Skip to main content

Μαλαισία: Ορκίστηκε ο νέος βασιλιάς

Στο εθνικό παλάτι στην Κουάλα Λουμπούρ

Ο νέος βασιλιάς της Μαλαισίας, Ιμπραήμ Σουλτάν Ισκαντάρ, ορκίστηκε την Τετάρτη στο εθνικό παλάτι στην Κουάλα Λουμπούρ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Σε ηλικία 65 ετών, ο δισεκατομμυριούχος Ιμπραήμ Σουλτάν Ισκαντάρ είναι γνωστός για την ανοιχτή του έκφραση και αποφασισμένος να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, παρατηρεί το πρακτορείο.

Η καθιερωμένη τελετή μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Μπροστά στον Πρωθυπουργό και σε άλλα μέλη της άρχουσας ελίτ της χώρας, ο βασιλιάς έδωσε τον όρκο με τον οποίο δεσμεύτηκε «επίσημα και ειλικρινά να είναι πιστός, να κυβερνήσει δίκαια για τη Μαλαισία σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα». Μια νέα τελετή θα ακολουθήσει σε λίγους μήνες – η τελετή στέψης.

Ο Ισκαντάρ είναι ο σουλτάνος ​​του Τζοχόρ, ενός από τα εννέα παλαιά βασίλεια της Μαλαισιανής ομοσπονδίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης τέσσερα κράτη και τρία ομοσπονδιακά εδάφη. Οι αρχηγοί των κυρίαρχων οικογενειών στα βασίλεια εκλέγουν έναν από αυτούς ως αρχηγό του ομοσπονδιακού κράτους μία φορά κάθε πέντε χρόνια.

Αν και οι βασιλιάδες της Μαλαισίας έχουν σε μεγάλο βαθμό τιμητικό ρόλο, τα τελευταία χρόνια ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου έχει κάνει τις παρεμβάσεις τους απαραίτητες για τον διορισμό του πρωθυπουργού. Εκτός από την έγκριση κορυφαίων πολιτικών διορισμών, ο βασιλιάς έχει επίσης δικαίωμα χάρης και είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και ο επίσημος επικεφαλής της ισλαμικής λατρείας στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Η κριτική του βασιλιά, εάν θεωρείται υποκίνηση σε ασέβεια, μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση.

Ο Ισκαντάρ, που ανακοινώθηκε ως ο μελλοντικός βασιλιάς από πέρυσι, είπε στους Straits Times της Σιγκαπούρης τον Δεκέμβριο ότι δεν ήθελε να είναι «μαριονέτα». “Είστε 222 στο κοινοβούλιο. Αυτοί (οι Μαλαισιανοί) είναι πάνω από 30 εκατομμύρια έξω. Δεν είμαι μαζί σας, είμαι μαζί τους“, είπε στους βουλευτές. «Θα στηρίξω την κυβέρνηση, αλλά αν πιστεύω ότι κάνουν κάτι λάθος, θα τους το πω», κατέγραψε και η εφημερίδα τις δηλώσεις του βασιλιά.

Η περιουσία του Ισκαντάρ και της οικογένειάς του είναι τουλάχιστον 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Ο βασιλιάς έχει έξι παιδιά. Ο Ισκαντάρ είναι κοντά στον μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό Ιμπραήμ, ο οποίος διορίστηκε στα τέλη του 2022 και σχολιάζει συχνά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Μαλαισία. Το AFP αναφέρει την εκπαίδευσή του ως αξιωματικός, μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το πάθος του για τις μοτοσικλέτες.

Πηγή: ΕΡΤ

Φωτογραφία: Hasnoor Hussain/Pool Photo via AP