Skip to main content

Μαλί: Αιματηρές επιθέσεις με έξι νεκρούς στρατιώτες - Τραυματίες 15 κυανόκρανοι

Αιματηρές επιθέσεις χθες στο Μαλί - Η πρώτη επίθεση είχε στόχο στρατιωτική βάση, ενώ η δεύτερη προσωρινή θέση δυνάμεων του ΟΗΕ

Το Μαλί έζησε χθες Παρασκευή ακόμη μια αιματηρή ημέρα με δύο επιθέσεις, την πρώτη εναντίον στρατιωτικής θέσης στο κεντρικό του τμήμα, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι στρατιωτικοί, τη δεύτερη εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ στον βορρά, με 15 τραυματίες.

Η επίθεση στη στρατιωτική θέση στο χωριό Μπονί είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι στρατιώτες και άλλος ένας να τραυματιστεί. Τον Φεβρουάριο, σε επίθεση στο ίδιο χωριό είχαν σκοτωθεί άλλοι δέκα στρατιώτες.

Οι στρατιωτικοί «απώθησαν» τις «ταυτόχρονες επιθέσεις» που εξαπολύθηκαν στο χωριό αυτό χθες το απόγευμα, ανέφερε το επιτελείο μέσω Facebook.

Νωρίτερα χθες, 15 κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών, στην πλειονότητά τους γερμανοί στρατιωτικοί, τραυματίστηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας σε επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες που οδηγούσε καμικάζι εναντίον προσωρινής θέσης.

Οι τρεις από τους 12 γερμανούς κυανόκρανους είναι βαριά τραυματισμένοι, διευκρίνισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Οι δύο είναι σε σταθερή κατάσταση, ο τρίτος χειρουργήθηκε. Έγινε αεροδιακομιδή τους με ελικόπτερο, σύμφωνα με την υπουργό.

Αναμενόταν αεροσκάφος τη νύχτα στην Γκάο, την κοντινότερη μεγάλη πόλη, για να παραλάβει σήμερα τους πιο σοβαρά τραυματισμένους στρατιωτικούς.

Τραυματίστηκε επίσης ένας βέλγος στρατιωτικός, ανέφερε το βελγικό υπουργείο Άμυνας. Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες επιτόπου προτού διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί, η MINUSMA, έκανε λόγο για δεκαπέντε τραυματίες στην επίθεση του βομβιστή-καμικάζι σε βάση εκστρατείας κοντά στο χωριό Ισαγκαρά.

Η MINUSMA είχε στήσει αυτή τη βάση την Πέμπτη, για να προχωρήσει στη ρυμούλκηση οχήματος της αποστολής, εξήγησε εκπρόσωπός του. Το όχημα είχε υποστεί ζημιά νωρίτερα προχθές, όταν πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.

Ο μηχανισμός ανατινάχθηκε ενώ περνούσε από το σημείο οχηματοπομπή της MINUSMA που συνόδευε «αναδιοργανωμένο» τάγμα των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί, δηλαδή μονάδα αποτελούμενη από πρώην αντάρτες που πολεμούσαν παλιότερα εναντίον του τακτικού στρατού στον βορρά πριν υπογραφτεί η συμφωνία ειρήνης του 2015 και ενταχθούν στις κυβερνητικές δυνάμεις, διευκρίνισε πηγή προσκείμενη στις διεθνείς δυνάμεις.

Μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ στο Μαλί χθες, μεταγωγικό της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε νωρίς σήμερα και βρίσκεται εν πτήσει προς τη χώρα της Αφρικής για να παραλάβει τους πιο σοβαρά τραυματισμένους γερμανούς στρατιωτικούς, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Το Airbus A400M αναχώρησε από την αεροπορική βάση Βούνστορφ, κοντά στο Ανόβερο, τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο τύπος αυτός αεροσκάφους μπορεί να μετατραπεί σε ασθενοφόρο αεροπλάνο με μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Έχει χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα για την αεροδιακομιδή ασθενών με την COVID-19 στη Γερμανία από την Ιταλία και τη Γαλλία.

Οι τραυματίες αναμένεται να μεταφερθούν από το Μαλί στην Κολονία και πιθανόν στη Στουτγάρδη εντός της ημέρας, πάντα κατά τις πληροφορίες του dpa.

15 κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών, στην πλειονότητά τους γερμανοί στρατιωτικοί, τραυματίστηκαν χθες στο βόρειο Μαλί, όπου διαπράχθηκε επίθεση καμικάζι που βρισκόταν στο τιμόνι αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικές ύλες εναντίον προσωρινής θέσης της δύναμης του ΟΗΕ.

Οι τρεις από τους 12 γερμανούς κυανόκρανους είναι βαριά τραυματισμένοι, διευκρίνισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Οι δύο είναι σε σταθερή κατάσταση, ο τρίτος χειρουργήθηκε.

Επρόκειτο για τη χειρότερη επίθεση που έχει διαπραχθεί εναντίον της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Μαλί (≈900 μέλη) ως εδώ.

Πηγή εικόνας: actualite.bf/Twitter