Skip to main content

Κώστας Σημίτης: Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης

«Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός

Ολοκληρώθηκε στο «Κέντρο Πολιτισμού (Ελληνικός Κόσμος)» η εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», το «Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ» και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την οποία «άνοιξε» η Άννα Διαμαντοπούλου, προβλήθηκε βίντεο με τη ζωή και το έργο του Κώστα Σημίτη. Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Κώστα Σημίτη.

Το «παρών» έδωσαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, υπουργοί, βουλευτές και άλλα πολιτικά στελέχη, προσωπικότητες της οικονομικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Συγκεκριμένα παρόντες ήταν ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Χρήστος Πρωτόπαππας. Επίσης παρόντες είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας καθώς επίσης και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της συμπρωτεύουσας Στέλιος Αγγελούδης. Το παρών δίνει και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Επίσης το παρών έδωσαν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος καθώς και βουλευτές του Κινήματος καθώς και η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης. Επιπλέον παρόντες ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, η κόρη του Κώστα Σημίτη, ο καθηγητής Γιάννης Σπράος και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αν και απών καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό έστειλε χαιρετισμό. Τέλος προβλήθηκαν χαιρετισμοί του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, του Ζακ Ντελόρ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ρομάνο Πρόντι.

Ο χαιρετισμός του Κώστα Σημίτη

«Ευχαριστώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Άννα Διαμαντοπούλου, τους άλλους ομιλητές και όλους εσάς που ήρθατε απόψε εδώ.

Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους. Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα. Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο.

Σας ευχαριστώ όλους. Η παρουσία σας απόψε ήταν μία ενθάρρυνση για να προσπαθούμε το καλύτερο. Καλό βράδυ».