Skip to main content

Ημερίδα για την Αθλητική Διπλωματία στο Ολυμπιακό Μουσείο

διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας σε συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia την Παρασκευή 4 Μαΐου στις 17:30.

Ημερίδα με θέμα την Αθλητική Διπλωματία ως μία από τις εκφάνσεις της Πολιτιστικής Διπλωματίας διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας σε συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia την Παρασκευή 4 Μαΐου στις 17:30.

Οι δύο φορείς, με αφορμή τη συμβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και εν γένει των μεγάλων αθλητικών γεγονότων σε εκδηλώσεις συνένωσης και δικτύωσης λαών, ανοίγουν από κοινού το διάλογο για τη δυναμική της Αθλητικής Διπλωματίας, προβάλλοντάς την ως δυνητικό εφόδιο για την τόνωση των διμερών, πολυμερών και διεθνών σχέσεων των πόλεων, των κρατών και των πολιτισμών, αλλά και για την προώθηση των στρατηγικών τους θέσεων.

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος της Αθλητικής Διπλωματίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας διπλωματίας και παράλληλα να φωτιστεί η σημασία της ως εργαλείο Διπλωματίας στην επίτευξη αθλητικών σχέσεων και διεθνών συνεργασιών, που προωθούν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι πολιτιστικών, αθλητικών και διπλωματικών φορέων, οι οποίοι με το γνωστικό υπόβαθρο και το αναγνωρισμένο τους κύρος, θα θίξουν επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα σχετικά με το κοινό όραμα του Αθλητισμού και την αξιοποίησή του ως συγκριτικό πλεονέκτημα προώθησης πολιτισμού, αναδεικνύοντας διεθνώς την ιδιαίτερη ταυτότητα μιας χώρας και διαμορφώνοντας παράλληλα ισχυρό brand name, ικανό για τον εξωραϊσμό της εικόνας της στο παγκόσμιο σκηνικό.

Σύντομο ιστορικό των συνεργαζόμενων φορέων

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας (Ε.Ι.Π.Δ.) ιδρύθηκε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2017. Είναι μια ελληνική Επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία και αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό φορέα Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και οργανισμούς, της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με Α.Ε.Ι και άλλα Ακαδημαϊκά πνευματικά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα εν γένει, καλλιτεχνικές ομάδες, θέατρα και ορχήστρες με στόχο να προάγει την τέχνη, την έρευνα και την καινοτομία.

Το Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia - μοναδικό στην Ελλάδα αναγνωρισμένο από την Ελληνική και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή - αφηγείται μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες της ανθρωπότητας, αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, πάνω στο σταυροδρόμι χώρων πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης, το Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia γεφυρώνει παρελθόν με παρόν, με στόχο την ανάδειξη του Ολυμπιακού πνεύματος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ενεργό και ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων (2006, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Λοζάνη) το Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia δραστηριοποιείται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικής Κληρονομιάς (ISHA, International Sports and Heritage Association) και του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICΟM, International Council of Museums), το Μουσείο έχει υπογράψει σύμφωνα συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, με μουσεία των Βαλκανίων και της Ευρώπης και με την Olympism For Humanity Alliance, φορείς με τους οποίους μοιράζεται κοινό όραμα. Έχει ακόμα υπογράψει σύμφωνα συνεργασίας με όλα τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής οικογένειας, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας & το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.

Σκοπός της ίδρυσης του Μουσείου, είναι η καταγραφή και προβολή της αθλητικής και Ολυμπιακής μας ιστορίας και η ανάδειξή του σε χώρο «ζωντανό», με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπου η μουσειακή πληροφορία κινητοποιεί το κοινό σε διάδραση, προάγοντας έτσι τα υψηλά ιδανικά του αθλητικού και Ολυμπιακού ιδεώδους. Το Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia, ως θεματοφύλακας και εκφραστής του Ολυμπιακού πνεύματος, έχει ειδικό χρέος να διατηρήσει και να επικοινωνήσει στους νέους τις Ολυμπιακές/πανανθρώπινες αξίες, που αποτελούν θεμέλιο λίθο της αθλητικής και Ολυμπιακής Παιδείας και να προωθήσει τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού ως τρόπο ζωής ειδικά στη νέα γενιά, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας για όλους.