Skip to main content

Καλαμάτα: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο πατρικό του 40χρονου επισμηναγού που έχασε τη ζωή του μετά τη συντριβή

Η τελευταία πράξη του δράματος θα γραφτεί με την κηδεία του 40χρονου το πρωί της Παρασκευής, στη Μεγάλη Μαντίνεια της Μεσσηνίας

Συγκλονίζει ο θρήνος της μητέρας του 40χρονου επισμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Επαμεινώνδα Κωστέα και πιλότου του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που συνετρίβη, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

«Κοίτα ένα αστέρι. Κοίτα ένα αστέρι. Κοίτα ένα αστέρι που μου έφυγε που λάμπει. Πού είσαι παιδί μου; Σου φωνάζω. Σου φωνάζω αστέρι μου. Έκανες την παρέλαση».

Ανείπωτος ο πόνος της μάνας. Τα λόγια μικρά. Φιλάει τη μορφή του παιδιού της σε μία φωτογραφία του στο κινητό της τηλέφωνο. Του μιλάει, τον ρωτάει «γιατί;». Ζητά μία απάντηση. Είναι λόγια ψυχής.

«Τώρα τι κάνω; Τώρα τι κάνω παιδί μου; Λεβεντη μου. Κοίτα το. Κοίτα το παιδί μου. Κοίτα έναν λεβέντη. Παιδί μου», είπε.

«Τους ήρωες τους θέλουμε ζωντανούς, όχι στο κουτί μέσα. Ζωντανοί δρουν οι ήρωες δεν δρουν ξαπλωμένοι. Δεν είναι οι ήρωες ξαπλωμένοι. Οι ήρωες πετάνε», είπε ο πατέρας του επισμηναγού.

Ο γιος τους, ο 40χρονος επισμηναγός της Πολεμικής Αερπορίας, Επαμεινώνδας Κωστέας, υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία 23 χρόνια και είχε πάνω από 3.000 ώρες πτήσεις.

Έφυγε από τη ζωή μπροστά στα μάτια της συζύγου και των δύο ανήλικων παιδιών τους, που παρακολουθούσαν την τελευταία πτήση, την πτήση που έμελλε να είναι η μοιραία

Τραγική ειρωνεία. Ο άτυχος πιλότος είχε εκμυστηρευτεί στον πατέρα του την στενοχώρια του, που δεν θα πετούσε πλέον με αεροσκάφη τύπου Τ2, τα οποία τελούν υπό απόσυρση.

«Μου το έλεγε προχθές.«Πατέρα, 2800, συμπλήρωσα» και ήταν στεναχωρημένος επειδή θα έκανε την τελευταία πτήση. Αλλά στο Τ2, όχι τη δική του. Του λέω «εντάξει ρε Νώντα, θα πας στο Τ6, δεν πειράζει». Είναι η αγάπη πατέρα μου λέει. Η αγάπη μου».

Κάθισε στη θέση του πιλότου για την τελευταία εκπαιδευτική βόλτα με το μοιραίο Τ-2 και λίγα λεπτά αργότερα, το αεροσκάφος συνετρίβη μισό μίλι βορειοδυτικά της Καλαμάτας.

Ο Νώντας δεν εγκατέλειψε το αεροσκάφος. Αν και διέθετε εκτινασσόμενο κάθισμα, φαίνεται ότι δεν το χρησιμοποίησε ποτέ. Έκανε μία ηρωική προσπάθεια με αυτοθυσία προκειμένου το αεροσκάφος να μην καταλήξει στο χωριό Άρης, να μην πέσει σε κατοικημένη περιοχή.

«Μου έλεγε είναι αξιόπιστο πατέρα. Από τη στιγμή που σηκώνεται είναι αξιόπιστο. Είχε εμπιστοσύνη. Δεν φοβόταν. Έγινε σε αυτόν. Είναι η πρώτη φορά Μου είπαν οι τεχνικοί ότι δεν έχει ξαναγίνει. Έγινε στο δικό μου το παιδί», είπε ο πατέρας του επισμηναγού.

Το αεροσκάφος με τον Επισμηναγό απογειώθηκε στις 10:31 μαζί με άλλα 2 αεροσκάφη του ίδιου τύπου για πτήση συντήρησης με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει εικονική αερομαχία και προσβολή του αεροδρομίου. Η πτήση ολοκληρώθηκε και τα αεροσκάφη επέστρεφαν στο αεροδρόμιο για προσγείωση, στις 11:28 χτύπησε η καταστροφή.

Η συντριβή σημειώθηκε 900 μέτρα βόρεια της πύλης του αεροδρομίου, κοντά στην περιοχή Άρη στη Μικρομάνη.

H Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τα συγκεκριμένα αεροσκάφη το 1976 για την εκπαίδευση των Ικάρων και των νέων Ανθυποσμηναγών.

Οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής βρίσκονται σε εξέλιξη και απαντήσεις ίσως δοθούν από την εξέταση των κομματιών της ατράκτου, που εξετάζονται.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξαν τριήμερο πένθος. Η τελευταία πράξη του δράματος θα γραφτεί με την κηδεία του 40χρονου το πρωί της Παρασκευής, στη Μεγάλη Μαντίνεια της Μεσσηνίας.

Πηγή: Mega