Skip to main content

Οι ανησυχίες του ΣΕΒΕ για τις εισαγωγές και οι 22 χορηγοί και 36 υποστηρικτές του 31ου Money Show

Πώς ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων θέλει να συμβάλει στον περιορισμό του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος της χώρας και γιατί η επιτυχία του Money Show της Θεσσαλονίκης είναι διασφαλισμένη

Καλημέρα σας!

Δεν προέκυψε κάτι θεματικό από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση, που δόθηκε τη Δευτέρα και ακόμη συζητείται. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε κάτι εντυπωσιακό από τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη φάση και στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς οι πέριξ των οικονομικών αντιλαμβάνονται ότι η εποχή έχει αλλάξει. Η Ελλάδα κατά το παρελθόν έχει πληρώσει ακριβό τίμημα για τις «εντυπωσιακές κινήσεις και χειρονομίες» στο οικονομικό πεδίο. Άλλωστε, εκείνο που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει ως προεκλογική τακτική τη συνέπεια και τη συνέχεια, αφού δοθείσης ευκαιρίας δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει αυτά που θεωρεί ουσιώδη, αλλά και να προεκτείνει συνεχώς τις σκέψεις και τις απόψεις του σε θέματα διαρκούς επικαιρότητας. Ακόμη και οι παροχές του, που είναι συνεχείς από το 2019, όταν εξελέγη, σε βαθμό που να εκνευρίζουν και να προκαλούν ερωτηματικά στους… ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους, παραμένουν κλιμακωτές, ώστε να δίνουν την εικόνα ότι παράγεται έργο και επομένως αποτελέσματα. Ακόμη κι αν τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι σε όλα τα πεδία, η αίσθηση της εξέλιξης εμπεδώνεται και αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις είναι μια διαδικασία την οποία δείχνουν να έχουν ανάγκη οι Έλληνες πολίτες. Δεκαετίες τώρα οι εκλογές στη χώρα μας παίζονταν κατά βάσιν στις παροχές του τελευταίου εξαμήνου, άντε 12μηνου, που ήταν η μοναδική μέθοδος που κατείχαν οι Έλληνες πολιτικοί. Και την ασκούσαν ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Βέβαια, μετά τις πολλαπλές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας τα πράγματα έχουν αλλάξει, ο πολίτης είναι σαφές ότι θέλει την κυβέρνηση σε διαρκή κίνηση και δίπλα του. Κάτι που φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει και υιοθετήσει ο Κ. Μητσοτάκης, στον οποίο –εδώ που τα λέμε- δεν έτυχαν και λίγα. Για να δούμε εάν τελικώς όλη αυτή η τακτική, που με την επίμονη εφαρμογή της αναβαθμίζεται σε στρατηγική, θα βγει στον σημερινό πρωθυπουργό μέχρι το τέλος. Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ούτε ως πρωθυπουργός τα πήγαινε καλά με την οικονομία, είναι αρκετά προσεκτικός στις εξαγγελίες του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου ομολογουμένως το… τερμάτισε, περιορίζεται σε κριτική για την ακρίβεια στην ενέργεια και τα τρόφιμα και καταγγελίες για τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ μέχρι στιγμής οι εξαγγελίες του περιορίζονται στην 13η σύνταξη που (υποτίθεται ότι) είχε καθιερώσει ο ίδιος και ακύρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Στην πραγματικότητα τίποτε από τα δύο δεν συνέβη. Ο κ. Τσίπρας έδινε ένα επίδομα στους συνταξιούχους Χριστούγεννα και Πάσχα, το οποίο δεν λογίστηκε ουδέποτε ως 13η σύνταξη, ενώ η σημερινή κυβέρνηση σε συνθήκες πανδημίες έδωσε, επίσης, πολλά επιδόματα, τα οποία δεν μπορούσαν να έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Γενικά μέχρι στιγμής η πολιτική αντιπαράθεση για την οικονομία δεν μπαίνει στα… βαθιά και αυτό μάλλον κάνει καλό στο αποτέλεσμα που πρέπει να έχει η χώρα ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Ανησυχεί για τις εισαγωγές ο ΣΕΒΕ

Μιας και ο λόγος για την οικονομία, αξίζει να σημειώσει κανείς ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, κυρίως επειδή η χώρα μας είναι άκρως εισαγωγική. Διότι μπορεί οι εξαγωγές να αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια –στην πραγματικότητα η ουσιώδης ανάκαμψή τους ξεκίνησε μέσα στην κρίση, λόγω της σημαντικής συρρίκνωση της εσωτερικής κατανάλωσης-, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται περισσότερο οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να μεγαλώνει. Καλά που υπάρχει ο τουρισμός και η έντονη ανάκαμψή του, ώστε τα πράγματα να ισορροπούν κάπως. Ακόμη κι έτσι όμως το διαρθρωτικό και παραγωγικό πρόβλημα της χώρας εξακολουθεί να υφίσταται, αφού οι εξαγωγικές μονάδες για να αυξήσουν την εξωστρέφειά τους, δηλαδή τη διάθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους στις διεθνείς αγορές, αναγκάζονται να εισάγουν μηχανήματα και πρώτες ύλες, ενώ εισαγόμενο είναι και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από την ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούν. Έχοντας υπόψιν του όλα αυτά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) δικαίως ανησυχεί. Σκοπεύει, λοιπόν, να αναλάβει σχετικά σύντομα –και πάντως εντός του 2023- πρωτοβουλία καταγράφοντας τις ανάγκες των μεταποιητικών επιχειρήσεων σε πρώτες ύλες, ώστε να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη εικόνα από την οποία θα φανεί αν υπάρχουν ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν είτε από την υφιστάμενη εγχώρια παραγωγή είτε από νέες επενδύσεις, τις οποίες θα πριμοδοτήσει η πολιτεία. Η αρχή θα γίνει από την αγροδιατροφή, ώστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε αγρότες, οι οποίοι με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας να παράγουν στοχευμένα γεωργικά προϊόντα για τις ανάγκες της μεταποίησης. Ήδη ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σ. Διαμαντίδης έχει κάνει συζητήσεις με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η οποία βλέπει με «καλό μάτι» την πρωτοβουλία.  

Η δικτύωση του Money Show

Επιστρέφει την προσεχή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 27 – 29 Ιανουαρίου, σε εννέα αίθουσες του ξενοδοχείου Hyatt της Θεσσαλονίκης το πολυσυνέδριο Money Show, στην 31η του διοργάνωση. Το τελευταίο είχε γίνει το 2019, καθώς τα επόμενα χρόνια η πανδημία είχε επιβάλει τους όρους της και στην ουσία είχε ακυρώσει τα εκθεσιακά και συνεδριακά γεγονότα. Το MoneyShow, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν από την αρχή μια πολύ καλή ιδέα. Στην πορεία ως θεσμός γνώρισε κάμψη, αλλά από τα τελευταία χρόνια των μνημονίων έχει ανακάμψει. Πιθανόν επειδή, όπως είπε χθες στη Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Σαραντόπουλος, το Money Show θέλει να καταγραφεί ως γεγονός δικτύωσης, κάτι που το εντάσσει στα σύγχρονα εργαλεία για την ανάπτυξη. Τα δίκτυα, η δικτύωση και οι πάσης φύσεως και χαρακτήρα συνεργασίες που προκύπτουν από αυτές τις διαδικασίες συνιστούν βασικούς μοχλούς προώθησης της αναπτυξιακής διαδικασίας, κάτι που είθισται να καλλιεργείται σε εκθέσεις και συνέδρια. Χωρίς υπερβολή, ίσως αυτή η δυνατότητα επαφών σε ένα εξ’ ορισμού δημιουργικό περιβάλλον, όπου οι συμμετέχοντες βρίσκονται για να δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό, είναι μια υπηρεσία υψηλής προστιθέμενης αξίας που προσφέρει το Money Show. Από εκεί και πέρα με 22 χορηγούς, 36 υποστηρικτές –στη σχετική λίστα εμφανίζονται παραδόξως και δύο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ- και εννέα χορηγούς επικοινωνίας η επιτυχία της διοργάνωσης σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο των εντυπώσεων είναι διασφαλισμένη.   

Συναυλίες ΚΚΕ αλά… παλαιά

Το κόμμα -ένα είναι το κόμμα- μπορεί να μην εκσυγχρονίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, αλλά αυτό μερικές φορές βγαίνει σε καλό. Πριν από λίγες ημέρες το ΚΚΕ τίμησε τον Σταύρο Ξαρχάκο με μια συναυλία… αλά παλαιά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά, όπου την ορχήστρα διηύθυνε ο συνθέτης. Αυτό το Σάββατο, στις 28 Ιανουαρίου, το ΚΚΕ θα τιμήσει στη Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Απόστολου Καλδάρα, που συμπληρώθηκαν το 2022. Η συναυλία θα γίνει στο Παλέ Ντε Σπορ, θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και θα τραγουδήσουν ο Γιώργος Νταλάρας, η Ασπασία Στρατηγού και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης. Στο ρεπερτόριο και των δύο συναυλιών περιλαμβάνονται τραγούδια που –δυστυχώς- δεν ακούγονται πια και τόσο πολύ, ούτε στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις ούτε στους χώρους που παίζεται ζωντανά μουσική. Περιττό να σημειώσουμε ότι όπως έγινε στον Πειραιά έτσι και η συναυλία της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει με χαιρετισμό – ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος αν και λάτρης του λαϊκού τραγουδιού δεν θα μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να επικοινωνήσει στους συντρόφους τα πολιτικά μηνύματα της εποχής.