Skip to main content

Η απονέκρωση της κεντροαριστεράς

Οι εφησυχαστικοί κύκλοι του Μαξίμου δεν έχουν καταλάβει πως η αντιπολίτευση γίνεται πλέον στόμα με στόμα, από τα κάτω...

«Τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» Νίκος Ανδρουλάκης 22/2/2024

«Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις». Αλέξης Τσίπρας 22/2/2024

Οι κορυφαίες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Αλέξη Τσίπρα με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους μαρτυρούν την έκταση της αρρυθμίας στους παλμούς της ελληνικής κεντροαριστεράς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά από το «αναγκαστικό» σιωπητήριο που του επέβαλε η «αμφιθυμία» της κοινοβουλευτικής του ομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης για το γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, τοποθετήθηκε προς έκπληξη όλων σε βάρος της νομοθεσίας για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια.

Στρίβοντας απότομα το «τιμόνι» στα αριστερά σε μια προσπάθεια να συναντηθεί με το «ακαδημαϊκό» λόμπι και να διαχωριστεί κακήν κακώς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα επιθετικά του σλάλομ στα κεντροαριστερά ακροατήρια. Στάση που προκαλεί αντιδράσεις σε ένα μεγάλο μέρος στελεχών του Πα.Σο.Κ. που έδωσαν και την ψυχή τους για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος πριν χρόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη μεριά έστησε άλλη μία ανεπανάληπτη παράσταση. Τα απολύτως ελεγχόμενα στελέχη του έριξαν τις προειδοποιητικές βολές εντός και εκτός των κομματικών γραφείων, ώστε ο ίδιος να δώσει την «χαριστική» βολή στον Στ. Κασσελάκη θέτοντας θέμα «ηγεσίας». Μένει ο καιρός για να δούμε εάν αυτή η βολή είναι και η χαριστική για το Συ.Ριζ.Α.

Η ελληνική κεντροαριστερά εμφανέστατα αδυνατεί να διαμορφώσει ένα σαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Αδυνατεί να μετασχηματίσει το πλεόνασμα ιδεολογικών αναφορών και ικανών ανθρώπων σε δομή ικανή να διεκδικήσει την εξουσία στην Ελλάδα.

Ο πρώτος πυλώνας της κεντροαριστεράς, που συναντάται στο Συ.Ριζ.Α., έχει εθιστεί στην προοπτική της εξουσίας και στο τάχιστο «ρεσάλτο» στις υπουργικές καρέκλες. Με αποτέλεσμα οι «συριζαίοι» να «τζογάρουν» νυχθημερόν σε ένα αρρωστημένο χρηματιστήριο πολιτικών προσώπων, προσβλέποντας να τους «κάτσει» ένας νέος Τσίπρας ή έστω κάποιους που του μοιάζει!

Ο δεύτερος πυλώνας της κεντροαριστεράς, που βρίσκεται στο Πα.Σο.Κ., πελαγοδρομεί μεταξύ της σκονισμένης ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη και μιας ηγεσίας χαμηλής σύνθεσης. Η τελευταία περιμένει άνευρα τις διαλυτικές διαδικασίες στο Συ.Ριζ.Α. για να φορέσει άκαπνα το κουστούμι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιδίδεται σε ένα γνώριμο παιχνίδι εσωτερικών διεργασιών που διασφαλίζει μια περίκλειστη ενότητα.

Δυστυχώς στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν την πολιτική προπαιδεία να αντιληφθούν πως η κρίση της κεντροαριστεράς δεν διασφαλίζει την κυριαρχία της αλλά λειτουργεί ως καταλύτης στη γιγάντωση των λαϊκιστικών ρευμάτων.

Οι «εφησυχαστικοί» κύκλοι του Μαξίμου δεν έχουν καταλάβει πως τις στιγμές αυτές γίνεται αντιπολίτευση «στόμα με στόμα», από τα κάτω. Δεν έχουν καταλάβει την έκταση της επίδρασης ενός λογαριασμού στο Super Market, μιας επίσκεψης σε ένα ζαχαροπλαστείο ή της έκτακτης νοσηλείας σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο. Δυστυχώς, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλάβει πως ως ηγέτης έπεσε κατηγορία, με την επιλογή του να ενδώσει στο «ατλαντικό» σιωπητήριο σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα, από το Αιγαίο και την Κύπρο μέχρι και το σκοτεινό κελί του Φρ. Μπελέρη.

Η κρίση της κεντροαριστεράς, ο κυβερνητικός εφησυχασμός και η αντιπολίτευση «από τα κάτω» είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσουν τη γιγάντωση του ακροδεξιού λαϊκίστικού μετώπου. Μένει μια παθιασμένη ναρκισσιστική προσωπικότητα να σηκώσει το «γάντι» απέναντι στο «σύστημα» για να βυθιστεί και το ελληνικό πολιτικό σύστημα σε ένα Κατενάτσιο με τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις.

Και όμως, χρόνος υπάρχει για μια διαφορετική εθνική πορεία.

*Ο Κωνσταντής Σεβρής είναι Πολιτικός Επιστήμονας