Skip to main content

Κλείνει σήμερα η συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Σήμερα αναμένεται το δεύτερο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας - Σκοπίων. Ο Αλ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ημέρα εξελίξεων για το θέμα το ονοματολογικό, καθώς σε δεύτερο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας - Σκοπίων αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το Σκοπιανό.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως εφόσον στο σημερινό του τηλεφώνημα ο κ. Ζάεφ δεχθεί τη χρήση του erga omnes όπως την έχει θέσει η Αθήνα, τότε οι δύο πρωθυπουργοί θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μια ιστορική ημέρα η οποία θα σηματοδοτήσει την επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος. Είχε προηγηθεί χθες το τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα σε πολύ καλό κλίμα.

Όπως έγινε γνωστό χθες από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζάεφ έχει ήδη επιλέξει ένα από τα ονόματα που έχουν μείνει στο τραπέζι (Gorna [Άνω] και Severna [Βόρεια] Macedonia)

Εφόσον, όπως αναμένεται, στην επικοινωνία αυτή οι δύο πρωθυπουργοί καταλήξουν σε συμφωνία επί μιας τελικής πρότασης, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να ενημερώσει άμεσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθως τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα. Η πολιτική «σφραγίδα» θα μπει -το πιθανότερο- στις Πρέσπες το προσεχές Σάββατο, όπου και θα παραστούν πρωθυπουργοί και υπουργοί των Εξωτερικών. Η συμφωνία θα κυρωθεί από τη Βουλή, ώστε στο τέλος του μήνα να απευθυνθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ιούλιο να της απευθυνθεί πρόσκληση από το ΝΑΤΟ..