Skip to main content

Κοτζιάς: H Βιέννη προσπαθεί να «πνίξει» την Ελλάδα

Η αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι τρόπος προώθησης των καλών σχέσεων, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Εντονότατη κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας, ασκεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας "Ντι Πρέσε" (Die Presse am Sonntag), στην οποία εκφράζει μάλιστα ανησυχίες πως η πολιτική της Αυστρίας θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει, η Αυστρία είναι μία καλή φίλη, ο ίδιος συμπαθεί πολύ τους Αυστριακούς και ακόμη περισσότερο τον αυστριακό πολιτισμό, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να βρίζει και να παίρνει αποφάσεις, προσπαθώντας να "πνίξει" μία χώρα-μέλος της ΕΕ και κατόπιν να έρχεται στην Αθήνα μόνον για το "σόου". «Δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης», τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόρριψη από την Ελλάδα για επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα.

Σχολιάζοντας την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία συγκάλεσαν, εξωθεσμικά και ερήμην της Ελλάδας, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών -και η οποία προκάλεσε τη δριμεία ελληνική κριτική ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογραμμίζει πως αυτός δεν είναι τρόπος προώθησης των καλών σχέσεων.

Όσον αφορά τις μόνιμες κατηγορίες της Βιέννης πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει επαρκώς τα εξωτερικά σύνορα, ο Νίκος Κοτζιάς παρατηρεί πως στις Βρυξέλλες έθετε πάντα το ερώτημα αν θα πρέπει η Ελλάδα να βομβαρδίσει τους πρόσφυγες, προσθέτοντας πως, εκείνοι που το υποστηρίζουν, να το περάσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να συμπληρώσει ότι στον γερμανόφωνο χώρο υπήρχαν αρκετές δυνάμεις που υποστήριζαν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά έπειτα από πολλές ώρες ή και ημέρες, το απέσυραν.

Στο ερώτημα, εάν η Ελλάδα θα γίνει "πάρκινγκ για πρόσφυγες", απαντά πως μπορεί να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση και χιλιάδες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως οι πρόσφυγες θα βρουν άλλους δρόμους για να φτάσουν στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη, καθώς είναι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να έλθουν στην Ευρώπη και να μην γυρίσουν πίσω στον πόλεμο στη Συρία.

Όποιος πιστεύει ότι κλείνοντας τα σύνορα διακόπτει το ρεύμα, έχει μία διαταραγμένη ιστορική διάσταση, διότι είναι εξωπραγματικό να ζητά κανείς να κλείσουν όλα τα σύνορα με στρατιωτικά μέτρα, ενώ επίσης αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς πως εάν περιχαρακώσει την Ελλάδα δεν θα έρχονται πλέον πρόσφυγες στην Ευρώπη, σημειώνει.