Skip to main content

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το 11o Thessaloniki Pride και το 2ο Rhodes pride - «Ισότητα χωρίς εξαιρέσεις»

«Απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, συμμετέχουμε και αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ανθρώπινη και πραγματικά συμπεριληπτική», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του

Τη στήριξή του στο 11ο Thessaloniki Pride, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου και το 2ο Rhodes pride, που θα διεξαχθεί την ίδια μέρα, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, συμμετέχουμε και αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ανθρώπινη και πραγματικά συμπεριληπτική!».

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση με τη συνδρομή του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή και αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, τους εμβληματικούς νόμους για το Σύμφωνο Συμβίωσης (Ν.4356/2015), την Επέκταση της ίσης μεταχείρισης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην εργασία και στην επαγγελματική εκπαίδευση (Ν.4443/2016), τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου (Ν.4491/2017), το Δικαίωμα στην Αναδοχή για όσα ζευγάρια έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (Ν.4538/2018), την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και τα δικαιώματα των γυναικών συμπεριλαμβανομένων και των διεμφυλικών γυναικών (Ν.4531/2018), την Προστασία και το Σεβασμό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην εκπαίδευση/τοπική αυτοδιοίκηση και την ραδιοτηλεόραση (Ν.4604/2019), την προσθήκη τεσσάρων ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων στη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που μέχρι τοτε δεν είχαν καθόλου τέτοια εκπροσώπηση (Ν.4604/2019)».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το όραμα και τα αιτήματα των γιορτών υπερηφάνειας, το 11ο Thessaloniki Pride και το 2ο Rhodes pride.

Και θα είμαστε σε όλες τις γιορτές υπερηφάνειας, τις πλατείες και τους δρόμους, όσο θα επιδιώκεται η ταπείνωση, όσο η αξιοπρέπεια θα πληγώνεται, όσο ο ρατσισμός και η ΛΟΑΤΚΙ+φοβία σκορπούν δηλητήριο μίσους, όσο οι άνθρωποι δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα. Δε ξεχνάμε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα στην Ελλάδα αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα στερεοτύπων, προκαταλήψεων, παρενοχλήσεων, διακρίσεων και βίας, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είδαμε δυστυχώς να πολλαπλασιάζονται οι ομοτρανσφοβικές επιθέσεις βίας και μίσους, όπως και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που εκφράζουν ελεύθερα χυδαίο ρατσιστικό ομοτρανσφοβικό λόγο μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, χωρίς να έχουν καμία απολύτως κύρωση, χωρίς να κουνιέται φύλλο.

Και ενώ πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν ήδη ψηφίσει νομοθεσίες για την επέκταση του γάμου χωρίς διάκριση λόγω φύλου, καθώς και πλήρη δικαιώματα τεκνοθεσίας, με τελευταία πριν λίγες ημέρες την Εσθονία, η οποία μάλιστα είναι και η πρώτη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που θεσμοθέτησε την ισότητα στο γάμο ανεξαρτήτως φύλου, στη χώρα μας βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο να συζητάμε για το πότε θα έρθει η κατάλληλη ώρα και ο χρόνος. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες και η υπομονή μας έχει τελειώσει!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση με τη συνδρομή του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή και αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, τους εμβληματικούς νόμους για το Σύμφωνο Συμβίωσης (Ν.4356/2015), την Επέκταση της ίσης μεταχείρισης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην εργασία και στην επαγγελματική εκπαίδευση (Ν.4443/2016), τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου (Ν.4491/2017), το Δικαίωμα στην Αναδοχή για όσα ζευγάρια έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (Ν.4538/2018), την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και τα δικαιώματα των γυναικών συμπεριλαμβανομένων και των διεμφυλικών γυναικών (Ν.4531/2018), την Προστασία και το Σεβασμό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην εκπαίδευση/τοπική αυτοδιοίκηση και την ραδιοτηλεόραση (Ν.4604/2019), την προσθήκη τεσσάρων ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων στη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που μέχρι τοτε δεν είχαν καθόλου τέτοια εκπροσώπηση (Ν.4604/2019).

Τώρα όπως λέει το σύνθημα μας με το οποίο συμμετέχουμε στις φετινές γιορτές υπερηφάνειας, θέλουμε "Αγάπη χωρίς όρια, ισότητα χωρίς εξαιρέσεις, δίκαιη κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Όλα για όλ@!". Θέλουμε -και δεσμευόμαστε για αυτό- ισότητα στον γάμο, όπως και αναγνώριση όλων των οικογενειών. Για αυτό ήδη εδώ και ένα χρόνο, καταθέσαμε τη νομοθετική πρόταση για την ισότητα στο γάμο με πλήρη και ίσα δικαιώματα, η οποία δυστυχώς δε συζητήθηκε ποτέ στη Βουλή, εξαιτίας των εμμονών της συντηρητικής κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δε σταματάμε όμως τις διεκδικήσεις μας εδώ, καθώς στόχος μας είναι η αναθεώρηση του εμβληματικού νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου σύμφωνα και με διεθνείς καλές πρακτικές, ενώ στο σύνολο τους οι διακρίσεις που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλους τους τομείς όπως Υγεία, Εργασία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Πρόνοια, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοκ, οφείλουν να αντιμετωπιστούν μέσω μιας συνολικής διττής μεταρρύθμισης και στρατηγικής. Γιατί η ευθύνη μιας συγκροτημένης και εμφορούμενης από τα ιδανικά της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, πολιτείας είναι να αντιμετωπίσει τις διακρίσεις στην ολότητά τους και όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία πολύχρωμη, διαφορετική, μια κοινωνία ανθρώπινη και πραγματικά συμπεριληπτική. Μια κοινωνία, που ο σεβασμός στο κάθε τι διαφορετικό και η ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα αποτελεί ζητούμενο, αλλά προϋπόθεση ευημερίας!».