Skip to main content

Νέα εποχή για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό ΠΙΝΔΟΣ με επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ

Στο πρώτο εξάμηνο του 2025 ολοκληρώνεται το φιλόδοξο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, που βρίσκεται στο 70% της υλοποίησής του

Μια νέα ΠΙΝΔΟΣ, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής, με ανανεωμένη προοπτική και ορίζοντα για την επόμενη δεκαετία, αναμένεται να αναδειχθεί από το επενδυτικό πρόγραμμα των 43 εκατ.ευρώ που έχει σε εξέλιξη ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (ΑΠΣΙ), ο μεγαλύτερος στον κλάδο, αλλά και ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός στη χώρα.

Το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2025 και βρίσκεται σήμερα στο 70% της υλοποίησής του, πραγματοποιείται με συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων, δανειακής χρηματοδότησης, αλλά και αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, από όπου μάλιστα έχει σχεδιαστεί να χρηματοδοτηθεί κομμάτι 20 εκατ.ευρώ. Μέσω των επενδύσεων αυτών δημιουργούνται νέα δεδομένα για τον ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, καθώς δεν μένει ανέγγιχτος ούτε ένας τομέας του.

Image

Οι επενδύσεις και το κέντρο διανομής της Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών (φυραματοποιείο), επιφάνειας 2.000 τ.μ. και επένδυσης 10 εκατ.ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο προς λειτουργία στα τέλη του 2024.
Παράλληλα, «τρέχει» ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΠΙΝΔΟΣ, στο πλαίσιο επενδύσεων 2 εκατ.ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της διετίας, ενώ ο Συνεταιρισμός εκσυγχρονίζει και τον στόλο των αυτοκινήτων του, υλοποιώντας επένδυση 4 εκατ.ευρώ.

Επίσης, διπλασιάζει το ιδιόκτητο κέντρο διανομής που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στα Διαβατά, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 τ.μ. και να ολοκληρωθεί εντός του 2024, ενώ μετατρέπει σε ιδιόκτητα δύο κέντρα διανομής της σε Ηράκλειο Κρήτης και Κόρινθο. Συνολικά, η επένδυση και για τα τρία κέντρα διανομής ανέρχεται σε 1,5 εκατ.ευρώ. Σημειώνεται πως στόχος της ΠΙΝΔΟΣ είναι να μετατρέψει σε ιδιόκτητα και τα 18 κέντρα διανομής που διαθέτει ανά την Ελλάδα. Σήμερα ιδιόκτητο είναι το 50%.

Επένδυση 2 εκατ.ευρώ θα απορροφήσουν οι ενεργειακές ανάγκες της ΠΙΝΔΟΣ, που έχει αρχίσει να εγκαθιστά φωτοβολταϊκά στις στέγες των εγκαταστάσεών της, από το εκκολαπτήριο και το εργοστάσιο ζωοτροφών μέχρι και στα κέντρα διανομής. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες όλων των εγκαταστάσεων, συνολικής ισχύος 8 MW, που θα καλύψουν το 50% των αναγκών της ΠΙΝΔΟΣ σε ηλεκτρική ενέργεια.

Image

Επίσης, 1,5 εκατ.ευρώ κατευθύνεται στον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου υποπροϊόντων, του εργοστασίου λιπασμάτων, αλλά και στην επέκταση των γραφείων του Συνεταιρισμού.

Πέραν των επενδυτικών δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του μεγάλου αυτού επενδυτικού προγράμματος έχει ήδη ολοκληρωθεί και δοθεί σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2023 η νέα γραμμή αερόψυκτης σφαγής στον χώρο του πτηνοσφαγείου της ΠΙΝΔΟΣ, επένδυσης 12 εκατ.ευρώ, που αυξάνει την δυναμικότητα του σε 12.000 κοτόπουλα/ώρα από 8.000/ώρα.

Επίσης, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα βιομηχανία επεξεργασίας κοτόπουλου της ΠΙΝΔΟΣ, ΒΕΚ, επένδυσης 10 εκατ.ευρώ, και επιφάνειας 8.000 τ.μ., με πέντε γραμμές παραγωγής να έχουν ολοκληρωθεί -έτοιμων ψημένων προϊόντων (νωπών και κατεψυγμένων), αποστέωσης, γύρου, μαριναρισμένων προϊόντων- και προγραμματισμό για μία έκτη, αυτή των έτοιμων γευμάτων, που θα ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα.

Η ΠΙΝΔΟΣ έχει επίσης στα σκαριά μια νέα μονάδα βιοαερίου, η οποία βρίσκεται σε στάδιο αδειοδότησης και δεν εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα των 43 εκατ.ευρώ.

«Προσπαθούμε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις και να βρισκόμαστε μπροστά, με καινοτόμα ματιά στον κλάδο. Εφαρμόζουμε πρότυπο μοντέλο ευζωΐας και πρότυπο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, ενώ ήμασταν οι πρώτοι που δημιουργήσαμε πρότυπο ερευνητικό πτηνοτροφείο. Με τις νέες επενδύσεις θα μιλάμε για μια νέα ΠΙΝΔΟ» λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, Ανδρέας Δημητρίου.

Image

Παραγωγική δυναμικότητα άνω των 45 εκατ. κοτόπουλων ετησίως

Η ΠΙΝΔΟΣ αριθμεί σήμερα περί τους 600 παραγωγούς-μέλη και 1.200 εργαζομένους. Η παραγωγική της δυναμικότητα ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια κοτόπουλα τον χρόνο, ενώ στο εκκολαπτήριο η δυναμικότητα είναι 60 εκατομμυρίων αυγών ετησίως με 50 εκατομμύρια νεοσσούς. Οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν πάνω από 100.000 τ.μ., ενώ συνολικά οι κωδικοί της στο κοτόπουλο ξεπερνούν τους 250, με νέους να δημιουργούνται κάθε χρόνο.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών της (συμπεριλαμβανομένου και αυτού της θυγατρικής της «Αγροζωή») αυξήθηκε κατά 10% έναντι του 2022, φτάνοντας στα 400 εκατ.ευρώ, ενώ ενισχυμένη αναμένεται και η κερδοφορία. Ένα 10% των πωλήσεων της ΠΙΝΔΟΣ πραγματοποιείται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στα Βαλκάνια, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αγγλία, ενώ το 2023 έκανε την είσοδό της και στο Ντουμπάι.

Το 1958, επτά αγρότες από τον νομό Ιωαννίνων, με την παρότρυνση του Παγκόσμιου Συμβούλιου Εκκλησιών, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την παραγωγή πουλερικών ως συμπλήρωμα στο εισόδημά τους. Αυτή ήταν η αρχή για την ίδρυση του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, ενός Συνεταιρισμού που έμελλε να σφραγίσει με το όνομά του την πορεία της ελληνικής πτηνοτροφίας, όπως σημειώνει ο κ. Δημητρίου.

«Έχουμε πολλή ενέργεια και δυναμική για νέα πράγματα. Κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, θέλουμε όμως και την Πολιτεία στο πλευρό μας. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ο αναπτυξιακός νόμος να αφήνει εκτός των διατάξεών του την ίδρυση νέων μονάδων των πτηνοτρόφων» εξηγεί, τονίζοντας πως όσο μεγαλώνει η ΠΙΝΔΟΣ πρέπει να μεγαλώνουν και οι πτηνοτρόφοι της μέσω νέων επενδύσεων και ιδρύσεων νέων πτηνοθαλάμων, κάτι που σήμερα βρίσκει εμπόδια.

Image