Skip to main content

Παραδοχή Μπουτάρη: Κάναμε γκάφα με τον Συμπαραστάτη του Δημότη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε «γκάφα τη σπουδή της μετεγκατάστασης», απορρίπτοντας, πάντως, τα περί «έξωσης».

Τη μετεγκατάσταση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχειρήσεις Τόλη Αγγελόπουλο από το δημαρχείο σε κτήριο της Μοναστηρίου, θέμα που ανέδειξε η voria.gr, σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε «γκάφα τη σπουδή της μετεγκατάστασης», απορρίπτοντας, πάτωντας, τα περί «έξωσης».

«Έγινε η τρίχα έγινε τριχιά. Δε στέκουν αυτά που λένε ότι τον εξορίζουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας πως «ο θεσμός είναι ανεξάρτητη αρχή και όχι δημοτική υπηρεσία».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπουτάρης, υπήρξε πρόβλημα με τη διαμόρφωση των χώρων στο δημαρχείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπήρχε το κτήριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία της δημοτικής αστυνομίας. Εκεί επρόκειτο να γίνουν τα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, ωστόσο, ακυρώθηκε το σχέδιο τους. Έτσι είπαμε να πάει εκεί ο Συμπαραστάτης». «Ήταν γκάφα η σπουδή μετεγκατάστασης, έπρεπε πρώτα να διαμορφωθούν τα γραφεία. Σφάλματα γίνονται» τόνισε.

Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι θα φέρει το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή για να ξανα εξετάσουν την απόφαση. «Ίσως κάνουμε αναδίπλωση, να πουμε ότι θα μείνει εδώ» σημείωσε.

Καλαφάτης: Ο σεβασμός των θεσμών αποτελεί υποχρέωση

Το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη, τον οποίο, με απόφασή του, ο δήμαρχος εξόρισε από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, υπερασπίστηκαν οι σύμβουλοι των «Εντάξει» στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ζήτημα θεσμικό και ουσίας, καθώς ο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι ένας νεοσύστατος θεσμός, ιδιαίτερα χρήσιμος για τον πολίτη, τον οποίο καλείται να υπηρετεί ένας Δήμος. Ο σεβασμός των θεσμών είναι, εκ των ων ουκ άνευ, υποχρέωση. Αντί, λοιπόν, ο δήμος Θεσσαλονίκης, να βοηθήσει με κάθε τρόπο ώστε να αναβαθμιστεί ο θεσμός και να διευκολυνθεί στο έργο του ο Συμπαραστάτης του Δημότη, του... έκανε έξωση από το Δημοτικό Μέγαρο.

Όπως τόνισαν, το περιβάλλον και οι υποδομές κάτω από τις οποίες λειτουργεί, όσο πιο κοντά στον πολίτη και τα προβλήματα που, ενδεχομένως, αντιμετωπίσει, είναι δείγμα σεβασμού της διοίκησης προς το θεσμό.
H -μερική- αναδίπλωση του δημάρχου, ο οποίος ανέθεσε το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή, για άλλη μία φορά καταδεικνύει  την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σημαντικά θέματα που ενδεχομένως  να οδηγούν και  σε άλλες σκέψεις.