Skip to main content

Ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος δίπλα σε παραλία της Περαίας (εικόνες)

Χωματερή θυμίζει τους τελευταίους μήνες η περιοχή δίπλα από το ΚΕΔΑ Περαίας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από ακτή και οικισμό - Τι λέει ο δήμος

Μεγάλο προβληματισμό στους κατοίκους της Περαίας Θεσσαλονίκης προκαλεί το... φύτρωμα μίας ανεξέλεγκτης χωματερής σε αναξιοποίητο οικόπεδο που βρίσκεται μια ανάσα από παραλία και τον οικισμό. Πρόκειται για την παραθαλάσσια περιοχή δίπλα στο Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ) Περαίας και κοντά στο Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού (ΚΑΠΠΑ), λίγα μόλις μέτρα μακριά από την ακτή, όπου κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει τα πρώτα τους μπάνια.

Ο χώρος, που δεν είναι περιφραγμένος, έχει γίνει... κάδος για απόρριψη όλων των ειδών απορριμμάτων από ασυνείδητους: μπάζα, απόβλητα ανακαινίσεων και κάθε λογής σκουπίδια. Από τις εικόνες γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάποια από τα ογκώδη απορρίμματα μεταφέρονται και ρίπτονται στο σημείο με μεγάλα οχήματα. Όπως καταγγέλλουν στη Voria.gr περίοικοι, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τραγική την κατάσταση, το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών στο σημείο υφίσταται εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες.

Στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ο δήμος Θερμαϊκού αποθέτει προσωρινά εδώ και καιρό κλαδέματα, τα οποία, όταν υπερσυγκεντρώνονται, μετατρέπει με σπαστήρα σε πριονίδι. Μετέπειτα το πριονίδι αυτό διατίθεται σε πολίτες που το αξιοποιούν στις αυλές των σπιτιών τους.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα και βλέποντας... φως (εκτιμώντας ότι πρόκεται για χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης σκουπιδιών), διάφοροι ασυνείδητοι «μπαίνουν» στο οικόπεδο και απορρίπτουν ό,τι απόβλητο μπορεί να φανταστεί κανείς. Έτσι, τα υπολείμματα κλάδευσης έχουν αναμειχθεί μαζί τους, γεγονός που καθιστά αδύνατη, πλέον, τη διεργασία από τον δήμο.

«Μας έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα η ανάμειξη αυτή, αφού οποιαδήποτε απόπειρα θρυμματισμού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημία στον σπαστήρα», λέει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωση για τη δημοτική ενότητα Θερμαϊκού, Θωμάς Μπίρος, υποστηρίζοντας, όμως, ότι το 95% των απορριφθέντων αποτελείται από προϊόντα κλάδευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίρο, μέσα στις επόμενες ημέρες στην περιοχή θα μεταβεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να προβεί σε ελεγχόμενη καύση των κλαδεμάτων και των αποβλήτων που δεν διαχωρίζονται από τα πρώτα. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να αποτραπεί απροσδόκητη εκδήλωση πυρκαγιάς, μια πιθανότητα ιδιαίτερα αυξημένη το τελευταίο διάστημα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αρκετών εύφλεκτων υλικών που έχουν απορριφθεί και των αποξηραμένων κλαδεμάτων. Κι όλα αυτά σε μία χορτολιβαδική έκταση, μια ανάσα από τον οικισμό, αλλά και τον άτυπο καταυλισμό της φυλής των Ρομά. Τα υπόλοιπα μπάζα θα συλλεχθούν από τον δήμο.

Ταυτόχρονα, όπως είναι φυσικό, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αρκετών εύφλεκτων υλικών και των αποξηραμένων κλαδεμάτων αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς, σε μια έκταση αμιγώς χορτολιβαδική.

Όπως καταγγέλλουν στη Voria.gr περίοικοι, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τραγική την κατάσταση, το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών στο σημείο υφίσταται εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες.

Επικίνδυνο κοκτέιλ

Οι κάτοικοι, μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από τον σκουπιδότοπο λαμβάνουν χώρα πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια καύσεις υλικών (ελαστικών, μπαταριών και καλωδίων), στην περιοχή «Τσαΐρια», όπου βρίσκεται και ο καταυλισμός των Ρομά. Όπως τονίζουν, στο σημείο διαπιστώνονται συχνά στήλες μαύρου καπνού, που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και απειλούν τη δημόσια υγεία.

«Δυστυχώς, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για εμάς, αφού έχουμε καταγγείλει αυτήν την κατάσταση πολλάκις στην Αστυνομία. Μάλιστα, όταν τελικά αυτή επενέβη, παρουσία εισαγγελέως, από το σημείο γεμίσαμε περίπου 60 φορτηγά με απόβλητα μέσα σε τρεις ημέρες. Πρόκειται για μία μη διαχειρίσιμη κατάσταση...», εξηγεί ο κ. Μπίρος και υπογραμμίζει ότι σε δύο περιπτώσεις ο δήμος Θερμαϊκού, από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Θέρμης, αλλά και μόνον οι δύο δήμοι, πραγματοποίησαν συσκέψεις παρουσία του προέδρου της κοινότητας των Ρομά, οι οποίες, όμως, όπως αποδείχθηκε στο πέρασμα του χρόνου, απέβησαν άκαρπες. «Δεν εισακουστήκαμε ποτέ», καταλήγει ο ίδιος.