποια διάσπαση των γειτονικών Ιράκ και Συρίας θα οδηγούσε σε παγκόσμια σύρραξη.

Την περασμένη Δευτέρα ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο συνοριακό πέρασμα στο Ιράκ, το Χαμπούρ. Στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι τα γυμνάσια ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως τις 26 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά το δημοψήφισμα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ