Skip to main content

Μηταφίδης: Ο Σκέρτσος έστειλε μήνυμα παραίτησης από τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μνημείο κυνισμού και ιστορικού αναθεωρητισμού αποτελούν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, σημειώνει ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Απάντηση στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις δίνει μέσω ανακοίνωσης ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «μνημείο κυνισμού και ιστορικού αναθεωρητισμού, που προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της τριπλής Κατοχής, αποτελούν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σκέρτσου ότι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών είναι ένα παρωχημένο ζήτημα».

Παράλληλα τονίζεται ότι η δήλωση του κ. Σκέρτσου «στέλνει μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους και προσφέρει ένα απροσδόκητο δώρο στο γερμανικό κράτος να απεκδυθεί των απαράγραπτων ευθυνών και υποχρεώσεών του ως 'καθολικού διαδόχου του Γ΄ Ράιχ', απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Μνημείο κυνισμού και ιστορικού αναθεωρητισμού, που προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της τριπλής Κατοχής, αποτελούν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σκέρτσου ότι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών είναι ένα παρωχημένο ζήτημα.  Πρόκειται για πρωτοφανή δήλωση που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση προς την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019, τις ρηματικές διακοινώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας (14.11.1995, 4.6.2019, Ιανουάριος 2020), τις διαχρονικές δηλώσεις των Προέδρων της Δημοκρατίας, των Πρωθυπουργών και των Υπουργών Εξωτερικών. Το χειρότερο: στέλνει μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους και προσφέρει ένα απροσδόκητο δώρο στο γερμανικό κράτος να απεκδυθεί των απαράγραπτων ευθυνών και υποχρεώσεών του ως 'καθολικού διαδόχου του Γ΄ Ράιχ', απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε ενεργά την ιστορική αυτή απαίτηση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για την συγκρότηση της Διακομματικής  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης,  που με την Έκθεση - Πόρισμά της (27-7-2016) όχι μόνο τεκμηρίωσε από ιστορική και νομική άποψη τις αξιώσεις μας, αλλά και πρότεινε ένα 'οδικό χάρτη' για τη διεκδίκησή τους από κάθε άποψη. Είναι το μόνο κόμμα που ρητά την περιέλαβε στο κυβερνητικό του πρόγραμμα (παρ. 8.1.11 του κεφαλαίου για την εξωτερική πολιτική), τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί 'εθνική στρατηγική' για τη διεκδίκησή τους, με την άρση κάθε εσωτερικού νομικού εμποδίου, όπως το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας – κατάλοιπο της δικτατορίας του Μεταξά!».