Skip to main content

Μια μεγάλη ευκαιρία που χάνει η Ελλάδα με τα ξένα funds

«Το πρόβλημα με την χώρα σας» μας έλεγε fund manager «είναι ότι δεν μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια από τις ΗΠΑ, που έρχονται Ευρώπη»

Παρά το όποιο ενδιαφέρον εκφράζεται από ξένα funds για την Ελλάδα, ελάχιστα είναι αυτά - μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού για την ακρίβεια - που θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα. Όπως λένε όσοι βρίσκονται σε γνώση των πραγμάτων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, το μόνο που θέλουν είναι να μπουν στο «παιχνίδι» των NPLs και να πάρουν κομμάτι από την πίτα. Δηλαδή, να αποκομίσουν γρήγορο και μεγάλο κέρδος και να αποχωρήσουν.

Από την άλλη, ελάχιστοι είναι εκείνοι που επιλέγουν την Ελλάδα για να κάνουν επενδύσεις, έστω και στο κομμάτι των χρηματοοικονομικών στη χώρα μας. Κι αυτοί κάνουν μια – δυο επιλεκτικές τοποθετήσεις και τις κάνουν απευθείας, μέσω συμφωνημένων private placement. Δηλαδή, δεν μπαίνουν μέσω του ταμπλό, γι' αυτό και συνήθως δεν φαίνεται τίποτα. Πώς γίνεται αυτό; Συνήθως απευθύνονται στους βασικούς μετόχους των εισηγμένων εταιριών που επιλέγουν, κάνουν μια συμφωνία ως προς την τιμή και προχωρούν στις αγορές τους. Οι οποίες – και πάλι – είναι ελάχιστες, προς το παρόν. 

«Το πρόβλημα με την χώρα σας» μας έλεγε fund manager «είναι ότι δεν μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια από τις ΗΠΑ, που έρχονται Ευρώπη». Γιατί; «Διότι στην Αθήνα δεν πείθουν και δυστυχώς δεν ξέρουν ακόμα πώς να το κάνουν». Κι όμως, η ευκαιρία που παρουσιάζεται είναι μεγάλη. Οι τιμές στην Wall Street είναι πλέον ψηλές, οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι καλές κι αν δεν συμβεί κάτι απρόβλεπτο το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο.