Skip to main content

«Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»: Η Μιμή Ντενίση έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής - Η αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σχεδόν sold out η παράσταση που έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής τον Ιανουάριο - Το ντοκιμαντέρ της Ντενίση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η Μιμή Ντενίση με τη θεατρική παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» θα ζωντανέψει την πλούσια ιστορία της πόλης στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Το ξεχωριστό δημιούργημα της καταξιωμένης παραγωγού, συγγραφέα και σκηνοθέτιδας που θα ανέβει στη θεατρική σκηνή από τις 12 Ιανουαρίου, κοντεύει ήδη να γίνει sold out στις πρώτες 20 παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί. Πρωταγωνιστές είναι μεταξύ άλλων η Ναταλία Δραγούμη, η Κατερίνα Γερονικολού και ο Μέμος Μπεγνής.

«Εδώ είναι το αγαπημένο μου θέατρο», είπε η Μιμή Ντενίση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον παραγωγό της παράστασης, Γιώργο Ισάακ.

Εξήγησε ακόμη ότι η θεατρική παράταση είναι η συνέχεια του πολύ επιτυχημένου έργου «Σμύρνη μου Αγαπημένη» και έπειτα, ξεδίπλωσε την υπόθεση, η οποία όπως είπε αφορά άμεσα στη Θεσσαλονίκη του 1923.

«Όλα ξεκινούν στο έτος της ανταλλαγής πληθυσμών με την Τουρκία, δηλαδή το 1923, η οποία συνεχίστηκε και το 1924» εξήγησε η δημιουργός του έργου, η οποία έκανε λόγο για μια πόλη που τότε, ήταν γεμάτη παράπονα.

«Όλοι κάτοικοι της πόλης, τότε, παραπονούνταν. Ερχόντουσαν 150.000 πρόσφυγες και κανείς, δεν ήθελε κανέναν. Οι ντόπιοι δεν ήθελαν τους πρόσφυγες και οι πρόσφυγες, δεν ήθελαν τους Εβραίους» που τότε αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, εξήγησε η κ. Ντενίση.

«Με τους πρόσφυγες έγινε καθαρά ελληνική η Θεσσαλονίκη», είπε ακόμη, περιγράφοντας μια θεατρική παράσταση η οποία έχει ως φόντο την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας μετά από την καταστροφή της Σμύρνης. Από τη δίκη του πλευρά, ο Γιώργος Ισαάκ, είπε πως «είναι μεγάλη ευτυχία για έναν παραγωγό να συνεργάζεται με έναν τόσο σπουδαίο καλλιτέχνη».

Η πλοκή της θεατρικής παράστασης και το ταξίδι του «Μάδρε»

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου, η Μιμή Ντενίση ξεδίπλωσε την πλοκή της θεατρικής παράστασης.

«Το έργο ξεκινά με εμένα ως ´´Φιλιώ´´», όπως και στο «Σμύρνη μου αγαπημένη, είπε η καλλιτέχνιδα.

Image

«Ο γιος μου γίνεται καπνεργάτης και η Φιλιω πηγαίνει σε σπίτια πλουσίων και φτιάχνει γλυκα, σε σκηνές που είναι παρόμοιες με το ´´Σμύρνη μου αγαπημένη´´, είπε ακόμη και υπογράμμισε ότι το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας και πολλών νέων χαρακτήρων τη χρονική περίοδο μέχρι και την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μάλιστα η κ. Ντενίση γνωστοποίησε πως ετοιμάζει μια σειρά με τον τίτλο «Μάδρε», που θα έχει τρεις ενότητες και εννέα επεισόδια.

Η σειρά όπως είπε θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα περιλαμβάνει μια εκτεταμένη αναφορά σε όσα διαδραματίζονται στη θεατρική παράσταση που επεται στη Θεσσαλονίκη.

«Πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή», συμπλήρωσε ακόμη η ίδια.

Το ντοκιμαντέρ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η κ. Ντενίση κατά τη διάρκεια στη συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα και μίλησε για ένα σχετικό ντοκιμαντέρ το οποίο έχει ετοιμάσει η ιδια.

«Αν ζούσαμε σε ένα άλλο κράτος θα το είχα ήδη γυρίσει», είπε αρχικα και έκανε λόγο για ένα δημιούργημα το οποίο έχει γράψει εδώ και δύο χρόνια, αφότου βρήκε και διάβασε σχετικές με το ζήτημα επιστολές της συζύγου του Λόρδου Έλγιν.

«Όταν βγει το ντοκιμαντέρ θα δείτε ότι κανεις υπουργός της Ελλάδας δεν χρειάζεται να κάνει κάτι, γιατί αυτοί τα λένε από μόνοι τους», διεμήνυσε ακόμη και ξεκαθάρισε πως το ντοκιμαντέρ δεν είναι επιθετικό και δεν ζητά πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα.