Skip to main content

Οι διαγωνισμοί του Δημοσίου, ο συγκινημένος Γ. Μυλωνάς και οι Γαλάζιες Σημαίες στη Χαλκδική

Mένει εκτός Παρευξείνιας Τράπεζας η Αλβανία, συγκινήθηκε και συγκίνησε χθες στο ΠΑΜΑΚ ο Γ. Μυλωνάς - Τα 6 ημερόπλοια της Χαλκιδικής με τις Γαλάζιες Σημαίες

Καλημέρα σας!

Καλό μήνα!

Μιλώντας κανείς τις τελευταίες ημέρες με πληροφορικάριους για το φιάσκο του υπουργείου Παιδείας με την Τράπεζα Θεμάτων, που τη Δευτέρα και την Τρίτη δημιούργησε πολλά προβλήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις των Λυκείων της χώρας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πέρα από τη συγκεκριμένη υπόθεση οι απαρχαιωμένοι κανονισμοί προμηθειών του ελληνικού Δημοσίου ενδεχομένως να ευθύνονται για πολλά προβλήματα που κατά καιρούς εμφανίζονται στις διάφορες πλατφόρμες τις πρώτες ώρες της λειτουργίας του. Σχεδόν κάθε φορά που το Δημόσιο ανοίγει κάποια πλατφόρμα –από τον Κοινωνικό Τουρισμό και το market pass, μέχρι τις διάφορες ρυθμίσεις χρεών- η μεγάλη επισκεψιμότητα των πρώτων ημερών ή των τελευταίων ωρών ρίχνει το σύστημα. Αυτό εν μέρει συμβαίνει διότι στις δουλειές του δημοσίου συνήθως περιγράφονται κάποιες γενικές προδιαγραφές, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, που όμως είναι σημαντικές και κάνουν τη διαφορά, και το τελικό ζητούμενο είναι το μέγεθος της έκπτωσης που θα δώσουν οι ενδιαφερόμενοι. Και μπορεί –για παράδειγμα- στα κλασικά δημόσια κατασκευαστικά έργα, όπως τα έργα οδοποιίας και το κτίσιμο κτιρίων, να υπάρχει εμπειρία δεκαετιών και η δουλειά να γίνεται με επάρκεια, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και σε σύγχρονους τομείς, όπως είναι η ψηφιακότητα. Όπως λένε οι ειδικοί η λογική της μεγαλύτερης έκπτωσης και της καλύτερης τιμής δεν μπορεί να λειτουργεί αποκλειστικά σε αυτά τα έργα, για την αξιόπιστη λειτουργία των οποίων απαιτείται εξειδικευμένη τεχνογνωσία, που αφενός δεν την έχουν πολλοί και αφετέρου κοστίζει κάτι παραπάνω.    

Η αύξηση κεφαλαίου της Παρευξείνιας

Σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ξεκινάει από 664 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως θα φτάσει τα 850 εκατ. ευρώ βρίσκεται η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, η γνωστή μας Παρευξείνια Τράπεζα, που από το 1997 που ιδρύθηκε εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στις 6 Ιουλίου θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την κατανομή των ποσών που θα πρέπει να εισφέρουν οι 10 χώρες – μέτοχοι, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι θα «μπουν» στην αύξηση, καθώς η Αλβανία, που είναι ο 11ος μέτοχος, δεν θα συμμετάσχει, με αποτέλεσμα στο τέλος της διαδικασίας το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας να μειωθεί αισθητά από το 2% που είναι σήμερα. Η διοίκηση της Παρευξείνιας, στην οποία σημειωτέον συνυπάρχουν Ρωσία και Ουκρανία, εφαρμόζει την προνοητική τακτική «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και επιλέγει την κεφαλαιακή ενίσχυση, ώστε να μη διακινδυνεύσει στο παραμικρό η ποιότητα του ενεργητικού της. Άλλωστε η Παρευξείνια δανείζει στοχευμένα και προσεκτικά, με αποτέλεσμα τα… κοκκινισμένα της δάνεια να είναι ελάχιστα, επί της ουσίας να μην υπάρχουν.  

Συγκινημένος και συγκινητικός

Συγκινημένος και ταυτόχρονα συγκινητικός ήταν χθες το βράδυ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας. Ο πρόεδρος της Αλουμύλ ήταν συγκινημένος από την τιμή που του έκανε η ακαδημαϊκή κοινότητα. Ταυτόχρονα ήταν και συγκινητικός, όταν εκφώνησε παθιασμένα την ομιλία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, που στην είχε τίτλο «Διασχίζοντας τον ωκεανό». Ένας τίτλος συμβολικός, που σηματοδοτούσε ταυτόχρονα αφενός την επέκταση της Αλουμύλ σε ολόκληρο τον κόσμο και αφετέρου τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος πάλεψε όλα αυτά τα χρόνια –ιδιαίτερα την τελευταία 15ετία- τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, πρώτα η παγκόσμια του 2008 και μετά η ελληνική από το 2010. Για να δείξει τη φιλοσοφία του ο Γ. Μυλωνάς δεν δίστασε να αναφερθεί στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του, σε αντιπαράθεση με ό,τι θεωρούμε όλοι μας ως δυσκολία στην καθημερινότητα. Ολοφάνερα φορτισμένος είπε χαρακτηριστικά: «Τον Ιούνιο του 2008, στη διάρκεια της απαγωγής μου, συνειδητοποίησα πόσο τρομερό είναι το να μη μπορείς να κάνεις οτιδήποτε. Τίποτε! Απολύτως τίποτε! Ένα μυαλό σε υπερδιέγερση χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα! Και αργότερα την ίδια χρονιά ήρθε η κατάρρευση της Lehman Brothers, και μαζί της η κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Απόλυτη ανατροπή. Κανένας δεν το είχε προβλέψει. Κανένας δεν ήξερε τι μέλλει γενέσθαι. Ήμουν όμως ελεύθερος! Μπορούσα να δράσω! Για μένα η παγκόσμια κρίση ήταν απλώς θέμα διαχείρισης! Τις δύσκολες καταστάσεις τις διαχειρίζεσαι. Όσο δύσκολες, αντίξοες, καταστροφικές και ό,τι άλλο είναι. Δεν τις αφήνεις να σε πάρουν από κάτω. Σηκώνεις τα μανίκια και αγωνίζεσαι». Το ζήτημα από εδώ και μπρος για το ΠΑΜΑΚ είναι πώς θα αξιοποιήσει το επίτιμο, πλέον, μέλος του προς όφελος των σπουδαστών του, οι οποίοι μόνο να κερδίσουν έχουν αν έρθουν σε επαφή με έναν κορυφαίο επιχειρηματία. Πολύ περισσότερο όταν σπουδάζουν μάνατζμεντ, διοίκηση και οργάνωση επιχειρήσεων.  

Από το ΑΠΘ στη Volkswagen

Την Ευστρατία Ζαφειρίου, που κατάγεται από τη Χαλκιδική και τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται στη Γερμανία, στον όμιλο της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, θα αναγορεύσει την ερχόμενη Τρίτη, 6 Ιουνίου, σε επίτιμη διδάκτορα το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, του οποίου άλλωστε είναι απόφοιτη. Μετά από 20 χρόνια εργασίας στην Audi, όπου ασχολήθηκε συστηματικά με την αιχμή των νέων εξελίξεων της ηλεκτροκίνησης και της τεχνητής νοημοσύνης, η κ. Ζαφειρίου από τον Σεπτέμβριο του 2022 ηγείται του κλάδου Standard Factory Global της νέας ευρωπαϊκής εταιρείας PowerCo, μέσω της οποίας ο όμιλος Volkswagen επενδύει στην αλυσίδα αξίας των μπαταριών. Η συγκεκριμένη διάκριση έχει σημασία και για το ίδιο το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Πέραν του ότι τιμά μία απόφοιτό του, η οποία τα έχει πάει καλά στον εργασιακό στίβο, στρέφει τα φώτα σε μία επιστήμονα που διακρίνεται στο πεδίο της παραγωγής αγαθών, τα οποία απαιτούν υψηλή εξειδίκευση. Ως εκ τούτου η κ. Ζαφειρίου αποτελεί παράδειγμα επιστήμονα που με τα γνωστικά εφόδια που απέκτησε στο ΑΠΘ κατάφερε να διακριθεί επαγγελματικά διεθνώς, σε περιβάλλον ισχυρότατου ανταγωνισμού.  

Ημερόπλοια με Γαλάζια Σημαία

Από τις 641 Γαλάζιες Σημαίες που αποδόθηκαν φέτος στην Ελλάδα –η χώρα μας έρχεται 2η στην Ευρώπη μετά την Ισπανία- οι 617 αφορούν ακτές, οι 18 μαρίνες και οι 6 ημερόπλοια, όπως ονομάζονται τα σκάφη που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στα ελληνικά νερά. Μάλιστα και τα έξι σκάφη, στα οποία η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης απένειμε τη σημαντική αυτή διάκριση, βρίσκονται στη Χαλκιδική, η οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη χώρα με 94 Γαλάζιες Σημαίες φέτος, έναντι 87 πέρσι και πρόπερσι. Αξίζει να σημειωθεί, διότι υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις, ότι η διάκριση της γαλάζιας Σημαίας δεν αφορά μόνο την ποιότητα των νερών κολύμβησης. Άλλωστε εάν τα νερά δεν είναι εξαιρετικής ποιότητας, με βάση τις συνεχείς μετρήσεις της Γενικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν ξεκινάει καν η διαδικασία. Η Γαλάζια Σημαία σηματοδοτεί συνολικά την οργάνωση του χώρου, την ασφάλεια των λουόμενων, κάτι που σημαίνει ότι στις πολυσύχναστες παραλίες πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης, και την περιβαλλοντική φροντίδα.