Skip to main content

Επίθεση των Τουρκοκύπριων στη δύναμη του ΟΗΕ: Η στάση της Άγκυρας και οι προκλήσεις Τατάρ

Τρία μέλη της ειρηνευτικής δύναμης τραυματίστηκαν στα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στη νεκρή ζώνη, στο δικοινοτικό χωριό Πύλα - Διεθνής καταδίκη - Η σιωπή Ερντογάν

Η επίθεση Τουρκοκυπρίων σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη στο δικοινοτικό χωριό Πύλα, όταν οι κιανόκρανοι προσπάθησαν να σταματήσουν παράνομες εργασίες του ψευδοκράτους, πυροδοτεί νέα ένταση στις σχέσεις Λευκωσίας-Άγκυρας και κινητοποιεί τη διεθνή κοινότητα. 

Το κατοχικό καθεστώς της Κύπρου κάνει εργασίες διάνοιξης δρόμου μεταξύ της Πύλας και του Άρσους, ο ΟΗΕ ωστόσο είχε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και διαταράσσει το status quo thw της περιοχή, παραβιάζοντας όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. 
Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης (UNFICYP) που πήγαν το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή για να επιβάλουν την τάξη δέχτηκαν επίθεση από εξαγριωμένους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι κατέστρεψαν τα αυτοκίνητα του ΟΗΕ και έστειλαν τέσσερα άτομα στο νοσοκομείο. 

Διαβάστε σχετικάΚύπρος: Βίντεο από την επίθεση με μπουλντόζες σε άνδρες του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη

Η επίθεση που δέχτηκαν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς πυροδότησε σφοδρότατες αντιδράσεις από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ενώ στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διπλωματικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καταδικάζεται σθεναρά το συμβάν στην Πύλα και σημειώνεται ότι οι απειλές κατά του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών και η καταστροφή της περιουσίας του Οργανισμού συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας καλεί τους πολίτες της να μην μεταβούν στα κατεχόμενα αυτό το σαββατοκύριακο.
«Λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενθαρρύνει τους πολίτες της να επανεξετάσουν τα σχέδια τους για ταξίδι στα βόρεια το Σαββατοκύριακο για αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ειδικά συνιστάται να μείνουν μακριά από την περιοχή της Πύλας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πώς φτάσαμε στα επεισόδια

Στις 16 Αυγούστου, το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους ανακοίνωσε τη βελτίωση του δρόμου μεταξύ του διακοινοτικού χωριού Πύλα και του κατεχόμενου Άρσους. Η τουρκοκυπριακή πλευρά μάλιστα, στην ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει «ανθρωπιστικό έργο» την επέκταση του δρόμου μήκους 11,6 χιλιομέτρων και καλεί την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ να υιοθετήσει «εποικοδομητική στάση». Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στη Λευκωσία ενώ προειδοποίηση εξέδωσε και το κλιμάκιο του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως έχει εμπλακεί σε συζητήσεις και με τις δύο πλευρές για την αναζήτηση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συμμορφώθηκε και το πρωί της Παρασκευής έκαναν την εμφάνισή τους μηχανήματα για να ξεκινήσουν τις εργασίες. Το κλιμάκιο της ειρηνευτικής δύναμης επιχείρησε να κλείσει τον δρόμο προτάσσοντας τα υπηρεσιακά οχήματα μπροστά στις μπουλντόζες. Οι οδηγοί των μηχανημάτων όμως, εμβόλισαν τα αυτοκίνητα του ΟΗΕ, τραυματίζοντας Βρετανούς στρατιώτες που ανήκουν στην ειρηνευτική δύναμη.

Διαβάστε ακόμηΣτο νοσοκομείο τρία μέλη της ειρηνευτικής δύναμης μετά την επίθεση στη νεκρή ζώνη

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε Αθήνα και Λευκωσία γίνεται κατανοητό ότι το περιστατικό στην Πύλα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που υλοποιείται υπό την υψηλή εποπτεία της Άγκυρας. Στον σχεδιασμό αυτόν εντάσσονται – μεταξύ άλλων – τα έργα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα, οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προβληματισμό προκαλεί την ίδια ώρα η επιλεκτική σιωπή της Άγκυρας για το συμβάν, καθώς δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να κατευνάσει την ένταση, έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα στην επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τα αντανακλαστικά της τελευταίας ήταν άμεσα και διά στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε το περιστατικό, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του status quo» και «πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για το επεισόδιο, διαμηνύοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. 

ΔιαβάστεΤηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη για τα επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη

Τατάρ: «Με ποια ιδιότητα προσπαθείτε να αποτρέψετε τις εργασίες στη γη μου;»

Υψηλούς τόνους κράτησε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε δηλώσεις του στον τουρκοκυπριακό τύπο ισχυρίστηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του επίμαχου δρόμου «είναι σε γη της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», ενώ παράλληλα απευθύνθηκε στον ΟΗΕ λέγοντας «με ποια ιδιότητα προσπαθείτε να αποτρέψετε τις εργασίες στη γη μου;». 

«Συζητάμε αυτό το έργο με τις αρμόδιες αρχές εδώ και πολύ καιρό, επειδή οι κάτοικοι της Πύλας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Η Πύλα είναι ένα μικτό χωριό όπως γνωρίζετε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει κατασκευάσει δρόμο προς τη Λάρνακα, ενώ για εμάς είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε στην άλλη πλευρά μέσω Περγάμου. Και αυτό διότι πρέπει να διανύσουμε την περιοχή των Βρετανικών Βάσεων και δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έργα διαπλάτυνσης του δρόμου γιατί δεν έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα εκεί», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος του δρόμου Άρσους-Πύλας είναι έδαφός μας. Σήμερα, δυστυχώς, λαμβάνουμε διάφορες επιστολές που αναφέρουν ότι η περιοχή αυτή είναι νεκρή ζώνη».
Ο δρόμος αυτός, συνέχισε, «κατασκευάζεται για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των κατοίκων της Πύλας και σίγουρα δεν κατασκευάζεται για να καταληφθεί η γη κάποιου. Αυτή είναι η προσέγγισή μας και έχουμε ενημερώσει τον ΟΗΕ και την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο υπουργός Εξωτερικών μας έχει πραγματοποιήσει όλες τις συναντήσεις σε αυτό το πλαίσιο». 

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης της Πύλας, Βεϊσάλ Γκιουντέν μιλώντας ανέφερε ότι «επιτεύχθηκε προσωρινός συμβιβασμός στην περιοχή και ότι τα έργα οδοποιίας θα συνεχιστούν μέχρι ένα ορισμένο σημείο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», ο Β. Γκιουντέν έκανε λόγο για «μια ανεπιθύμητη κατάσταση» και δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανήσυχοι για τα μακροχρόνια προβλήματα στο οδόφραγμα του Περγάμου. 

Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο εν λόγω οδόφραγμα, ο Γκιουντέν πρόσθεσε ότι «έχουμε καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κοινότητα, της οποίας οι δεσμοί τον βορρά έχουν αυξηθεί, θα μπορεί να μετακινείται με άνεση».

* Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο Κύπρου και Καθημερινή