Skip to main content

Νέους δρόμους στον ελληνικό τουρισμό ανοίγει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Όλες οι εξελίξεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συζητήθηκαν σε επιστημονική ημερίδα που οργάνωσε το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα έχει ανοίξει ο νέος νόμος για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που έφερε ο νόμος 4958, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2022, ανοίγει τον δρόμο για να έρθουν στην Ελλάδα ακόμα περισσότερα ζευγάρια και γυναίκες από το εξωτερικό που επιθυμούν να κάνουν παιδί, σε μία από τις πολλές εξειδικευμένες μονάδες που λειτουργούν στη χώρα.

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Βραχνής, στο περιθώριο επιστημονικής ημερίδας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και επιστήμονες. Μία εκδήλωση που συνέπεσε με τα τρία χρόνια λειτουργία της FIVI, της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ιατρικού Διαβαλκανικού.

Ο κ. Βραχνής αναφέρθηκε στις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αύξηση του ορίου ηλικίας για εξωσωματική γονιμοποίηση από τα 50 στα 54 έτη, οι αλλαγές σε ό,τι αφορά το γενετικών υλικών των δοτών, η ίδρυση του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για οροθετικά άτομα. «Η Ελλάδα και πριν από τη δημιουργία και την ψήφιση αυτού του νόμου είχε ένα ευνοϊκό πλαίσιο όσον αφορά τον ιατρικό τουρισμό. Ο νέος νόμος βοηθά ακόμα περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί πραγματικά ο συνδυασμός εξαιρετικών επιστημόνων που έχουμε, μονάδων που βρίσκονται στην αιχμή πραγματικά της τεχνολογίας και βέβαια το κλίμα και όλα τα επιμέρους συστατικά στοιχεία της χώρας μας με τις ευεργετικές αυτές διατάξεις, ανοίγει τον δρόμο σε ζευγάρια που δεν είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στη χώρα μας γι’ αυτές τις υπηρεσίες, οπότε αναμένουμε μία πολύ σημαντική αύξηση των κύκλων εργασιών των μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος στη δυνατότητα που δίνεται πλέον σε όλες τις γυναίκες να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων. «Ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες να κρυοσυντηρήσουν μεταξύ των 33 και 35 ετών, γιατί η πιθανότητα από αυτό το γενετικό υλικό της γυναίκας για να αποκτήσει ένα παιδί είναι 80%. Στην ηλικία των 40 η πιθανότητα είναι 25% και για άνω των 45 ετών η πιθανότητα είναι σχεδόν μηδενική», τόνισε.

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο Γιώργος Πάντος, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας – Στειρότητας και τακτικό μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. «Η Ελλάδα αποτελεί έναν πρότυπο και ελκυστικό προορισμό για τη διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έχουμε επιστημονικό προσωπικό, στελεχιακό δυναμικό, υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή και κατά συνέπεια μπορούμε να εφαρμόζουμε όλες τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», σημείωσε.

Ο κ. Πάντος αναφέρθηκε και στις αλματώδεις εξελίξεις που έχει η συγκεκριμένη ειδικότητα τα τελευταία χρόνια. «Σήμερα, το παρόν περιλαμβάνει μεταφορά βλαστοκύστεων όσον αφορά την ποιότητα των μεταφερόμενων εμβρύων την ημέρα πέντε, τη διενέργεια προεμφυτευτικού ελέγχου σε γυναίκες άνω των 40 ετών και γυναίκες που έχουν προβλήματα επανειλημμένων αποτυχιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επίσης, η κατάψυξη σήμερα με την υαλοποίηση που γίνεται προσφέρει αποτελέσματα που είναι εφάμιλλα της μεταφοράς σε φρέσκο κύκλο. Αυτά αποτελούν το παρόν και το μέλλον όσον άφορα στην εξωσωματική γονιμοποίηση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πια ότι η μεταφορά ενός εμβρύου συνοδεύεται από εξαιρετικά αποτελέσματα μειώνει τον κίνδυνο πολύδυμων κυήσεων που είναι σαφές ότι έχουν πολλά προβλήματα, με γεννήσεις παιδιών μικρού βάρους», υπογράμμισε.

Η προεμφυτευτική διάγνωση

Για τα πλεονεκτήματα, αλλά και το αγκάθι της προεμφυτευτικής διάγνωσης μίλησε Στρατής Κολυμπιανάκης, καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο ΑΠΘ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της FIVI Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. «Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις είναι το πώς θα καταφέρουμε να μεταφέρουμε στη μήτρα των γυναικών με σκοπό της επίτευξη της εγκυμοσύνης χρωματοσωμικά ομαλά έμβρυα, δηλαδή απαλλαγμένα από ανωμαλίες στο γενετικό υλικό. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε η γυναίκα δεν θα μείνει έγκυος ή θα καταλήξει στο να έχει μια εγκυμοσύνη που θα οδηγηθεί σε αποβολή. Δυστυχώς η φύση της γυναίκας είναι τέτοια που καθώς μεγαλώνει όλο και περισσότερες ανωμαλίες εμφανίζονται στα ωάρια της. Ακόμη και στα 25 της σε μια γυναίκα το ένα τέταρτο των ωάριων της είναι ανώμαλα, ενώ στα 40 έτη είναι το 80%. Άρα σε κάθε γυναίκα που κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι της προσφέρουμε τη δυνατότητα να μεταφέρει ομαλά έμβρυα. Αυτό γίνεται με την προεμφυτευτική διάγνωση που δεν είναι τίποτε άλλο από την εξέταση κάποιου μικρού αριθμού κυττάρων από ένα έμβρυο, με σκοπό να διαπιστώσουμε ότι τα κύτταρα αυτά είναι ομαλά, άρα και το έμβρυο από το οποίο προέρχονται είναι ένα ομαλό έμβρυο. Έτσι θα αυξηθεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης στην εμβρυομεταφορά, θα μειωθεί ο χρόνος επίτευξης εγκυμοσύνης και η γυναίκα δεν θα έχει την ατυχή εμπειρία της αποβολής», εξήγησε.

Ο κ. Κολυμπιανάκης τόνισε, πάντως, ότι δυστυχώς η νομοθεσία στην Ελλάδα δεν επιτρέπει τον συγκεκριμένο έλεγχο σε γυναίκες κάτω από τα 40. «Είναι κάτι που προσπαθούμε να αλλάξουμε. Η νομοθεσία δεν το επιτρέπει για λογούς που είναι επιστημονικά ακατανόητοι. Δεν έχει καμία βάση. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει κανένας τέτοιος περιορισμός και καταλαβαίνετε το παράλογο της υπόθεσης αυτής όταν δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις γυναίκες να κάνουν αμνιοκέντηση σε οποιαδήποτε ηλικία τι επιθυμούν, για να διαπιστώσουν ότι το παιδί είναι ομαλό. Το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τα έμβρυα πολύ πριν φτάσουμε στην ατυχή θέση της γυναίκας να υποστεί τοκετό κολπικό, για να διακοπεί μία κύηση. Είναι δικαίωμα του ζευγαριού να ελέγχει τι έμβρυα βάζει μέσα στη μήτρα και να αποφύγει δυσάρεστα γεγονότα. Η τεχνολογία έχει βελτιστοποιηθεί με την υαλοποίηση, με τη βιοψία στο στάδιο της τροφοβλάστης και με την ανάλυση των εμβρύων από τεχνικές next generation sequencing, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες και στη μονάδα μας FIVI. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ύπαρξη αυτής της τεχνολογίας κι όχι να την περιορίζουμε χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. Άλλωστε, τα ζευγάρια επιβαρύνονται μόνα τους και δεν ζητούν βοήθεια από το κράτος», τόνισε.

Στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Γιωργος Ζέρδιλας. «Η σημερινή ημερίδα συνέπεσε με τα τρία χρόνια επιτυχούς λειτουργίας της FIVI, της κορυφαίας μονάδας αναπαραγωγής που βασίστηκε πάνω σε εξοπλισμό κορυφαίο σε εργαστήριο πρωτοποριακό και με συνεργάτες γιατρούς και προσωπικό εξαίρετο», είπε και πρόσθεσε: «Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια λειτουργείας με την σκληρή δουλειά όλων η FIVI πλέον έχει κερδίσει μια θέση στη συνείδηση όλων των ανθρώπων της Βορείου Ελλάδος και όχι μόνο».