Skip to main content

Προϋπολογισμός Δήμου: Περικοπές στις επενδύσεις, έμφαση στην κοινωνία

Προϋπολογισμός δήμου Θεσσαλονίκης για το 2016: Περικοπές στις επενδυτικές και αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες. Κριτική από την αντιπολίτευση.

Στα 389,5 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2016, μειωμένος κατά περίπου 16% σε σχέση με το 2015.

Σύμφωνα με την αντιδημαρχία Οικονομικών ο προϋπολογισμός του 2016 είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τα έξοδα και πλεονασματικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2016, προβλέπεται ψαλίδισμα κατά 29 εκατ. ευρώ στις επενδυτικές δαπάνες. Αντίθετα για τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής οι οικονομικοί δείκτες είναι αυξημένοι κατά 10,4 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό προβλέπονται επίσης περικοπές στις δαπάνες που προβλέπονται για την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων. Το τεχνικό πρόγραμμα περιορίζεται σε μόλις 13,2 εκατ. ευρώ από 26,6 εκατ. ευρώ φέτος. Ο προϋπολογισμός του 2016 εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, λόγω της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, «ο προϋπολογισμός του δήμου δεν θα μπορούσε να είναι αναπτυξιακός, έχει όμως σαφή κοινωνική διάσταση». Τόνισε ότι στον προϋπολογισμό του 2016, καταρτίστηκε κάτω από πιεστικές συνθήκες. Ανέφερε, ωστόσο, ότι σ΄ αυτόν αποτυπώνεται αύξηση δαπανών κοινωνικής αλληλεγγύης και πάγωμα των δημοτικών τελών.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως σημείωσε, ακόμα και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί. «Ο προηγούμενος αγώνας που δώσαμε για την εξυγίανση των οικονομικών του δήμου, μάς κατέστησε φερέγγυους και αξιόπιστους. Ο δήμος είναι σε θέση με τον τρόπο αυτό να απευθύνεται σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη κρατών και δημόσιων οργανισμών» υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης κατά την ομιλία του έκανε λόγο για δραστικό περιορισμό των χρεών του δήμου. «Στο τέλος του 2010 τα χρέη του δήμου ανέρχονταν στο ποσό των 42,8 εκατ. ευρώ, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2011 μειώσαμε το ποσό αυτό σε 29,2 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2012 σε 18,8 εκατ. ευρώ. Το 2013 τα χρέη του δήμου ανέρχονταν σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2014 μειώθηκαν σε 8,5 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του τρέχοντος έτους τα χρέη του δήμου εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν στα περίπου 8,6 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε. Σημείωσε επίσης ότι αποπληρώθηκε η ρύθμιση ύψους 7 εκατ. ευρώ για τα χρέη στην εφορία.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θεσμό της Πολιτείας τις συνέπειες της κρίσης, με την τεράστια μείωση των πόρων της κατά 60%, τη μεγάλη μείωση του προσωπικού και την επαπειλούμενη μείωση δομών, λειτουργιών, αλλά και απολύσεων εργαζομένων σ’ αυτές. Την ίδια στιγμή, σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της κοινωνικής πολιτικής της συντεταγμένης πολιτείας με ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλα, το οικονομικό πρόγραμμα του δήμου «καταρτίστηκε υπό δύσκολες συνθήκες». Όπως σημείωσε κατά την ομιλία της στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου φέτος η δημοτική αρχή «δεν είχε την πολυτέλεια να καθορίσει τους στόχους και τις επιδιώξεις σε συνθήκες οικονομική ευημερίας». «Παρά τους περιορισμούς στις επενδυτικές δαπάνες, παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας απέναντι στους δημότες, διατηρώντας τη κοινωνική διάσταση στο οικονομικό μας πρόγραμμα».

Τον προϋπολογισμό του 2016 καταψήφισε η αντιπολίτευση με τον επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» Σταύρο Καλαφάτη να κάνει λόγο για έλλειψη πλάνου. «Σε μια περίοδο αυξημένης ρευστότητας και αβεβαιότητας ο δήμος βαδίζει χωρίς μαξιλαράκι ασφαλείας, χωρίς ευελιξία» τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Αβαρλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» έκανε λόγο για ασάφειες που υπάρχουν στον προϋπολογισμό. «Μας κοροϊδεύουν, μας λένε ψέματα, γιατί για το 2016 προϋπολογίζουν ότι θα εισπράξουν από παρελθόντα έτη 123 εκατ. ευρώ, ενώ παραδέχονται ότι κατά την τρέχουσα περίοδο μόνο 3,5 εκατ. ευρώ». Ο δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, από την παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” υποστήριξε πως “σε ποσοστό 60% - 65% τα τακτικά έσοδα του Δήμου προέρχονται από τις τσέπες των δημοτών”.

Για έλειψη αναπτυξιακής διάστασης στον προϋπολογιμό έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Για «βαθιά πολιτική συζήτηση» μίλησε η επικεφαλής της «Γειτονιές σε δράση» Ελεάνα Ιωαννίδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ανάμεσα από τις γραμμές του προϋπολογισμού βλέπουμε πολιτικές επιλογές».

«Η διοίκηση μέχρι τώρα υλοποιούσε πολιτική, δαπανηρή με έργα βιτρίνας κοινωνική πολιτική προσχηματική ρηχή πολιτιστική πολιτική. Σήμερα, εποχές οικονομικής κατάρρευσης είναι αναγκασμένη να καταρτίσει προύπολογισμό αμηχανίας.

Απουσιάζει η ουσιαστική κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική πολιτική για την ανασυγκρότηση του διαλυμένου κοινωνικού και πολιτιστικού και οικονομικού ιστού της πόλης», τόνισε ο Γιώργος Ρακκάς απο την παράταξη Μάνουμε Θεσσαλονίκη.