Skip to main content

Ανδρέας Παπαμιμίκος: Το δίπολο Αθήνα - Θεσσαλονίκη ανήκει στο παρελθόν

Οι τρεις άξονες που συνθέτουν και δημιουργούν την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας.

«Το δίπολο Αθήνα - Θεσσαλονίκη ανήκει στο παρελθόν και εξυπηρετεί μόνο τους λίγους και βολεμένους που θέλουν να ζουν στην ασφάλεια της μιζέριας τους, όχι την πλειοψηφία των Θεσσαλονικιών», σημειώνει σε συνέντευξή του στην Athens Voice o πρώην γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω τη μίζερη νοοτροπία που κάποιοι θέλουν να διαιωνίζεται καθώς εξυπηρετεί αυτούς που επικαλούνται οποιαδήποτε δικαιολογία για να μην αλλάξει τίποτα. Ας αφήσουμε πίσω την ευκολία της δικαιολογίας», τονίζει υποστηρίζοντας ότι το δύσκολο «αναλαμβάνω την ευθύνη και πράττω» αρέσει στους περισσότερους Θεσσαλονικείς. «Όλα μπορούν να γίνουν με τόλμη, συνεργασία και αλλαγή νοοτροπίας. Όλα στο δικό μας χέρι είναι αρκεί να το πιστέψουμε», αναφέρει ο πρώην γραμματέας της ΝΔ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επενδύσεις που γίνονται στη Θεσσαλονίκη και τις στρατηγικές κινήσεις που κάνουν οι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη ο Ανδρέας Παπαμιμίκος υπογραμμίζει ότι «έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα να αλλάξει. Και αλλάζει. Είναι στο χέρι μας να γίνουν οι αλλαγές γρήγορα, να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και οι πολίτες να δούμε άμεσα αποτελέσματα».

Όπως επισημαίνει, η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποκτήσει επίσης ταυτότητα και όραμα καθώς είναι κάτι που της λείπει. «Τρία στοιχεία βάζω ψηλά για την Θεσσαλονίκη: Να είναι ένας δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός, ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο και να γίνει κέντρο καινοτομίας-εκπαιδευτικό hub. Αυτοί οι τρεος άξονες, κατά την άποψη μου, συνθέτουν και δημιουργούν σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα της πόλης. Αν πιστέψουμε και εμπνευστούμε από ένα τέτοιο όραμα, πολίτες και φορείς μπορούμε μέσα από τις συνέργειες να πετύχουμε όμορφα και σπουδαία πράγματα», υπογραμμίζει ο κ. Παπαμιμίκος.

Ειδικότερα, ο πρώην γραμματέας της ΝΔ σημειώνει ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας γιατί πέρα από τις επενδύσεις που γίνονται από τη Pfizer από τη Cisco, αρχίζουν και δημιουργούνται clusters που μπορούν να υποδεχθούν πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις. «Ζώνες καινοτομίας με φορολογικά κίνητρα. Έχουμε τρία πανεπιστήμια που με τον σωστό προσανατολισμό έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν χιλιάδες νέους από τα Βαλκάνια. Όμως και για τα άλλα δύο πεδία που ανέφερα να πω τα εξής. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έχει προνομιούχο γεωγραφική θέση, έχει ιστορία, αξιοθέατα. Χρειάζεται σχεδιασμός, βούληση, και καλό μάρκετινγκ».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμιμίκος, μέχρι και η υποτιμητική παρομοίωση της Θεσσαλονικης ως «φραπεδούπολη» μπορεί να γυρίσει υπέρ της Θεσσαλονίκης. «Ακόμα κι όταν κάποιοι την αποκαλούν «φραπεδούπολη» για να την υποτιμήσουν, εμείς μπορούμε να το γυρίσουμε υπέρ μας. Να προσφέρουμε την καλύτερη ψυχαγωγία και έτσι να προσελκύουμε εσωτερικό τουρισμό και επισκέπτες  από τα Βαλκάνια. Τέλος, μπορεί να γίνει κυρίαρχο διαμετακομιστικό κέντρο αφού έχει σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο, την Εγνατία Οδό και τον Σιδηρόδρομο. Και βέβαια διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο λιμάνι και την βούληση της ιδιοκτήτριας εταιρείας να το αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της Ελλάδας που έχει τα περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης», επισημαίνει.