Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Όλο και πιο νοθευμένη η ηρωίνη στις πιάτσες των τοξικομανών - Σε κοκτέιλ θανάτου καταφεύγουν οι χρήστες

Αποκαλυπτική κατάθεση αστυνομικού της Δίωξης Ναρκωτικών για τη χαμηλή περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας - Ο στόχος των εμπόρων και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους χρήστες

«Η ηρωίνη που διακινείται στους χρήστες είναι νοθευμένη σε μεγάλο βαθμό. Από τις έρευνες της υπηρεσίας μου, τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και σε άλλες υποθέσεις που έχουμε χειριστεί, προέκυψε ότι οι εγκληματικές ομάδες που παραδίδουν ποσότητες ηρωίνης σε συνεργάτες τους ανά την ελληνική επικράτεια, προβαίνουν πρώτα σε νόθευση της ηρωίνης, αναμιγνύοντας περίπου περί τα 50 γραμμάρια καθαρής ηρωίνης με 950 γραμμάρια ουσίας πρόσμιξης».

Αστυνομικός της Δίωξης Νρκωτικών, εξηγεί στην κατάθεσή του στις δικαστικές αρχές, που έχει στη διάθεσή της η Voria.gr, ότι η περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας, δηλαδή της ηρωίνης, είναι ελάχιστη στην ποσότητα που κατασχέθηκε πρόσφατα από τους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης.

Στην υπόθεση που αφορούσε τη διακίνηση περίπου δέκα κιλών εκτιμάται - και από τον ίδιο αστυνομικό - ότι η καθαρή ηρωίνη δεν ξεπερνούσε το μισό κιλό. Και αυτή χαρακτηρίζεται μία από τις περιπτώσεις στις οποίες η «καθαρότητα» θεωρείται μέτρια. Άλλος αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών, μιλώντας στη Voria.gr, εξηγεί ότι πλέον τα ποσοστά περιεκτικότητας της ηρωίνης έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία σε κάτω του 5%. «Τώρα μπορεί να βρούμε ποσότητες που έχουν περιεκτικότητα από 1% έως 3%, στην καλύτερη περίπτωση», ανέφερε. Σημείωσε πως παλαιότερα τα ποσοστά στην ηρωίνη που διακινούταν στις πιάτσες έφταναν μέχρι και 15% και τότε χαρακτηριζόταν "υψηλής καθαρότητας", ενώ οι μέσες τιμές κυμαίνονταν από 8%-12%.

Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά περιεκτικότητας που έφτασαν να έχουν οι δόσεις της ηρωίνης στις γειτονιές των τοξικομανών, αποτυπώνονται στις εκθέσεις του Χημείου του Κράτους, οι οποίες διαβιβάζονται στις ανακριτικές αρχές σε κάθε κατάσχεση ποσοτήτων ναρκωτικών και περιλαμβάνονται στις δικογραφίες ναρκωτικών. Το ερώτημα είναι για ποιo λόγο να μειώνονται τόσο τα ποσοστά, όταν οι αρχικές ποσότητες που ξεκινούν από τους εμπόρους η καθαρότητα της ηρωίνης είναι της τάξης του 80%. «Αυτή η ποσότητα γίνεται πολλά κομμάτια. "Μαγειρεύεται" που λένε στη γλώσσα τους και οι τοξικομανείς. Όμως μέχρι να φτάσεις στον τελικό παραλήπτη θα σπάσει σε πολλές ποσότητες», τόνισε ο ίδιος ο αξιωματικός. Η απάντηση βρίσκεται στην περιγραφή του αστυνομικού στην ίδια κατάθεση. Αναφέρει ότι η δόση που φτάνει το 0,2 γραμμάρια κοστίζει 10 ευρώ και το 1 γραμμάριο 50 ευρώ. Μόνον που οι τιμές είναι ίδιες ακόμη και όταν η περιεκτικότητα ήταν πολύ υψηλότερη. Το κόστος του κιλού κυμαίνεται από 10.000 έως 24.000 ευρώ, ανάλογα με την «καθαρότητα».

Πολυφαρμακία και κοκτέιλ

Οι έμποροι ναρκωτικών σπάζοντας την ηρωίνη σε περισσότερες δόσεις, διασφαλίζουν ότι οι χρήστες θα αγοράσουν μεγαλύτερη ποσότητα για να ικανοποιηθούν. Από την άλλη αυτό καθίσταται επικίνδυνο, καθώς οι χρήστες, λόγω της έλλειψης ικανοποίησης, στρέφονται σε άλλες λύσεις με μεγαλύτερο ρίσκο για τη ζωή τους. «Η περιεκτικότητα πέφτει, όμως εάν ο χρήστης δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, θα αναζητήσει και άλλες ουσίες και αυτό είναι μία εξήγηση της πολυφαρμακίας», υπογραμμίζει ο καθηγητής Τοξικολογίας του Α.Π.Θ. και επικεφαλής του πανεπιστημιακού εργαστηρίου Νικόλαος Ράικος. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η πολυφαρμακία. Σπάνια θα βρούμε μόνον την ηρωίνη. Στο τμήμα επειγόντων που έχουμε εξετάζουμε είτε περιπτώσεις θανάτων είτε δηλητηριάσεων και τα συμπεράσματα οδηγούν σε αυτό, στη χρήση διαφόρων ναρκωτικών ταυτόχρονα. Ηρωίνη με κοκαΐνη ή άλλες ουσίες. Είναι μία τάση που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε. Δηλαδή οι τοξικομανείς προκειμένου να ικανοποιηθούν οδηγούνται σε κοκτέιλ ναρκωτικών που έχει συνήθως άμεσα και μοιραία αποτελέσματα.

«Είναι πανθομολογούμενο ότι έχει μειωθεί η περιεκτικότητα της ηρωίνης και βαίνει διαρκώς μειούμενη», σχολίασε ο δικηγόρος Γιάννης Κεραμετσίδης που έχει αναλάβει υποθέσεις ναρκωτικών και έχει συναντήσει ποσότητες με ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα.  «Εμείς προβάλουμε διαρκώς ότι η δραστική ουσία φτάνει το 3%, δηλαδή στο κιλό είναι μόνον 30 γραμμάρια. Όμως τα δικαστήρια δεν μπαίνουν στη διαδικασία της "καθαρότητας", παρ’ ότι η επιβαρυντική περίσταση του νόμου συνδέεται με το προσδοκώμενο όφελος».

Τη διάσταση αυτή ενισχύει ο δικηγόρος Θανάσης Χατζάκος, ο οποίος θεωρεί επιπλέον ότι πολλές φορές η διακίνηση ποσοτήτων με ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα γίνεται από τους εμπόρους ναρκωτικών για να ενοχοποιήσουν άλλα πρόσωπα, προκειμένου να κερδίσουν το αντίστοιχο ελαφρυντικό από το δικαστήριο για τη δική τους υπόθεση. Στις περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών ισχύει η χορήγηση ελαφρυντικού σε όσους κατηγορούμενους αποκαλύψουν άλλες υποθέσεις και συμβάλλουν στη σύλληψη των εμπλεκομένων. «Ορισμένοι το κάνουν μόνον γι’ αυτό. Όμως πρέπει οι καταδίκες να είναι για τη δραστική ουσία και όχι για τη συνολική ποσότητα. Για την ουσία που προκαλεί την έξη. Δηλαδή αν σε ένα κιλό το 1 γραμμάριο είναι ηρωίνη και τα 999 γραμμάρια αλεύρι, πρέπει ο κάτοχος να καταδικαστεί για ένα κιλό ηρωίνης;», διερωτήθηκε.