Skip to main content

Τσαβούσογλου: Σε θέματα διάσωσης δεν χωρούν ζητήματα κυριαρχίας

Το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας ούτε μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη, χαρακτήρισε το προσφυγικό/μεταναστευτικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Συμφωνήσαμε ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας ούτε μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ανάπτυξης «μέσα από δυσκολίες συχνά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

Ελλάδα και Τουρκία στο βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους θα αποτελέσουν έναν ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου ερωτηθείς γιατί η Τουρκία αμφισβήτησε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για τις έρευνες στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου Agusta Bell είπε:

«Εκεί αναφέρομαι στις υπάρχουσες νομικές διάφορες μεταξύ των δύο χωρών ωστόσο θέλω να υπογραμμίσω το εξής σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για να μπορέσουμε έχουμε φυσικά οφέλη. 

Και αυτό έχει αποδειχθεί στο παρελθόν όταν επλήγη η Τουρκιά από μια φυσική καταστροφή όπως ήταν στους σεισμούς οι πρώτοι που συνέδραμαν την Τουρκία ήταν οι γείτονες της οι Έλληνες.

Ποιο είναι το δικό σου νησί; ποιο είναι το δικό μου νησί; δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης εκεί δεν θέτουμε τέτοια θέματα και νομίζω ότι πρέπει πολύ καλά να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας»