Skip to main content

Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο εκδήλωσης των Προοδευτικών Πολιτών στο Money Show

Στόχοι τα σχέδια των πόλεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και οι εκλογές της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Τα σχέδια των πόλεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και «η συνέχεια της δυναμικής του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών με στόχο τις εκλογές της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας», τέθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε η Κίνηση Προοδευτικοί Πολίτες για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας στα πλαίσια του 32ου Money Show, με θέμα: «Οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων», όπως τόνισε στην έναρξη της εκδήλωσης, ο συντονιστής της Κίνησης Πολιτών, Γιάννης Μαγκριώτης.

Η εκδήλωση ήταν «μια πολύ παραγωγική και όμορφη βραδιά. Μια δέσμευση για πολλές δημιουργικές και όμορφες ημέρες», τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.

Όπως αναφέρθηκε, η κλιματική κρίση είναι ορατή σε όλο τον πλανήτη. «Στη Μεσόγειο, ειδικά στην χώρα μας, τα ακραία και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, ήταν πυκνά την προηγούμενη χρονιά. Οι πόλεις μας και οι οικισμοί, αποκάλυψαν την ευαλωτότητά τους. Δυστυχώς, δεν φάνηκε το γεγονός αυτό να γίνεται κατανοητό, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις περισσότερες διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών. Παρ' ότι η χώρα μας, διαθέτει πολύ σημαντικούς Κοινοτικούς πόρους, που μας δόθηκαν για να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη οικονομική ύφεση από την πανδημία του κορωνοϊού και, να δημιουργήσουμε ανθεκτικές πόλεις, δυστυχώς, η κατανομή των κονδυλίων και η διαχείρισή τους, δεν φαίνεται να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι δήμοι έχουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο, τόσο στη συγκρότηση σχεδίων βιώσιμης ανάπτυξης όσο και διεκδίκησης ανάλογων επιλογών και των αναγκαίων πόρων από την κυβέρνηση. Μάλιστα, μπροστά στις εκλογές των ηγεσιών των Περιφερειακών Ενώσεων των δήμων, όπως και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, είναι απαραίτητος ο διάλογος και οι δεσμεύσεις των κομμάτων και των υποψηφίων δημάρχων, για τις ηγεσίες των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ».

Ομιλητές ήταν οι: Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων, υποψήφιος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, υποψήφιος πρόεδρος της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Μυλόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Πέτη Πέρκα, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, μέλος της Διοίκησης του ΑΠΘ, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ και τη Βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Ο Χάρης Δούκας σημείωσε πως «θέλω, εδώ, από τη Θεσσαλονίκη να στείλω ένα μήνυμα: Δεν φοβόμαστε, δεν υποκύπτουμε σε άμεσους και έμμεσους εκβιασμούς. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε μια ακόμη μεγάλη ανατροπή. Γιατί δεν υπάρχει κανένας δήμαρχος, σε όποιον πολιτικό χώρο και αν ανήκει, που του αρέσει να συνωστίζεται σε γραφεία υπουργών, περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών για να του εγκρίνουν ένα έργο πιθανότατα σε βάρος κάποιου άλλου δημάρχου. Και ο στόχος να μπορούμε αποτελεσματικά, θεσμικά και με αξιοπρέπεια να επιτελούμε το έργο μας, είναι ένας στόχος, που δεν διχάζει, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά ενώνει και φτιάχνει ένα ισχυρό, ενωτικό, αυτοδιοικητικό κίνημα, δύναμη αλλαγής».

Ο Σίμος Δανιηλίδης είπε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε λειτουργικό θεσμικό και οικονομικό στραγγαλισμό. Η κυβέρνηση έχει ένα ιδιότυπο κρατισμό, που συνοδεύεται από αυταρχισμό και συγκεντρωτισμό. Έχουμε μακρύ δρόμο αγώνα, για να έχουμε ηγεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν θα είναι υποταγμένες σε κυβέρνηση και κόμματα.  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πόλη μας και στην Κεντρική Μακεδονία έχει βασικούς στόχους, την κοινωνική συνοχή, την ανθεκτικότητα από την κλιματική κρίση, το πρασίνισμα των πόλεων και την ενεργειακή αυτονομία τους, με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».