Skip to main content

Κυπριακές εκλογές: Η μάχη των δύο υποψηφίων για τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ

Αναταράξεις στο κόμμα του Νεοφύτου που ηττήθηκε στον 1ο γύρο

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, οι δύο υποψήφιοι «μονομάχοι», Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, μάχονται για να κερδίσουν -πέραν των όσων ψηφοφόρων τούς τίμησαν στον 1ο γύρο- όσους περισσότερους μπορούν από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων που την περασμένη Κυριακή ψήφισαν τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.) Αβέρωφ Νεοφύτου.

Με την αποχή στον 1ο γύρο στο 27% και τους 103.000 ψηφοφόρους που ψήφισαν τον κ. Νεοφύτου, είναι εύκολα αντιληπτό πού πέφτει το βάρος του 2ου γύρου, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο δημοσιογράφος του «Πολίτη», Γιάννης Σεϊτανίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, παρότι προέρχεται από τα... σπλάχνα του ΔΗ.ΣΥ, υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εξωτερικών, κατέβηκε ως ανεξάρτητος, στηρίχτηκε από μεσαία και μικρά κόμματα και στον 1ο γύρο εκλέχτηκε μεν πρώτος σε ψήφους όμως η διαφορά με τον δεύτερο υποψήφιο κ. Μαυρογιάννη που είναι ανεξάρτητος και στηρίζεται από το ΑΚΕΛ ήταν μόλις 2,5 μονάδες.

«Ο κ. Μαυρογιάννης επί της ουσίας είναι δεξιός και το ΑΚΕΛ που είναι αριστερό κόμμα έκανε μια υπέρβαση στηρίζοντάς τον», τόνισε ο κ. Σεϊτανίδης.

Με το ΔΗ.ΣΥ. να βρίσκεται εκτός του 2ου γύρου, ήδη στο κόμμα, όπως ανέφερε, «σημειώνονται αναταράξεις».

«Το ΔΗΣΥ αποφάσισε τελικά να πάει (σ.σ. στον 2ο γύρο) με ψήφο κατά συνείδηση μεν αλλά στην ουσία η ηγεσία, αλλά και κάποιοι υπουργοί -άλλοι έμμεσα, άλλοι ευθέως-, στηρίζουν τον Μαυρογιάννη, με τη λογική ότι ο Χριστοδουλίδης είναι αποστάτης, ότι πολέμησε το κόμμα του. Για τον Μαυρογιάννη θεωρούν ότι είναι ένας άνθρωπος ήπιων τόνων κι ότι είναι κοντά σε αυτά που πιστεύουν για το Κυπριακό και μάλιστα πιο κοντά από τα κόμματα που στηρίζουν τον Χριστοδουλίδη. Στην ουσία υπάρχει μια μάχη για τους 103.000 ψηφοφόρους του Νεοφύτου του ΔΗ.ΣΥ.», είπε.

Από την άλλη υπάρχει μια ανησυχία του κόσμου για το ΑΚΕΛ «που την τελευταία φορά που κυβέρνησε με τον Δ. Χριστόφια ο κόσμος θεωρεί ότι φτάσαμε στα κουρέματα και στην οικονομική κρίση».

Σε αυτές τις ανησυχίες των πολιτών, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, όπως λέει ο κ. Σεϊτανίδης, απάντησε, ανακοινώνοντας ήδη «το όνομα αυτού που θα ορίσει υπουργό Οικονομικών και είναι ο Χαράλαμπος Προύντζος ο οποίος είναι κι αυτός δεξιός, παιδί της αστικής Λευκωσίας, νομικός και επιχειρηματίας, πρώην μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΠΟΕΛ».

Στην Κύπρο, όπως λέει ο κ. Σεϊτανίδης, ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι οι κομματικές προτιμήσεις αρκετών συμπίπτουν με τις ποδοσφαιρικές. «Αν είσαι αριστερός είσαι "Ομόνοια", αν είσαι δεξιός είσαι "ΑΠΟΕΛ"» ανέφερε.

Με το ΔΗ.ΣΥ να έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω της ήττας στον 1ο γύρο, σήμερα λίγο πριν τις κάλπες του 2ου γύρου «το κόμμα προσπαθεί να κάνει μια διαχείριση της ήττας με τρόπο που να μπορεί να διασωθεί την επόμενη ημέρα ή τουλάχιστον να μείνει ενωμένο», αν και ήδη στελέχη και υπουργοί του φαίνονται να ακολουθούν με τις δηλώσεις και τη στάση τους διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά το ποιον υποψήφιο στηρίζουν στον 2ο γύρο.

«Η πλειοψηφία του Δημοκρατικού Συναγερμού θεωρεί ότι αυτό (σ.σ. η σωτηρία του ΔΗ.ΣΥ) μπορεί να επιτευχθεί ψηφίζοντας τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, γιατί ψηφίζοντας Χριστοδουλίδη αυτοακυρώνεται όλη η ρητορική των προηγούμενων έξι μηνών που τον έλεγαν αποστάτη, συν ότι θεωρούν ότι είναι πολύ μακριά με τα κόμματα που τον στηρίζουν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», είπε ο κ. Σεϊτανίδης.

Ανέφερε, επίσης, ότι την τελευταία 5ετία τα θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες της Κύπρου είναι τα θέματα της διαφθοράς.

«Η άνοδος του κ. Μαυρογιάννη, ο οποίος επί της ουσίας δεν έχει σχέση με το πολιτικό σύστημα και είναι πραγματικά ανεξάρτητος -το ΑΚΕΛ δεν κάνει παρεμβάσεις δημόσια υπέρ του, αλλά θεωρεί ότι είναι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα-, οφείλεται στον κόσμο που θέλει αλλαγή πραγμάτων και υπάρχει η εκτίμηση που μένει να αποδειχθεί στην κάλπη, ότι το πρόσωπο της αλλαγής είναι ο Μαυρογιάννης κι όχι ο Χριστοδουλίδης», κατέληξε ο κ. Σεϊτανίδης.