Skip to main content

Ιατρικό Διαβαλκανικό: Εξελιγμένο λέιζερ δίνει οριστική λύση στην υπερπλασία του προστάτη

Οι νέες, καινοτόμες τεχνικές στη χειρουργική συζητήθηκαν σε επιστημονική ημερίδα με τη συμμετοχή 12 διακεκριμένων Βρετανών χειρουργών του κλαμπ Grey Turner

Οριστική λύση σε ασθενείς που πάσχουν από υπερπλασία του προστάτη δίνει εξελιγμένο λέιζερ που χρησιμοποιείται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίας τεχνολογίας λέιζερ MoSES χρησιμοποιείται για την επέμβαση MoLEP, η οποία δίνει τη δυνατότητα γρήγορης ίασης στους ασθενείς, χωρίς επιπλοκές.

Όλες οι νέες, καινοτόμες τεχνικές που εφαρμόζονται στη χειρουργική συζητήθηκαν στην επιστημονική ημερίδα «Meeting of the Grey Turner Surgical Society» παρουσία 12 διακεκριμένων Βρετανών χειρουργών - μελών του ομίλου, η οποία διοργανώθηκε υπό την ευθύνη του γενικού χειρουργού Δρ Μάνου Πραματευτάκη, σε συνεργασία με τον Χειρουργικό τομέα του Διαβαλκανικού, την Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής και την Εταιρεία Νέων Ιατρών.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Ανδρέου, ουρολόγος, διευθυντής της Β' Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, η υπερπλασία προστάτη είναι μία πάθηση που αντιμετωπίζουν τουλάχιστον το 50% των ανδρών άνω των 50 ετών. «Όταν η πάθηση αυτή φτάσει στο σημείο να χρειάζεται χειρουργική λύση, εκεί η τεχνολογία πλέον παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και κυρίως η επέμβαση MoLEP, η οποία διενεργείται με το καλύτερο λέιζερ που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, το MoSES. Η επέμβαση συνίσταται στην εκπυρήνιση του αδενώματος του προστάτη με τη χρήση αυτού του λέιζερ και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των ασθενών. Μας βοηθάει στο να ξεπεράσουμε προβλήματα, όπως αιμορραγία, ενώ χρησιμοποιείται στα μεγάλα αδενώματα, τα οποία παλαιότερα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μόνο με ανοιχτή χειρουργική προσέγγιση και στο τέλος ο ασθενής, εντός μίας ημέρας και πολλές φορές την ίδια μέρα, μπορεί να πάρει εξιτήριο και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του. Είναι πολύ μεγάλη εξέλιξη και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι στο τέλος της ημέρας για τη δουλειά που κάνουμε για τον ασθενή», ανέφερε.

Στις εξελίξεις στη χειρουργική του παχέος εντέρου, που είναι και το αντικείμενο της εξειδίκευσή τους αναφέρθηκε ο κ. Πραματευτάκης. «Η χειρουργική του παχέος εντέρου έχει αναπτυχθεί ως υποειδίκευση αρκετά την τελευταία 20ετία κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης του καρκίνου του παχέος εντέρου ειδικότερα σε νεότερες ηλικίες. Παραμένει ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος και στον άνδρα και στη γυναίκα μετά τον πνεύμονα και τον μαστό. Οι χειρουργικές τεχνικές έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ. Όλες πλέον οι επεμβάσεις για την ογκολογία του παχέος εντέρου και όχι μόνο γίνονται είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά, με τη δυνατότητα οι ασθενείς και να κινητοποιούνται πάρα πολύ γρήγορα και να φεύγουν από το νοσοκομείο μέσα σε δύο ή τρεις μέρες από το χειρουργείο, το οποίο είναι το σημαντικότερο τόσο για τους ίδιους, για να επιστρέψουν στην κοινωνική τους ζωή, αλλά και για τους υποψηφίους μετεγχειρητικής θεραπείας, για να ξεκινήσουν όσο νωρίτερα γίνεται», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ημερίδα, ο κ. Πραματευτάκης επισήμανε πως συζητήθηκαν όλες οι καινοτόμες τεχνικές σε διάφορες ειδικότητες της γενικής χειρουργικής. «Είχαμε τη χαρά να ακούσουμε παρουσίαση από χειρουργούς του Ιατρικού Διαβαλκανικού, οι οποίοι εξειδικεύονται σε τομείς όπως η χειρουργική παχυσαρκίας, η χειρουργική παχέος εντέρου, η ορθοπαιδική χειρουργική γόνατος και σπονδυλικής στήλης. Αναφερθήκαμε σε διάφορες καινοτόμες τεχνικές της χειρουργικής, κυρίως στη χρήση των ρομποτικών πλατφορμών και της πλατφόρμας Da Vinci που χρησιμοποιούμε συστηματικά πλέον στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, αλλά μιλήσαμε και για ρομποτικές τεχνικές στην ορθοπεδική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης με χειρουργικές πλατφόρμες που έχουμε τη χαρά να χρησιμοποιούμε συστηματικά στο κέντρο μας. Πέρα βέβαια από την αυστηρά επιστημονική συζήτηση, μιλήσαμε με τους Βρετανούς χειρουργούς και για τον ρόλο του well being των χειρουργών στη σημερινή κοινωνία, ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε εντατικά την τελευταία διετία», είπε.

Για την κλινική Νοσογόνου Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Διαταραχών του Ιατρικού Διαβαλκανικού, η οποία έχει πιστοποιηθεί ως κλινική αριστείας στη βαριατρική και μεταβολική χειρουργική, αναφέρθηκε ο βαριατρικός χειρουργός Ηλίας Σδράλης, ο οποίος έχει πιστοποιηθεί ως χειρουργός αριστείας. «Προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας, οι οποίες εξασφαλίζουν την άριστη προεγχειρητική προετοιμασία των ασθενών, την πολύ σωστή βάσει πρωτοκόλλων και διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών μετεγχειρητική παρακολούθηση και συνεπώς την ποιότητα ζωής τους. Προσφέρουμε νέες τεχνολογίες, νέες μεθόδους, ακολουθούμε πρωτόκολλα έρευνας, τα οποία εξελίσσονται συνεχώς πάνω στο κομμάτι της βαριατρικής και μεταβολικής χειρουργικής. Οι μέθοδοι αυτοί βασίζονται σε βασικές αρχές που ήδη γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Επειδή συνεχώς τα δεδομένα εξελίσσονται, υπάρχουν επεμβάσεις που έχουν φύγει από το προσκήνιο, που υιοθετούνται παλαιότερα, λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας ή επιπλοκών οι οποίες εμφανίζονταν στους ασθενείς. Έχουμε υιοθετήσει νεότερες μεθόδους υπολογίζοντας δεδομένα με βάση την ανατομία των ασθενών και με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, ούτως ώστε να προσφέρουμε χειρουργική θεραπεία και νέες μεθόδους τροποποιημένες ως προς τη βάση των παλαιότερων, που έχουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς την απώλεια βάρους, αλλά θα προφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς όμως τις επιπλοκές που είχαν οι παλαιότερες βαριατρικές επεμβάσεις».

Ο κ. Σδράλης σημείωσε ότι όλα χειρουργεία πλέον γίνονται λαπαροσκοπικά και ρομποτικά. «Το ρομποτικό στην παρούσα φάση ως προς τη βαριατρική χειρουργική υστερεί λιγάκι ως προς την τεχνική υποδομή, διότι έχει αρκετά μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις λόγω μεγέθους των ασθενών και συνεπώς των αντίστοιχων διαστάσεων που πρέπει να έχουν οι βραχίονες ενός ρομποτικού χειρουργείου. Αλλά σ' αυτό το σημείο πρέπει να πούμε πως είμαστε σε συνεχή εξέλιξη για την προσαρμογή αυτών των απαιτήσεων και της τεχνολογίας, γι' αυτά τα δεδομένα. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, η τεχνολογία και η υποστήριξη του Ομίλου Ιατρικού και του Ιατρικού Διαβαλκανικού είναι σαφής, έντονη και μας βοηθά ώστε να κάνουμε κι εμείς τη δουλειά μας ασφαλέστερα», τόνισε.

Η ημερίδα αποτελεί την 73η συνάντηση του χειρουργικού κλαμπ Grey Turner, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη του κόσμου. «Ξεκινήσαμε πρώτη φορά ακριβώς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαστε μία ομάδα χειρουργών από το Ηνωμένο Βασίλειο που συναντήθηκαν για να βελτιώσουν την εκπαίδευση και την εξάσκηση στη χειρουργική. Επισκεπτόμαστε κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε όλο τον κόσμο, για να μοιραστούμε ιδέες και να βελτιώσουμε τη θεραπεία και τη διαχείριση των ασθενών σε όλους τους τομείς της γενικής χειρουργικής», εξήγησε ο Paul Leeder, χειρουργός στο Derby της Μεγάλης Βρετανίας και μέλος του ομίλου.

Η ομάδα των 15 Βρετανών Χειρουργών θα παραμείνει και αύριο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσει επεμβάσεις λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής που πραγματοποιούνται στις υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης από τους εξειδικευμένους ιατρούς του.