Skip to main content

Όλα είναι «δούναι και λαβείν»

Το θέμα στο τέλος της ημέρας είναι τι θα πάρουμε ως χώρα

Τι είναι τελικώς οι «διεθνείς σχέσεις»; Ένα πλέγμα συνεχών πάρε – δώσε. Αν έχεις κάτι να δώσεις, τότε θα κάτι θα πάρεις ή θα απαιτήσεις. Αλλιώς...

Προσέξτε: Προσφάτως, αντιληφθήκαμε πόσο χρήσιμοι αποδεικνύονται από πολλές απόψεις οι πύραυλοι Πάτριοτ που έχουμε δανείσει ως χώρα  στη Σαουδική Αραβία. Κι αυτό γιατί αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της άμυνας του Ριάντ. Η ρευστότητα στην περιοχή τους καθιστά υπέρ-πολύτιμους. Και η Αθήνα το ξέρει (και θα το αξιοποιήσει καταλλήλως, μελλοντικά).

Άλλο παράδειγμα: Αντάλλαγμα φέρεται να ζήτησε η ελληνική πλευρά από την γερμανική, προκειμένου να τη διευκολύνει στο πλαίσιο της λύσης του προσφυγικού, που εκτιμάται ότι θα πάρει νέες διαστάσεις προσεχώς. Μεταξύ άλλων; Ζήτησε περισσότερους πόρους για τη συντήρηση των δομών υποδοχής των προσφύγων. Τι άλλο ζήτησε; Γενναία κοινοτική χρηματοδότηση για την γρήγορη ολοκλήρωση του φράκτη στον Έβρο. Η Αθήνα, βεβαίως, δεν τρέφει αυταπάτες. Ξέρει ότι πολλά θα εξαρτηθούν, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, από τα πραγματικά αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο, που έγινε πρόσφατα. Όμως, ξέρει παράλληλα μπορεί να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί από τα ανταποδοτικά τέλη που θα «πληρώσει» η Γερμανία. Και ξέρει ότι μπορεί να είναι μεγάλο για έναν βασικό λόγο: Ο καγκελάριος Σολτς βρίσκεται σε δύσκολη δημοσκοπική θέση. Το κόμμα του, μαζί με τα άλλα δυο του κυβερνητικού συνασπισμού, συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή το 35%. Το αντίπαλο CDU με τον έναν σύμμαχο του (Βαυαροί) βρίσκεται ήδη στο 30%, από το 24% του 2021 κι ανεβαίνει. Και μαζί ανεβαίνουν με μεγάλη ορμή και οι ακροδεξιοί του AfD. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Ολλανδών, οι οποίοι στις τελευταίες κάλπες πρώτευσαν.

Τι άλλο έχει να ζητήσει η Ελλάδα; Σημαντικότερο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων εντός της ΕΕ. Ειδικά τώρα που κυοφορούνται αλλαγές και μάλιστα μεγάλες, ως προς τη λειτουργία της ΕΕ. Οι πληροφορίες απ΄ τις Βρυξέλλες αναφέρουν για παράδειγμα ότι η αρχή της απόλυτης ισονομίας, ως προς τη λήψη των αποφάσεων, θα περιλαμβάνεται στο πακέτο των αλλαγών. Όλα δείχνουν ότι στο άμεσο μέλλον τα κράτη – μέλη θα ψηφίζουν με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Κριτήριο της; Ο πληθυσμός τους, αλλά και τόσο πόσα χρόνια είναι μέλη της Ένωσης. Οι σχετικές παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη κι αναμένονται προσεχώς ανακοινώσεις.

Ωστόσο, αυτός ο κανόνας, του δούναι και λαβείν, θα βρει την κρισιμότερη εφαρμογή του στο πλαίσιο των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Για αυτό και ο Ερντογάν ετοιμάζει κανονική «απόβαση» στην Αθήνα. Η κουστωδία που θα τον συνοδεύει στην ολιγόωρη επίσκεψη του στις 7 Δεκεμβρίου υπολογίζεται σε περίπου 400 ανθρώπους, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, επιχειρηματίες, αστυνομικούς κλπ, κλπ. Θέλει να διαπραγματευτεί και να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα. Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέχθηκε η Αθήνα. Τόσοι πολλοί – κυριολεκτικά - δεν χωρούσαν πουθενά αλλού. Για τις συνεδριάσεις θα χρησιμοποιηθούν όλα τα κτήρια του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν και γειτονικά υπουργεία (πχ Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης). Το θέμα στο τέλος της ημέρας, όμως, είναι τι θα πάρουμε ως χώρα, εν προκειμένω. Και όχι τι θα δώσουμε...