Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
x

ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ REVOLUTION IN ART ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΤΑ 52Α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, συναυλίες, εικαστικά, χορός, φωτογραφία και κινηματογράφος ετοιμάζονται να ταξιδεύσουν το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Με την έναρξη της έκθεσης «Revolution in Art» ξεκινούν σήμερα τα 52α Δημήτρια, το μεγάλο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης που φέρνει το κοινό κοντά σε πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, συναυλίες, εικαστικά, χορό, φωτογραφία και κινηματογράφο, σε ένα σύνολο 42 κύριων δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων. 

Η έκθεση «Revolution in Art», που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων στο διάστημα από το 1900 έως το 1923, παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 20.00, στον 1ο όροφο του περιπτέρου 2 στη ΔΕΘ. 

Εμβληματικά έργα τέχνης από το χώρο των εικαστικών, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό - ντοκουμέντα της εποχής, ζωντανεύουν στο χώρο μέσα από 20 βίντεο-προβολές μεγάλων διαστάσεων, βάζοντας το θεατή στο κέντρο της ιστορίας. Έργα δημιουργών όπως ο Μαλέβιτς, ο Μαγιακόφσκι και ο Αϊζενστάιν, ζωντανεύουν πλάι σε φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στη Ρωσία της περιόδου - από την Αυλή του Τσάρου μέχρι τα χωράφια των αγροτών. Οι πολιτικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στο χώρο της τέχνης παρουσιάζονται παράλληλα, σε μια αφήγηση που ξεκινά από τις συνθήκες που οδήγησαν στην Επανάσταση και καταλήγει στα επακόλουθά της.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, οι φετινές δράσεις των Δημητρίων συνθέτουν ένα φεστιβαλικό σώμα-ψηφιδωτό, όπου στο κέντρο δεσπόζει ο Άνθρωπος, ο απόλυτος πρωταγωνιστής αλλά και θεατής της ίδιας της πορείας του, μιας πορείας που άλλοτε τον οδηγεί στην τραγωδία και άλλοτε στην κωμωδία. Ο Άνθρωπος εκείνος που, παρ’ όλες τις κακουχίες, τις δυσκολίες και τις αστοχίες, ακόμη ονειρεύεται και πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ